Sunerimę tėvai atžalų persekiotojų ieško feisbuke: kur ribos?

Prasidėję mokslo metai atnešė naujų iššūkių ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Vienas tokių – atžalos saugumas vykstant iš namų į mokyklą ir atvirkščiai, o tai patvirtina socialiniuose tinkluose atsiradę įrašai.

Pro „Kauno dienos“ žurnalistų akis nepraslydo vienas socialinio tinklalapio „Facebook“ įrašas, atsiradęs kitą dieną po mokslo metų pradžios – rugsėjo 4 d.

„Šiandien apie 14 val. šitas gandonas mano dukrą atsekė nuo mokyklos iki namų. Dukra spėjo užeiti į namus, bet šitas tipas žvalgėsi ir kažką bandė...Viskas, ačiū Dievui, baigėsi laimingai, bet kas atpažins šitą snukį, neliksiu skolingas“, – prie patalpintų nepažįstamojo nuotraukų rašė pasipiktinęs tėvas.

Redakcija pabandė susisiekti ir su pačiu įrašo autoriumi, tačiau nesėkmingai – vyras žurnalistams neatsakė. Tačiau jau kitą dieną prie nuotraukų atsirado papildymas: „Dėkoju už rūpestį ir informaciją. Suradome ir aiškinamės.“

Į visus gautus pranešimus reaguojama 100 procentų. Galimas vaiko sekimas – ne išimtis.

Ši situacija neliko nepastebėta ir internautų. Vieni jų žėrė patarimus, kad reikėjo nedelsiant kviesti pareigūnus, tačiau atsirado ir tokių, kurie tvirtino, kad nuotraukų herojus vaikui nieko nepadarė, ir policija tokioje situacijoje nieko nedarytų.

Ši nuomonių priešprieša paskatino pasidomėti, kaip tokioje situacijoje turi elgtis tėvai, ir kaip į pranešimus reaguoja pareigūnai.

Į „Kauno dienos“ klausimus sutiko atsakyti VPK Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Gintautas Žukauskas.

Elijaus Kniežausko nuotr.

Pareigūnas, išgirdęs aprašytą istoriją, užtikrintai teigė, kad visais atvejais tėvai ar kiti tokią situaciją pamatę asmenys turi informuoti policiją – skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

„Į visus gautus pranešimus reaguojama 100 procentų. Galimas vaiko sekimas – ne išimtis. Tėvams ar kitiems asmenims siūlau pareigūnams skambinti nedelsiant, net nesvarstant“, – pokalbį pradeda G. Žukauskas.

Viršininko teigimu, pareigūnai tikrai atvyks į iškvietimo vietą, o jei nepažįstamasis jau bus pasišalinęs, pradės aiškintis aplinkybes. Pasak G. Žukausko, tikrai ne visuomet pradedamas ikiteisminis tyrimas, tačiau viską išsiaiškinus, tėvai gali lengviau atsikvėpti.

„Nuotraukomis fiksuoti įtartiną asmenį nėra bloga mintis, tai gali padėti pareigūnams aiškinantis. Tačiau nerekomenduoju jų kelti į socialinius tinklus, juolab, tokiais būdais asmens ieškoti“, – toliau dėsto pareigūnas.

G. Žukauskas ragina visus procesinius veiksmus palikti tyrėjams, kadangi savavališkas teisybės aiškinimasis, kuris gali iššaukti ir smurtą, užtraukia baudžiamąją atsakomybę patiems tėvams.

„Suprantama begalinė meilė vaikui, tačiau tėvai turi elgtis apgalvotai“, – pokalbį baigia viršininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko

ko portretas
noret juk tai vakaru spalvota /demokratija/ ir laisve nebaudziamai siauteti tai ka bekalbet jei /musu globejai/ dangsto Alygio pidarus kaip ir vatikano galva savus........
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių