Studentai miestiečiams dalijo šimtmečio moliūgienę

Šilta moliūgiene Kauno kolegijos studentai sveikino atkurtą Lietuvą su artėjančia šimtmečio sukaktimi, o miestiečiams priminė jautrią skurdo problemą.

Sriuba, kuria trečiadienio popietę pakvipo visa Laisvės alėja, veikiausiai nebūtų nuvylusi net paties Jamie Oliverio – lėkštėse, kurias praeiviams dalijo Kauno kolegijos studentai, karaliavo moliūgas ir kitos rudens gėrybės. Virti moliūgienę akcijos sumanytojus įkvėpė senose kulinarijos knygose rastas receptas, kurį jie praturtino naujais skoniais.

„Močiutės moliūgus kepdavo krosnyse, mes juos apdorojome orkaitėje. Svieste apskrudinome svogūnus ir morkas, o imbierą ir apelsiną – karamelizavome, – paslaptį išdavė Kauno kolegijos Viešojo maitinimo katedros dėstytoja Giedra Sadauskienė. – Visgi svarbiausias ingredientas – šiluma ir meilė. Be jų patiekalas vargiai išeis.“

Praeivių lėkštėse pastarųjų sudedamųjų dalių nestigo, o tam, kad skrandžiai būtų sotesni, studentai į lėkštes šaukštais bėrė moliūgų sėklas, burokėlių traškučius, trintus žalumynus ir skrudinto batono kubelius.

„Skanu. Pats tokios namuose neišsivirčiau“, – tirštos konsistencijos šimtmečio sriubą šaukštu kabino kaunietis Vitalijus. Ištuštinęs vieną dubenėlį vyras paprašė antros porcijos, o mainais už ją į aukų dėžutę įmetė eurą.

„Jei neklystu, susirinkome ne tik pavalgyti“, – žvelgdamas į būrį išalkusių moksleivių, aukoti bent po kelias dešimtis centų ragino pilietiškas miestietis.

Anot akcijos sumanytojų, per pirmuosius tris akcijos metus kauniečiai paaukojo apie 1,2 tūkst. eurų, praėjusiais metais – netoli 400 eurų.

„Pinigų vertė mažesnė, todėl sumą verčiame maistu“, – anot Kauno kolegijos kultūros centro vadovo ir vieno iš idėjos iniciatorių Vytenio Kazlauko, už šią sumą anąmet jie galėjo paruošti 8 tūkst. karšto maisto porcijų. Kiek vargstančiųjų pavyks sušildyti pasibaigus penktajai akcijai, V. Kazlauskas nedrįso prognozuoti.

„Noriu pasidžiaugti ne tik tais žmonėmis, kurie aukoja, noriu pasidžiaugti jaunimu, pasisiūliusiu savanoriauti. Žinoma ir visiems rėmėjams, be kurių akcija būtų kur kas skurdesnė“, – kiekvienam už indėlį dėkojo idėjos sumanytojas.

Jau penktus metus Kauno kolegijos ir „Maisto banko“ organizuojama akcija siekiama atkreipti dėmesį į skurstančiuosius, kurie šalyje sudaro kone trečdalį visų gyventojų. Dalindami šiltą sriubą, organizatoriai kauniečiams priminė dar vieną svarbų įvykį  – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, kuris tarsi įsisuko į puodus.

„Moliūgas – geltonas, burokėliai – raudoni, o šalia žalumynai. Štai jums tautinė vėliava“, – besišypsodama į valgomą trispalvę žvelgė recepto įgyvendintoja G. Sadauskienė.

Praėjusiais metais virta ir miestiečiams dalinta cibulienė išgaravo per kelias valandas. Organizatoriai neabejojo, kad panašus likimas laukia ir 100 l moliūgienės.

„Likusi sriuba niekur neprapuls – ją išdalinsime vargstantiems žmonėms“, – į akyse tuštėjančius puodus ir samčiais mosuojančius savanorius dirstelėjo V. Kazlauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių