Šventę sugadino sugedusi dešra

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (KVMVT) duris antradienį pravėrė vos vienas skundu nešinas kaunietis. Panaši situacija pirmąją darbo dieną po Velykų buvo ir pernai.

Dažniau skundžia moterys

KVMVT vyr. veterinarijos gydytoja inspektorė Viktorija Telyčėnaitė teigė, kad nei pernai, nei šiemet šventinis Velykų laikotarpis įtakos vartotojų skundų skaičiui neturėjo. 2011 ir 2012 metais per kelias dienas prieš ir po Velykų gauta maždaug po penkis vartotojų skundus. Dažniau kreipėsi moterys.

„Vakar gavome skundą dėl sugedusios dešros turgavietėje. Skundas tiriamas. Pernai šiuo laikotarpiu skundėsi dėl sugižusio pieno, nekokybiškos žuvies ir dėl higienos pažeidimų vaisių ir daržovių kioske. Pastarasis skundas pasitvirtino, ir atsakingam asmeniui buvo skirta administracinė nuobauda“, – sakė V.Telyčėnaitė.

Pasak jos, vartotojai į tarnybą kreipiasi įvairiai: ir tą pačią dieną, kai susiduria su, jų manymu, neteisybe, ir po kelių parų. Skundų ypač padaugėja vasarą. Tuomet kreipiamasi dėl maisto produktų laikymo sąlygų pažeidimų.

KVMVT viršininko pavaduotojas-valstybinis veterinarijos gydytojas Gytis Prokopavičius teigė, kad paprastai daugiausiai skundų gaunama dėl prekybos įmonių produkcijos – tris kartus daugiau nei dėl viešojo maitinimo įmonių veiklos. Pastarųjų skundų pernai taip pat mažiau pasitvirtino (apie trečdalį). Dėl pasibaigusių maisto galiojimo terminų per 2011 metų antrąjį pusmetį pasitvirtino devyni skundai.

Teks keisti pakuotę

Pernai Kaune daugiausiai pasitvirtinusių skundų, susijusių su maisto ženklinimu, sulaukta dėl pieno produktų, mėsos gaminių, šokolado ir jo gaminių. Vienas pavyzdžių – „Žemaitijos pieno“ gaminamo jogurto „Jums“ etiketė. Joje informacija pateikiama baltomis ir labai smulkiomis raidėmis ant šviesaus oranžinio fono. Situaciją dar pablogina tai, kad vartotojui svarbi informacija atspausdinta ant blizgaus paviršiaus, todėl raidžių beveik neįmanoma įskaityti.

KVMVT viršininkas Ričardas Kliučinskas teigė, kad kauniečiams neįtikusio jogurto ženklinimą ėmėsi tikrinti kolegos iš Telšių.

Perdirbimo įmonei nurodyta užsakyti naują jogurto pakuotę, kurioje informacija apie produkto sudėtį būtų pateikiama įskaitomai: pakeistas šriftas ir fono spalva.

„Žemaitijos pieno“ atstovams neužteko ir savaitės, kad atsakytų į žurnalisto klausimą, kas atsitiko, kad prekiauta gaminiu, kurio ženklinimas vos įskaitomas.

Nauja ženklinimo tvarka

Nuo 2013 metų gruodžio visoje Europos Sąjungoje įsigalios nauja ženklinimo tvarka ir verslininkai, vargu, ar lengvai prie jos prisitaikys.

Ateityje ant pakuotės bus privaloma pateikti visas dirbtinai sukurtas maisto produktų dalis bei visą informaciją apie alergenus.

Naujajame reglamente taip pat numatyta, kad pirkėjams turi būti pateikta informacija apie maistines savybes: energinę vertę, riebalus, sočiuosius riebalus, angliavandenius, cukrų, baltymus ir druską. Maistinių savybių kiekis privalės būti nurodytas ne pačių verslininkų pasirinktame maisto produkto kiekyje, o tik 100 g arba 100 ml.

Informacija apie maisto produktų sudėtį ir maistingumą turės būti prieinama ir perkantiesiems internetu arba iš katalogų.

Kol kas neaiški informacijos apie šias medžiagas teikimo tvarka, nežinia, kaip šiuos reikalavimus turės įgyvendinti viešosios maitinimo įstaigos.

Ateityje turėtų būti keičiamos ir alkoholio ženklinimo taisyklės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Piktas

Piktas portretas
tegu dabar tikrina visus prekybos centrus... ten visur aksponuojami kiausiniai ne saldytuvuose, o prekybos salese ant padeklu.... aisku aiskins kad tik atveze, bet negali but atvezta jau vis savaite... jug taip.... tik esme kad guli jie ant euro padeklu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių