Su Kultūros pasu – ir į Raudondvario dvarą

  • Teksto dydis:

Kultūros pasą turintys moksleiviai nuo šiol galės nemokamai apsilankyti ir Raudondvario dvare.


Teatralizuota ekskursija su grafiene Rozalija ir orientacinis žaidimas vaikams įtraukti į Kultūros paso paslaugų rinkinį, leidžiantį mokinių klasėms valstybės lėšomis lankytis įvairiuose pažintiniuose ir edukaciniuose kultūros užsiėmimuose.

Dingusių turtų paieškos

Ryškiausią pėdsaką Nevėžio krante stūksančio Raudondvario dvaro istorijoje paliko paskutiniai jo šeimininkai grafai Tiškevičiai, sukaupę čia retų knygų ir išskirtinių meno dirbinių kolekcijas. Prieš Pirmąjį pasaulinį karą grafams Tiškevičiams teko trauktis į Vakarų Europą. Su savimi jie pasiėmė didžiąją dalį sukaupto turto, tačiau sklinda kalbos, kad viena aukso skrynia taip ir liko paslėpta Raudondvario dvaro teritorijoje.

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro organizuojamo orientacinio-pažintinio žaidimo „Tiškevičių aukso skrynios beieškant...“ metu 5–9 klasių moksleiviai kviečiami leistis į dingusių turtų paieškas. Tai aktyvi, kūrybiškumą ir pasukti galvas skatinanti pramoga, padėsianti vaikams geriau pažinti Raudondvario dvarą ir jo istoriją. Aukso skrynios paslapčiai atskleisti nebus reikalingos jokios specialios priemonės ar įranga – tik sumanumas ir atidumas. Paslaptingai dingusių turtų ieškotojai pakeliui rastas užduotis iššifruos ir tikslą pasieks tik veikdami išvien.

Kelionė laiku su grafiene

Vyresniųjų klasių moksleiviams siūloma leistis į kelionę laiku po dvaro istorijos vingius su grafiene Rozalija. Teatralizuotos ekskursijos metu dvaro ponia supažindins mokinius su vieno įspūdingiausių Renesanso architektūros dvarų Lietuvoje istorija, jį valdžiusiomis kilmingomis giminėmis. Ypatingas dėmesys bus skiriamas paskutiniams dvaro šeimininkams grafams Tiškevičiams, kurių dėka dvaras tapo to meto kultūros židiniu.

Ekskursijos dalyviai užsuks ir į Raudondvario pilyje įsikūrusį Kauno rajono muziejų. Čia jų laukia Raudondvaryje gimusiam profesionaliosios lietuvių muzikos pradininkui, kompozitoriui Juozui Naujaliui skirta ekspozicija. Seimas 2019-uosius yra paskelbęs Juozo Naujalio metais, todėl apsilankymas muziejuje praturtins moksleivių žinias apie kompozitoriaus kūrybinį palikimą, įtaką Lietuvos muzikai raidai ir tautinės tapatybės formavimuisi.

Plečia kultūrinį akiratį

Nuo 2019 m. Kultūros pasas skiriamas visiems pagal bendrojo ugdymo programas besimokantiems mokiniams, siekiant skatinti jų kultūrinį sąmoningumą, ugdyti kūrybiškumą, dalyvavimą meninėje kūryboje ir šiuolaikiniame kultūriniame gyvenime. Kultūros pasui įgyvendinti kiekvienais kalendoriniais metais vienam moksleiviui skiriama 15 eurų. Kultūros paso paslaugas galima užsakyti Švietimo portale neformalaus vaikų švietimo srityje (kulturospasas.emokykla.lt).

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

reiketu

reiketu portretas
susirupinti ir muziejumi ir visa aplinka dvaro. Kavine dvare rengta nuosirdziai, bet neturint supratimo. Vien televizorius remuose ka reiskia! /maciau reportaza is turtingu cigonu namu-ten labai panasu, gal ta pati ideja ir cia?/Geles,zvakides, paveikslai- viskas prasosi koreguojama,perkialema,isnesama. Reiketu gerokai padirbeti. gal paciu kaunieciu tarpe galima atrasti palikuoniu, kurie auge aristokratiskose seimose ir turi supratima? Kadangi dvaras su pretenzija i aristokratiskuma, galu gale atspindi musu supratima, butinai reikia padirbeti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių