Studentų miestelyje virė robotų kovos

Ketvirtadienį Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų miestelyje virė įnirtingas mūšis. Čia dėl 9 tūkst. eurų prizo varžėsi studentų rankomis sukurti robotai.

Jėgas išbandė 10 robotų

Tarptautinės varžybos „Robotų intelektas“ Kaune vyksta jau dvejus metus iš eilės. Varžybose jėgas išbandė ne bet kokie robotai, o tik autonominiai – jų niekas nevaldo.

„Kai ateini į tokį renginį, dūšia atsigauna. Labai didžiuojuosi visais mūsų varžybų dalyviais ir linkiu sėkmės rungiantis dėl pagrindinio prizo“, – šventės dalyvius sveikino KTU rektorius Petras Baršauskas.

Iš anksto norą dalyvauti varžybose pareiškė 12 komandų, tačiau prie starto linijos stojo 10 robotų. Lietuvai atstovavo Vilniaus universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, KTU gimnazijos, KTU ir KTU Panevėžio instituto robotų kūrėjų komandos. Taip pat dalyvavo dvi svečių komandos iš Slovėnijos ir Lenkijos.

Robotų laukė nelengva užduotis – nuvažiuoti tam tikrą atstumą iki padėto prizo ir jį atgabenti į starto vietą. Tai sugebėjusiai atlikti roboto komandai pažadėtas 9 tūkst. eurų prizas.

„Mūsų robotas sukonstruotas iš dviejų kompiuterių: vienas yra įprastas nešiojamasis, o kitas – mini kompiuteris, kuris valdo pavaras, sukioja ratus. Didysis kompiuteris naudojamas atpažinti vaizdą. Kompiuteris apdoroja atvaizdą, kurį gauna interneto kameros dėka, ir nustato, ar priekyje yra kliūtis. Ultragarsiniai jutikliai matuoja atstumą, kad robotas žinotų, kada jam reikia pasisukti. Robotas maitinamas akumuliatoriaus teikiama energija“, – roboto subtilybes bandė aiškinti varžybų dalyvis Raimundas Plenta.

Pritrūko vienos nakties

Varžybų pradžia ne visiems dalyviams buvo sėkminga. Kai kurie robotai net nepajudėjo iš vietos, kiti važiavo tik atbuli, tretiems sunkiai sekėsi orientuotis, todėl nuolat sustodavo prie žmonių.

„Neveikia mūsų roboto navigacinė sistema, dalis pagrindinių smegenų. Be to, nespėjome pagaminti čiuptuvo, kuriuo robotas galėtų pagriebti prizą“, – apie nesklandumus pasakojo penkiolikmetė varžybų dalyvė Rugilė iš KTU gimnazijos.

„Kaip dažnai būna su studentais, dalyviams pritrūko vienos nakties geriau pasiruošti, Pagrindinį apdovanojimą komandą gali pelnyti tik tuomet, jeigu pasieks finišą ir pagriebs piniginį prizą“, – sakė varžybų teisėjas Gintautas Vilkaitis.

Teisėjas priminė, kad kiekvienas robotas turi tik tris bandymus įveikti trasą, tačiau jiems duotos net trys valandos.

Deja, didžioji prizo niekam nepavyko laimėti. Iki mažojo prizo – 500 eurų – buvo nuvažiavę dviejų komandų robotai, bet jie nesugebėjo paimti maišelio su pinigais. Tačiau šioms komandoms buvo nuspręsta skirti po 250 eurų. Laimėjimai įteikti Vilniaus Gedimino technikos universiteto komandai „Gold miner“ bei komandai iš Lenkijos „Black Hawk“.

Parodoje – išradėjų fantazija

Renginyje netrūko ir daugiau įdomių atrakcijų. Viena jų – Krašto apsaugos ministerijos robotas išminuotojas.

„Šis robotas padeda žmogui išminuotojui, kai gali grėsti pavojus jo gyvybei. Šis robotas yra valdomas žmogaus, todėl technologiškai tai nesudėtinga“, – atskleidė karininkas Andrius Bažauskas.

Gausiai susirinkusiems smalsuoliams taip pat buvo demonstruojamas KTU jaunųjų mokslininkų sukurtas autonominis neįgaliojo vežimėlis.

Kartu su varžybomis KTU Elektronikos rūmuose surengta universiteto jaunųjų mokslininkų darbų paroda „Technorama“, kurioje buvo demonstruojami įvairūs išradimai.

Didžiausio lankytojų susidomėjimo sulaukė išskirtinis parodos eksponatas – skraidantis aparatas kvadrokopteris. Jis gali būti panaudojamas įvairioms užduotims – fotografuoti, filmuoti, groti muzikos instrumentais, netgi dėlioti plytas.

„Aparatas valdomas labai paprastai: jis reaguoja į žmogaus judesius. Jeigu žmogus kelia rankas į viršų ir aparatas kyla, jeigu suka į dešinę – skrajoklis irgi pasuks“, – apie savo kūrinį pasakojo KTU studentai.

Iš viso šiemet komisijai pateikta beveik 60 darbų. Geriausieji apdovanoti diplomais.


Šiame straipsnyje: KTUstudentairobotaitechnorama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių