Su visu pasauliu mezgė ir kauniečiai

Į pirmą kartą Kaune surengtą mezgimo viešai šventę, kuri šeštadienį vyko daugelyje pasaulio šalių, susirinko ne tik močiutės.

Mezgimo siūlų salonų tinklo "Casa Lana" direktorė Aušra Dimšaitė mezgimo viešai dienos idėją parsivežė iš Kelne vykusios mezgimo parodos. Siūlų gamybos ir prekybos verslo atstovų renginyje verslininkė sužinojo, kad birželio 13-oji daugelyje pasaulio valstybių, tarp jų ir JAV bei Australijoje, yra mezgimo viešai diena.

"Iki šiol Lietuvoje nieko panašaus nėra buvę. Nusprendėme pakviesti kauniečius į tokią šventę ir esame nustebę, kad tiek daug žmonių susidomėjo. Atrodo, kauniečiai mėgsta megzti", - džiaugėsi A.Dimšaitė.

Kaune mezgimo šventė vyko tik parduotuvėje "Casa Lana", tačiau Vakarų šalyse mezgėjai šią dieną virbalais ir vašeliais pluša visur - gatvėse, metro, parkuose, kavinėse.

Siūlų parduotuvėje į mezgimo viešai šventę daugiausia, kaip ir buvo galima tikėtis, susirinko moterų. Jos dalijosi idėjomis apie mezgimo raštus, demonstravo iš namų atsineštus mezginius ir čia pat mezgė naujus.

A.Dimšaitės jau seniai nestebina į siūlų parduotuvę užsukantys vyrai:  "Moterys nė nenutuokia, kad megzti bei siuvinėti mėgsta ir nemažai stipriosios lyties atstovų." Kai kurie iš jų iš hobio ir pragyvena. Jie siuvinėja šventųjų paveikslus, neria staltieses, mezga paltus. A.Dimšaitė užsiminė, kad dalį klientų atsiunčia ir psichologai - mezgimas

yra puiki terapija nervingiems, su įvairiomis priklausomybėmis kovojantiems žmonėms.
Šventėje dalyvavusi kaunietė Vida Važgauskaitė šypsojosi, kad sėdusi prie televizoriaus iškart stveria mezginį. Nuo penkerių mezganti moteris per gyvenimą numezgė tūkstančius drabužių - vieną užbaigusi jau svarsto, ką čia dar numezgus.

Pensininkė Stefanija Gibavičienė, į šventę atsinešusi storą sąsiuvinį nėrimo raštų pavyzdžių, mielai dalijo patarimus jaunoms mezgėjoms. Tautinių mažumų sąjungai priklausanti moteris džiaugėsi, kad Lietuvos lenkų Kauno skyrius jai yra padėjęs suorganizuoti ne vieną mezginių parodą.

"Ir malonumas, ir geras priedas prie pensijos, pardavus kokį nertinį", - šypsojosi S.Gibavičienė.

Mezgimo diena viešai pasaulyje švenčiama nuo 2005 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių