Sveikatos mokslų universitetą drebina seksualinio priekabiavimo skandalas

Šiandien prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Medicinos fakulteto surengta akcija #PalaikauJulija, reikalaujanti universiteto atsako į neurochirurgės Julijos Kozlovos paviešintą Kauno klinikų gydytojų seksualinį priekabiavimą.

Padavė į teismą

Prie A.Mickevičiaus gatvėje esančio fakulteto, susirinkę akcijos dalyviai mušė būgnus, laikė plakatus su užrašais "LSMU gėda", "#PalaikauJulija", "Diskriminacijai, patyčioms, priekabiavimui STOP", "Už LSMU be diskriminacijos". Nors akciją sekė policijos pareigūnai, jų teigimu, renginys buvo sankcionuotas ir problemų nekėlė. "Žodžio laisvė", – nusijuokė vienas linksmai nusiteikęs policininkas.

Buvusios LSMU studentės J.Kozlovos prieš metus "Facebook" socialiniame tinkle paviešinta informacija sulaukė tik teisėsaugos dėmesio. Šiuo metu užsienyje gyvenanti medikė pasidalijo savo skaudžia patirtimi, kaip, atliekant rezidentūrą Neurochirgijos klinikoje, prie jos seksualiai priekabiavo ir žemino trys gydytojai neurochirurgai. Jie buvusią studentę padavė į teismą dėl šmeižto.

Tik pradėdami viešai kalbėti mes galime užkirsti kelią panašių įvykių atsiradimui ateityje LSMU universitete ir kitur.

"Ši situacija yra dalis #MeToo judėjimo Lietuvoje, parodanti, kad priekabiavimas vyksta ne tik meno srityse. Neabejojame, kad Julijos istorija – nevienintelė. Tik pradėdami viešai kalbėti mes galime užkirsti kelią panašių įvykių atsiradimui ateityje LSMU universitete ir kitur", – buvo rašoma akcijos skelbime "Facebook" socialiniame tinkle.

Jaučia diskriminaciją

Akcijos #PalaikauJulija tikslas buvo paraginti LSMU imtis konkrečių veiksmų tiek įvertinant šią konkrečią situaciją, tiek gerinant studentų, kurie patiria diskriminaciją lyties, rasės, lytinės orientacijos, neįgalumo ar amžiaus atžvilgiu, darbo sąlygas.

"Tai pirmas žingsnis, kuriuo raginame sureaguoti universiteto administraciją, studentų atstovybę ir kitas institucijas. Kadangi tai pirmasis viešas kalbėjimas apie diskriminaciją mūsų universitete, norime, kad būtume išgirsti ir universitetas pareikštų aiškią poziciją", – sakė akcijos dalyvė, LSMU rezidentė Goda Laucaitytė.

Per šešerius metus studijų universitete mergina teigė tiesiogiai nesusidūrusi su seksualiniu priekabiavimu, tačiau diskriminaciją lyties pagrindu tikino patirianti nuolat: "Yra tam tikrų katedrų ir dėstytojų, kurie pabrėžia, kad esi moteris, išskiria vyriškas profesijas. Tam tikri komentarai ir seksistiniai juokeliai yra ganėtinai įprasta."

Brangus viešumas

G.Laucaitytė stebėjosi, kad akcija sulaukė mažai palaikymo iš pačių medikų ir studentų atstovybės: "Matau prisitaikymą. Nekvestionuojama, kad taip neturėtų būti, kad turi būti parodoma pirštu ir taip užkirstas kelias kitiems atvejams."

Negalėję dalyvauti akcijoje buvo raginami nusifotografuoti su plakatu #PalaikauJulija ir įkelti nuotrauką į "Facebook" socialinį tinklą. Taip akciją palaikė nemažai žmonių, tarp kurių ir filosofas Algirdas Davidavičius, fotografė ir rašytoja Agnė Gintalaitė, dailininkas Rimas Valeikis.

Pasak akcijos iniciatorių, nors neurochirurgė J.Kozlova šiuo metu gyvena Anglijoje, prasidėjęs skandalas jai brangiai kainuos – dėl teismų moteris turės skraidyti į Lietuvą ir mokėti už advokato paslaugas. Todėl norintieji palaikyti akciją kviečiami ne tik pasirašyti peticiją, kuria reikalaujama LSMU atsako, bet ir paremti viešai prabilusią gydytoją.


Komentaras

Indrė Čeponienė

LSMU Studijų centro vadovė

Universitetas netoleruoja jokio seksualinio priekabiavimo ir stengiamės neleisti tokioms aplinkybėms įvykti. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką studentas gali kreiptis tiek į administraciją, tiek į studentų atstovybę, kur galima užpildyti konfidencialią anketą. Pats universitetas vykdo periodinę akademinės etikos vertinimą. Visi skundai yra įvertinami ir apsvarstomi komisijos, tuomet teikiami rektoriui ir senato Teisės ir etikos komisijai. Šiandien mes neturime duomenų, kad būtų pateikta skundų dėl seksualinio priekabiavimo. Toks atvejis, dėl kurio vyko akcija, yra pirmas sulaukęs tokio atgarsio ir mes niekada anksčiau nesame tokių turėję. Manau, jis yra vienintelis universitete. Julija į universitetą dėl to nėra kreipusis ir mes su šia situacija esame susipažinę tik iš žiniasklaidos. Todėl nieko komentuoti negalima, o dėl vykstančio tyrimo reikėtų kreiptis į teisėsaugos institucijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Paprasčiausiai toms nevykėlėms dėstytojai norėjo 'socialinę paslaugą' suteikt, nes likt davatka - ne kaži koks džiaugsmas.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai didžiausia nesąmonė,rusė šmeižia norėdama pasipelnyti,netikiu nei už ką,ji meluoja.Pati kabindavosi nieko neišėjo tai sugalvojo keršta.

na nuotraukose

na nuotraukose portretas
tokie veidai, kad sulaukti seksualinio priekabiavimo negręsia
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių