STT apklausė Kauno rajono merą, vicemerui pareikšti įtarimai

  • Teksto dydis:

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas penktadienį Socialdemokratų partijos valdybai pranešė stabdantis narystę partijoje po to, kai buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas galimos korupcijos byloje. Vicemerui K. Povilaičiui pateikti įtarimai.

Vicemerui – įtarimai dėl kyšininkavimo

Pasibaigus leidžiamam dviejų parų sulaikymo terminui be teismo leidimo, nuspręsta nesikreipti į jį nei dėl Kauno rajono mero pirmojo pavaduotojo Kęstučio Povilaičio, nei dėl kartu su juo trečiadienį sulaikytų privačių įmonių atstovų suėmimo.

Visiems jiems skirta švelnesnė kardomoji priemonė už suėmimą – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Nors, kaip pranešta penktadienio ryte, baigiantis laikino jų sulaikymo terminui, visiems keturiems pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo bei papirkimo. Tačiau kituose to paties ikiteisminio tyrimo dėl galimos nusikalstamos veikos Kauno rajono savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus epizoduose negu šios savivaldybės administracijos direktoriaus Ričardo Pudževelio atveju.

Kaip jau rašyta, R.Pudževelis įtariamas paėmęs kyšį statybinėmis medžiagomis iš bendrovės „Roalsa“ direktoriaus Sauliaus Bartašiūno. Trečiadienį Kauno apylinkės teismas leido juos abu suimti dviem savaitėms. Trims įtariamiesiems bendrininkavus jiems darant minėtą nusikaltimą, tarp kurių – ir R.Pudževelio žmona,  taip pat skirtos švelnesnės kardomosios priemonės už suėmimą.

Pasitikslinti, kodėl nuspręsta nesikreipti nei dėl K.Povilaičio, nei dėl kartu su juo sulaikytų trijų privataus verslo atstovų suėmimo, nepavyko. Į šį bei kitus portalo kauno.diena.lt klausimus, tarp jų – ir su kuria kuruojama Kauno rajono mero pirmojo pavaduotojo sritimi siejama galima jo korupcinė veikla, Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė atsakė lakoniškai: „Išplatinta tiek informacijos, kiek buvo galima. Jei paskelbtume daugiau informacijos, tai keltų grėsmę ikiteisminiam tyrimui. Kai tik bus galima paviešinti daugiau, suprasdami visuomenės teisę ir interesą žinoti, mes tų atsakymų pateiksime daugiau“.

Prisiskambinti ikiteisminį tyrimą kuruojančiam Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokurorui Valentinui Aleknai nepavyko. Kaip ir šio skyriaus vadovui Tomui Staniuliui.

Nepavyko pasišnekėti ir su iš areštinės paleistu K.Povilaičiu. Atsiliepęs mobiliuoju telefonu, jis pareiškė esą šiuo metu yra labai užsiėmęs.

K.Povilaičio darbo telefonu Kauno rajono savivaldybėje atsiliepusi referentė prisipažino, kad šiandien nesitiki sulaukti šefo darbe. Neatmetama, kad dėl pareikšto įtarimo, paleidžiant Kauno rajono mero pirmąjį pavaduotoją į laisvę, jis turėjo būti ikiteisminio tyrimo laikotarpiu nušalintas nuo pareigų. Jo kuruojamos sritys buvo: kelių infrastruktūra ir transportas, seniūnijų ir bendruomenių veikla, ekonomika investicijos ir verslo plėtra, socialinė parama ir socialinės paslaugos, vaikų ir jaunimo teisių apsauga. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) skelbiasi pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimų nusikalstamų veikų vykdant viešuosius pirkimus, susijusius su Kauno rajono savivaldybės turto nuoma, šilumos energijos gamyba ir tiekimu.       

(Nuotraukoje – K. Povilaitis ir R. Pudževelis)

Iš mero pareigų nesitraukia

„Aš šiandien kreipiausi į partijos vadovybę ir suspendavau savo narystę Socialdemokratų partijoje. Tikrai (trauksiuosi - BNS), jei paaiškės, kad tie kaltinimai yra rimti. Bet traukimosi procedūra yra tokia, kad tarybos nariai, surinkdami du trečdalius parašų, kreipiasi, svarsto ir mano klausimą sprendžią administracinis teismas“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė V.Makūnas, paklaustas, ar trauksis iš mero posto.

„Aš manau, kad dar nėra pagrindo, – pridūrė jis, paklaustas, kodėl neatsistatydina šiuo metu. – Esu tiesiogiai išrinktas meras, Kauno rajono žmonės per rinkimus parodė didelį pasitikėjimą manimi, todėl privalau pateisinti jų lūkesčius ir vykdyti įsipareigojimus. Noriu patikinti, kad pradėti darbai bus tęsiami, nepriklausomai nuo to, kas bus administracijos direktorius, vicemeras ar kitas komandos narys".

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai šią savaitę sulaikė Kauno rajono administracijos direktorių R. Pudževelį ir vicemerą K. Povilaitį. Abu jie yra socialdemokratai. Įtariama, kad administracijos direktorius R. Pudževelis susitarė su verslininku, kad įmonės lėšomis bus tiekiamos statybinės medžiagos jo namui, o apskaitoje bus nurodyta, kad medžiagos panaudotos renovuojant savivaldybei priklausančias šilumos katilines. Pareigūnai tiria įtarimus dėl kyšininkavimo, papirkimo bei piktnaudžiavimo.

V.Makūnas sako prisiimantis asmeninę atsakomybę kaip partijos Kauno rajono skyriaus vadovas, nes vicemeras ir administracijos direktorius rinkimuose surinko daugiausia reitingo balsų. Jis sako taip pat tikintis, kad vicemeras ir administracijos direktorius bus išteisinti ir „tokios procedūros nereikės“. Meras taip pat sako, kad skyriaus sprendimu buvo sustabdyta R.Pudževelio ir K.Povilaičio narystė partijoje.

V.Makūnas patvirtino, kad ketvirtadienį buvo apklaustas byloje kaip specialusis liudytojas.

„Patys kaltinimai, kurie šiandien pateikti, yra tiriami. Jei bus nustatyta kaltė, aš manau, ir jie, ir aš atsakysime nustatyta tvarka“, – sakė meras.

V.Makūnas žurnalistams Vyriausybėje penktadienį taip pat tikino nežinojęs jokių byloje minimų aplinkybių.

„2015 metais STT ir kitos specialiosios tarnybos apie R. Pudževelį man pateikė pažymą, kurioje nebuvo jokios informacijos, leidžiančios suabejoti asmens patikimumu ir tinkamumu eiti valstybės pareigas“, – prisiminė meras ir pridūrė, kad teisinėje valstybėje asmuo tampa kaltas tik teismo sprendimu.

V. Makūnas sakė, kad tolesni jo sprendimai priklausys nuo tyrimo eigoje paaiškėjusių faktų.

A. Butkevičius nemato kliūčių 

„Labai nemalonu, kad į tokią padėtį pakliuvo mano komandos nariai, todėl prisiimu asmeninę politinę atsakomybę. Nenorėčiau, kad dėl situacijos Kauno rajono skyriuje kristų šešėlis visai partijai“, – kalbėjo V. Makūnas.

Specialiųjų tyrimų tarnybai tiriant galimą Kauno rajono vadovybės korupciją, laikinasis premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius kol kas nemato kliūčių Kauno rajono merui Valerijui Makūnui eiti pareigas.

„Aš manau, kad mero pareigas jis tikriausiai gali eiti, nes jis pats pasakė, kad tikrai tyrimui netrukdys ir jam, jo manymu, įtarimai nėra pareikšti. Tai jei nėra kaltinimų, gali“, – žurnalistams sakė socialdemokratų vadovas.

Premjeras sako tik šiandien sužinojęs, kad V.Makūnas apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Pagal Lietuvos įstatymus, specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, bet jų nepakanka, kad būtų galima pateikti įtarimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimas

anonimas portretas
Be mero zinios nepraeina ne vienas konkursas, o uzdaras, ir kol nebus sutarti procentai ,tai viesa savivaldybes paslaptis,nes uzdaruose konkursuose pagrinde tos pacios imones dalyvauja tik apsikeicia vietomis,ir kaip taisykle uzdaru konkursu kainos protu nesuvokiamos

Nuomonė

Nuomonė portretas
O įdomu, kokį apgailėtiną vaidmenį vaidina savivaldybėse sudarytos antikorupcijos tarnybos/specialistai? Juk jie - administracijos darbuotojai, pavaldūs administracijos direktoriui... Privaloma tvarka paskiriami žmonės, neturintys jokio balso prieš administracijos direktorių, o tuo labiau prieš merą...

rangovas

rangovas portretas
Gal jau galesiu ikonkursus eiti
VISI KOMENTARAI 60

Galerijos

Daugiau straipsnių