Sunkiai besiverčiančioms šeimoms – Šv. Mikalojaus dovanos

Rotušės aikštėje ketvirtą kartą surengta Kauno globėjo, Kalėdų senelio pirmtako, Šv. Mikalojaus šventė.

Kauno rotušės aikštėje ketvirtą kartą surengta Kauno globėjo, Kalėdų senelio pirmtako, Šv. Mikalojaus šventė.

Rotušės aikštės draugijos organizuojama šventė prasidėjo Kauno Šv. Mikalojaus (Benediktinių) bažnyčioje. Čia ankstyvą rytą vienuolės benediktinės perdavė draugijai bažnyčioje saugomą šv. Mikalojaus skulptūrėlę. Ji, lydima iškilmingos procesijos, atnešta į miesto rotušę. Čia procesiją pasitiko Rotušės draugijos vadovas Kęstutis Ignatavičius.

Skambant būgnams, senoviniais rūbais persirengęs K. Ignatavičius nuo Rotušės balkono pasveikino susirinkusius ir pakvietė čia užlipti Šv. Mikalojų.

„Kauniečiai ir garbingi miesto svečiai! Jau penktą šimtmetį kauniečiai pasitiki Šv.Mikalojaus globa. Mylėkit teisumą, pasaulio valdovai – šiandien šis posakis puošia Kauno miesto herbą“,  – iškilmingai iš balkono šnekėjo Šv. Mikalojus.

Šv. Mikalojui perduotas miesto raktas, kurį jis pažadėjo saugoti. Nusileidęs į apačią, aktoriaus Petro Venclovo įkūnytas šventasis trims daugiavaikėms šeimoms įteikė tris maišus monetų. Bendras jų svoris siekė per 10 kg.Vertingesnių kupiūrų krosnyje randama rečiau. Šimto dolerių banknotas – vertingiausia šių metų auka. Paaukoti lietuviški pinigai ir ta valiuta, kurią galima iškeisti į litus, šiais metais sudarė 855 litus.

Šios monetos metus laiko buvo metamos į XV amžiaus vaško lydimo krosnį, esančią šalia Rotušės.

Vėliau Rotušės Baltojoje salėje vyko teatralizuotas kalėdinis vaidinimas „Šventasis Mikalojus – Gerasis Labdarys“.


Šv. Mikalojus – Kauno globėjas

Oficialiai Šv. Mikalojaus diena minima gruodžio 6-ąją arba artimiausią sekmadienį po jos. Šventasis Mikalojus Kauną globoja jau penktą šimtmetį. Su šiuo šventuoju susiję simboliai aptinkami seniausiuose rašytiniuose šaltiniuose apie Kauno miestą bei yra užfiksuoti naujųjų laikų miesto herbe. 270 – 346 metais Miros mieste gyvenęs vyskupas garsėjo gerais darbais ir buvo vadinamas Mikalojumi Stebukladariu. Šv. Mikalojus globoja miestus ir bendruomenes, pirklius, jūrininkus, žvejus, studentus, vaikus ir netekėjusias mergeles. Šio šventojo vaizdinys su metais kito ir yra visame pasaulyje populiaraus Kalėdų Senelio prototipas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

centų maišai

centų maišai portretas
nedaro jokios garbės tiems save į padanges keliantiems "geradariams". šekit maišą centų, namuose susiskaičiuokit, o mes, "elitas", nusifotografuosime kartu. Galėjo tie geradariai suskaičiuoti, banke iškeisti į banknotus ir padovanoti varguoliams, o dabar gavosi pajuokos, o ne šv.Mikalojaus dovanų akcija

taip

taip portretas
,be reikalo priklausomybės ligų centrą iš merijos nori atimt ........klientų vis daugėja ir daugėja

logiska

logiska portretas
chebryte norejo baliaus, bet nepatogu siaip sau, tai kokiam nors muzikiniame teatre rubus uzsisake ir suvaidino praeiti ir mera itrauke i ta zaidima. Matyt, kad ateityje rotuses draugijai (beje, anais laikais nebutinai krautuvininkai i tokias draugijas burdavosi)is biudzeto piniguciu duotu, atseit, projektams ar programoms. O kad seimoms po maisa "kapeiku"dave, tai kaip pazeminimas. Juolab, kad bankas dar nugres nuo tu menku pinuciu uz "pastambinima". Jei tokia solidi draugija, tai galejo is savu susimesti ir bent po tukstanti kiekvienai seimai Kaledu proga. Ale taip neprate?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių