Švieži grafitininkų pėdsakai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kaune centre ir Senamiestyje akis rėžia raudonais dažais ant pastatų sienų, lietaus vamzdžių, spaudos kioskų ir kitų lygių paviršių išraitytas užrašas anglų kalba "DEATH" (mirtis).

Laisvės al., I.Kanto, J.Gruodžio, Vilniaus g. pastatus išmarginę raudoni kringeliai akivaizdžiai atsirado neseniai. "Pasižymi kaip šunys", – mestelėjo pro vieną iš jų prakulniavęs kaunietis.

Grafičių piešiniai, įrašai ar tiesiog parašai be pastatų savininkų sutikimo laikomi vandalizmu. Pagauti tokių kūrinių autorius gana sunku, o ir nubausti – ne ką mažiau. Jei pastato savininkas nepareiškia pretenzijų, toks veiksmas gali būti pripažintas kaip šiukšlinimas viešoje vietoje, už tai anksčiau būdavo baudžiama 10 litų bauda.

Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius tvirtino, kad pastaruoju metu negavo jokio nusiskundimo dėl taip "išgražintų" pastatų sienų, apskritai, dėl tokių "šedevrų" kreipiamasi retai.

"Tai labiau siečiau su atšilusiu oru nei su kokiu nors konkrečiu tikslu. Vakarai šiltesni, tad jaunimui labiau nagus niežti", – svarstė skyriaus vedėjas. D.Bortkevičius prisiminė prieš keletą metų buvusį didesnį grafitininkų proveržį. Jų aktyvumas buvo sumažėjęs, nes mieste buvo galima susitarti su pastatų savininkais ir grafičius piešti teisėtai. Tačiau, matyt, piešiant teisėtai, išsiskiria mažiau adrenalino.

"Mes pastatų savininkus raginame fotografuoti ir kreiptis į policiją", – aiškino D.Bortkevičius.

Grafitininkų proveržio padarytų nuostolių kol kas neskaičiuoja ir Kauno policija. Pasak policijos atstovo Kęstučio Kasciukevičiaus, kiekvienas grafičių atsiradimas vertinamas individualiai. Tai priklauso nuo to, ar pastato savininkas kreipėsi į pareigūnus ir kokia suma jis įvertino padarytus nuostolius.

"Už grafičius gali būti taikoma ir administracinė, ir baudžiamoji atsakomybė, viskas priklauso nuo to, kokia žala padaryta, koks užrašas, ar jis skatina neapykantą ir panašiai", – aiškino K.Kasciukevičius.

Štilis tokių nusižengimų statistikoje atspindi dviprasmišką situaciją – jei grafičių autorius nerandamas, tai atsakyti tenka pačiam pastato šeimininkui – jam gali tekti sumokėti baudą.

"Kiekvienas savininkas turi pastatą prižiūrėti pagal Statinių techninės priežiūros taisykles. Jei jų nesilaikoma ir seniūnija gauna nusiskundimų, savininkas privalo sutvarkyti, kad pastatas atitiktų reikalavimus", – pakomentavo Centro seniūnijos specialistas Tautvydas Grinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagausiu..

Pagausiu.. portretas
Tai uzrauksiu per subine tuos ,, purvelizatorius "

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Vilijampolėje irgi

auklėti

auklėti portretas
jaunuomenę bausti TĖVELIUS kurie nemokina gyvenimo bendruomenėje
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių