Su „Niklita“ besibylinėjančiai R. Kazėnienei – Teisingumo ministerijos parama

Teisingumo ministerija žada paramą ir pagalbą Kauno tardymo izoliatoriuje dirbančiai Rasai Kazėnienei, šiuo metu teisme besibylinėjančiai su įmone „Niklita“. Tuo metu „Niklita“ toliau laimi Kalėjimų departamento pirkimus.

Anot teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus, ministerija sieks įsitraukti trečiąja šalimi į teisminį ginčą, kuriame įkalinimo įstaigoms maitinimą tiekianti įmonė už pažeistą dalykinę reputaciją siekia prisiteisti iš R. Kazėnienės 6 tūkst. eurų.

R. Kazėnienė pernai paviešino informaciją apie galimus neskaidrius pirkimus Kauno tardymo izoliatoriuje, dalį jų yra laimėjusi „Niklita“

„Rasa patiria psichologinį spaudimą, jai sunku. Aš kaip teisingumo ministras tikrai reiškiu paramą, ministerija tikrai nepaliks Rasos vienos, šiandien vyksta teisminiai procesai. Ministerija bandys įsitraukti kaip trečioji šalis, mes bandysim įsitraukti su tokiu prašymu, nes ji mūsų institucijos darbuotoja“, – žurnalistams po susitikimo su R. Kazėniene sakė ministras E. Jankevičius.

Jis sakė besidžiaugiąs R. Kazėnienės darbu Kauno tardymo izoliatoriuje ir besitikįs, kad ji toliau dibrs.

„Noriu pasidžiaugti, kad mes šiandien tokią darbuotoją turime, ir padarysime viską, kad ji išliktų“, – sakė E. Jankevičius.

Po to, kai viešai prabilo apie daugelį pažeidimų, supurčiusių visą kalėjimų sistemą ir lėmusių jos vadovų kaitą, buvusi Kauno tardymo izoliatoriaus buhalterė R. Kazėnienė buvo laikinai priimta dirbti į Teisingumo ministeriją, ji prisidėjo atliekant Kalėjimų departamento auditą, vėliau laikinai vadovavo Kauno tardymo izoliatoriui, o šiuo metu paskirta vadovauti šios įstaigos Socialinės reabilitacijos skyriui.

Rasa patiria psichologinį spaudimą, jai sunku. Aš kaip teisingumo ministras tikrai reiškiu paramą, ministerija tikrai nepaliks Rasos vienos, šiandien vyksta teisminiai procesai.

R. Kazėnienė penktadienį pripažino ne kartą svarsčiusi trauktis iš kalėjimų sistemos, tačiau šiuo metu teigia kol kas to nesvarstanti.

„Situacija šiek tiek sušvelnėja pakalbėjus su teisingumo ministru ir labai palengvėja, kai išgirsti visokeriopą palaikymą. Neslėpsiu, kad teisminiai persekiojimai mane slegia, tam tikri gandai dėl tolesnių teismų taip pat slegia. Jaučiu nusivylimą dėl neteisybės ir viso kito, tačiau tai niekaip nėra susiję su tuo, kad aš baigiu kovą“, – po susitikimo su ministru penktadienį kalbėjo R. Kazėnienė.

Ji teigė buvusi pervesta į Kauno tardymo izoliatoriaus Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkės pareigas, kad būtų apsaugota psichologiškai nuo galimo spaudimo.

„Suprantama, kad mums sunku konstruktyviai dirbti, nes personalo vadovė ir jos šeima yra padavę mane į teismą“, – sakė R. Kazėniene.

Ji teigė palaikanti Vyriausybės planus pertvarkyti kalėjimų įstaigas, jas sujungiant.

„Trečiadienį bus Vyriausybės nutarimas, kai reorganizacija bus patvirtinta ir susijungs šešios įstaigos į tris. Aš tikiu, kad vasario 1 dieną, kai tas susijungimas įvyks, tikrai psichologinis klimatas susitvarkys ir Kauno tardymo izoliatoriuje“, – kalbėjo ministras E. Jankevičius.

S. Malinauskas: nauja departamento vadovybė lipa ant tų pačių grėblių

Penktadienį per susitikimą Teisingumo ministerijoje dalyvavęs premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas teigė, jog R. Kazėnienei „bandomas sukurti toks psichologinis klimatas, kad ją kažkaip išguitų iš tos kalėjimų sistemos“.

„Mes garantuojame ir tai jau yra ir politinės atsakomybės klausimas, ir teisinis, kad Rasai bus sudarytos sąlygos, kad ji šioje sistemoje galėtų likti, nes tai yra tam tikras skaidrumo garantas“, – sakė S. Malinauskas.

Paklaustas apie Kalėjimų departamento organizuojamamus pirkimus, S. Malinauskas pažėrė kritikos dabartinei Kalėjimų departamento vadovybei.

„Yra labai apmaudu, kad Kalėjimų departamento vadovybė, kuri pasikeitė, lipa ant tų pačių grėblių ir nesupranta, kad tai bus gana skausmingas lipimas, nes mes matome problemų su viešaisiais pirkimais“, – kalbėjo S. Malinauskas. Jis teigė, kad išsamiau apie tai bus pranešta pirmadienį.

Pasak premjero patarėjo, yra „milžiniška problema visos Lietuvos mastu su maitinimu, kai yra konkursai, kuriuose laimi tik mažiausias kainas pasiūliusios įmonės“. Juose, anot S. Malinausko, dažnai dominuoja kelios įmonės.

Pernai pavasarį tuo metu Kauno tardymo izoliatoriaus buhaltere dirbusi R. Kazėnienė pranešė apie pažeidimus šioje įstaigoje. Po to vykusio tarnybinio patikrinimo metu atsistatydino Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė, o po tyrimo atleistas Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas Edvardas Kviatkauskas.

Yra labai apmaudu, kad Kalėjimų departamento vadovybė, kuri pasikeitė, lipa ant tų pačių grėblių ir nesupranta, kad tai bus gana skausmingas lipimas, nes mes matome problemų su viešaisiais pirkimais.

Dalį pažeidimų patvirtino ir pačios Teisingumo ministerijos, taip pat Viešųjų pirkimų tarnybos bei Valstybės kontrolės atlikti tyrimai.

R. Kazėnienės pateiktoje informacijoje figūravusi bendrovė „Niklita“ teigia, kad R. Kazėnienės teiginiai neatitinka tikrovės ir reikalauja šią informaciją viešai paneigti bei atlyginti 5 tūkst. eurų įvertintą žalą įmonei bei tūkstančio eurų žalą jos savininkui Valdui Kuktai.

V. Kuktos sutuoktinė tebedirba Kauno tardymo izoliatoriuas Personalo skyriaus vadove. R. Kazėnienė yra sakiusi patirianti psichologinį spaudimą iš toje pačioje įstaigoje dirbančios „Niklitos“ vadovo žmonos.

Pernai pabaigoje po tarnybinio patikrinimo dėl nuteistųjų maitinimo paslaugų pirkimo Marijampolės ir Alytaus pataisos namuose Kalėjimų departamentas paskelbė siūlantis nutraukti sutartį su bendrove „Niklita“, nustačius, kad procedūros vykdytos pažeidžiant viešųjų pirkimų įstatymą, o laimėtojas nustatytas neteisėtai.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), patikrinusi 2015 metų įmonės „Niklita“ laimėtą pirkimą Kauno tardymo izoliatoriuje, nustatė, kad vienintelis „Niklitos“ akcininkas V. Kukta yra galimai susijęs su buvusiu izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėju Pranu Vaškiu. Pastarasis buvo Kauno tardymo izoliatoriaus viešųjų pirkimų komisijos narys ir pirmininkas.

VPT konstatavo, kad kai kurie reikalavimai tiekėjams minėtame konkurse dirbtinai ribojo tiekėjų, ypač smulkaus verslo, dalyvavimą viešuosiuose pirkimuose.

Pažeidimus nustačiusi Viešųjų pirkimų tarnyba rekomendavo nutraukti šią sutartį.

Teisingumo ministerijos atliktas 2015–2017 metų Pravieniškių pataisos namų auditas taip pat parodė pažeidimus, susijusius su keliomis bendrovėmis, tarp jų ir „Niklita“.

Teisingumo ministras E. Jankevičius penktadienį žurnalistams patvirtino, kad „Niklita“ ir šiuo metu yra laimėjusi Kalėjimo departamento pirkimų, tačiau išsamiau šios informacijos nekomentavo, užsiminęs, kad „daugiau naujienų bus pirmadienį“.

Centrinės viešųjų pirkimų portalo duomenimis, bendrovė „Niklita“ šiemet yra laimėjusi Alytaus pataisos namų, Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus bei Kauno tardymo izoliattoriaus maitinimo paslaugų pirkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas

   Romualdas portretas
Reikalauti NUTRAUKTI BYLA su NIKLITA ,spresti aferas kurias iskele KAZENENE.TAI PANASU I SUSIDOROJIMA. NEGI NORIME NERAMUMU KAUNE ?

kol

kol portretas
valdzioje ir toliau /trinsis/ socmafija teisybes nelauk nes byla vilkinama ir daroma del ivaizdzio o tie ir toliau daro savo....

Kaunietis

Kaunietis portretas
Lenkiu galva pries ja ir linkiu stypribes
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių