Sukūrusieji Kauno pilies bokštą pretenduoja ir į piliavietę

Geriausiu Kauno piliavietės tvarkymo projektu pripažintas darbas „Galerija“, kurio vienas iš autorių – Kęstutis Mikšys. Pagal jo projektą atkurtas Kauno pilies bokštas.

Naujame darbe siūloma ažūrine siena sujungti du pilies bokštus ir įrengti joje apžvalgos taką.

Kauno piliavietės ir ją supančių teritorijų sutvarkymo konkursui buvo pateikti šeši darbai. Kol kas komisija paskelbė preliminarų darbų eiliškumą, oficialiai nugalėtoją numatoma paskelbti prieš Kalėdas. Atplėšus vokus bus tikrinama, ar dalyviai atitinka kvalifikacinius reikalavimus, be to, per dvi savaites komisijos vertinimus dalyviai gali apskųsti.

Konkursą organizavusios viešosios įstaigos „Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba“ direktorė, komisijos pirmininkė Jūratė Merkevičienė pripažino, kad sunkiausia buvo išrinkti vienintelį darbą, kuriam neskiriama jokia premija, mat finansiškai bus skatinami penkių darbų autoriai. Kaip „autsaiderio“, taip ir aiškaus lyderio tarp patektų darbų nebuvo.

Pirmoje vietoje – Vilniuje registruotos bendrovės „P.A.R.Y.Ž.I.U.S“ architektų K.Mikšio, Daliaus Dainio ir Vidmanto Markevičiaus darbas „Galerija“. K.Mikšys yra Kauno pilies rytinio bokšto su sienomis ir bastionu atkūrimo projekto, taip pat Kauno pilies paveldotvarkos specialiojo plano autorius.

Komisija pripažino, kad darbas „Galerija“, pretenduojantis į 12 tūkst. litų premiją, pats brandžiausias, tačiau bokštus jungiančios ažūrinės sienos jie siūlytų atsisakyti. Konkurso darbus recenzavusi architektė Loreta Janušaitienė prisipažino, kad šiame projekte siūloma pilies „antstato“ estetika ją šokiravo, nes ji kitokios stilistikos, nei ką tik atstatytasis bokštas bei dalis sienos.

Tačiau komisija teigiamai įvertinto piliavietės tvarkymo idėjas. Mat siūloma išplėsti Senamiesčio erdves įjungiant ne tik pilies kiemą, bet ir buvusią turgaus aikštę, praplatintus gynybinius griovius. Piliavietėje ir aplinkinėse teritorijose numatytos pagrindinės funkcijos: edukacinė, kultūrinė-reprezentacinė ir komercinė. Projekte siūlomi du amfiteatrai, nedidelis uostas ir kita.

Antroje vietoje liko darbas „Kryžė“, trečioje – “Pilis kaip scena„. Šie projektai pretenduoja atitinkamai į 8 tūkst. ir 6 tūkst. litų premijas. Po 1 tūkst. litų paskatinamosiomis premijomis, tikriausiai, bus paskatinti ketvirta vieta įvertinto darbo “Pilies iliuzija“ ir penktoje vietoje likusio darbo “+Pilis" autoriai.

Didžiausią invaziją į pilies architektūrą siūliusio projekto “Neužstok – praleisk" kūrėjai liks be piniginio paskatinimo, šio darbo autoriai neatskleisti.

Konkurso organizatoriai pabrėžė, kad tai tik idėjinis konkursas. Tolimesniems darbams vykdyti, manoma, turės būti skelbiamas kito etapo konkursas.

Visus konkursui pateiktus darbus galima pamatyti čia.


Šiame straipsnyje: Kauno pilispiliavietė

NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
Gaila Kauno. Nejaugi ten nėra žmonių kurie gerbia mūsų istorinį paveldą. Tai ne tik Kauno modernistinių architektėlių pilis, ji gyvė Lietuvos širdį. Pire jos liejosi kraujas. Negalima leisti iš jos tyčiotis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių