Studentų atostogos: ar Kaune atpigs butų nuoma?

Bent dalį butų, kuriuos Kaune atlaisvins mokslo metus baigę studentai, greitai perims trumpalaike nuoma besinaudojantys turistai, tad didesnio butų nuomos kainos mažėjimo laukti nevertėtų, sako "Ober-Haus" Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada.

Pasak jo, kol kas dar nepastebima, kad Vilniaus ir Kauno rinkose jau daugėtų studentų nuomojamų ir atlaisvinamų butų.

"Studentiško būsto tuštėjimo metas prasideda birželio pradžioje, kai baigiasi sesijos", – sakė M.Čiulada.

Eksperto teigimu, dažnas studentas, net ir palikdamas Vilnių ar Kauną vasarai, neatsisako buto nuomos, nes ne taip paprasta jį vėl susirasti prieš rudenį.

"Taigi dažnai nuomos sutartis nenutraukiama, jeigu įmanoma, jeigu santykiai su nuomotoju geri – susitariama dėl mažesnio nuomos mokesčio vasaros mėnesiais", – sakė M.Čiulada.

Prieš vasarą išvažiuoja "Erasmus" studentai, atvykę pagal mainų programas, kurių yra ir Vilniuje, ir Kaune, pastebėjo M. Čiulada.

"Šios nuomos sutartys tikrai nutrūksta gegužės pabaigoje –  birželio pradžioje. Jie dažniausiai atlaisvina butus Senamiestyje, kurie yra didesni ir studentai gyveno po kelis", – komentavo ekspertas.

Tokius butus, anot M.Čiulados, iki naujų mokslo metų savininkai mėgsta pasiūlyti trumpalaikei nuomai.

"Vasarą ištuštėjusį centre esantį būstą mielai užpildo turistai. Kaip tik šiuo metu trūksta tokių būstų, paklausa padidėja, sukyla kainos", – akcentavo M.Čiulada.

Sudėjus visus šiuos veiksnius, tikėtis didesnio butų nuomos kainos Vilniuje ir Kaune mažėjimo dėl mokslo metų studentams pabaigos neišeitų, sakė ekspertas: kainos vasarą gali mažėti iki 5 proc., tačiau rugpjūtį šis sumažėjimas gali ne tik ištirpti, bet ir persiversti į kitą pusę.

"Šioks toks sezoniškumas yra, bet jis ne taip apčiuopiamas, galbūt 5 proc., daugiausia 7 proc. Jis nebus visuotinai matomas, galbūt labiau jaučiamas kaip stipresnė nuomininko pozicija vykdant derybas", – sakė M.Čiulada.

Studentų pavasario semestras ir egzaminų sesija tęsiasi iki birželio pabaigos, bet kai kuriais atvejais baigiasi anksčiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių