Sprogimai pribaigė Panemunės tiltą: likviduojami padariniai

Praėjusią savaitę nugriaudėjo paskutinis Panemunės tilto sprogdinimas, sugriovęs didžiausią tilto perdangos dalį. Nors anksčiau buvo kalbėta, kad prireiks šešių sprogdinimų, užteko ir keturių.

„Panemunės tiltas nugriautas. Dabar organizuojami nuolaužų iškėlimo iš vandens darbai. Jie gana sudėtingi – ant kai kurių gelžbetonio luitų, nukritusių į vandenį, trosus tvirtino narai. Tilto dalys iškeliamos su kranais, kai kurios sunkesnės ištempiamos ant kranto“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Pirmasis sprogimas, kurio metu į vandenį nugarmėjo vidurinioji tilto sija, nuaidėjo lapkričio 15 dieną. Paskutinis –praėjusį ketvirtadienį, gruodžio 27 dieną.

„Sprogdinimams apytiksliai sunaudojome apie 250 kilogramų sprogmenų. Panemunės tilto konstrukcija – labai sudėtinga, čia panaudotas itin tvirtas gelžbetonis, tad buvo šiek tiek sudėtinga pragręžti ertmes, į kurias dėjome sprogmenis. Darbus apsunkino ir šaltis“, – pasakojo bendrovės „Detonas“, kuriai buvo patikėta susprogdinti tiltą, direktorius Jonas Trukšnys.

Kauniečiams, atėjusiems pasižiūrėti į tilto likučius, neretai kyla klausimas, ar šalia pastatytas naujas nedidelis tiltelis – ne naujojo statinio užuomazgos. Tačiau jis pastatytas statybininkų poreikiams – juo važiuoja sunkiasvorė technika, atgabenamos reikiamos medžiagos. Pabaigus darbams, laikinas tiltas bus išardytas.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo A.Pakalniškio teigimu, jei nevėluos finansavimas iš Susisiekimo ministerijos, šiemet planuojama renovuoti likusias Panemunės tilto atramas ir ant jų sumontuoti plienines perdangas.

„Šių metų darbų kaina sieks apie 30 mln.litų. Jei gausime mažiau pinigų, dirbsime pagal išgales“, – sakė A. Pakalniškis.

Žemuosius Šančius ir Panemunę sujungs naujas keturių eismo juostų tiltas. Jo statybų kaina siekia 102 mln. litų. Kauno miesto savivaldybė tilto statyboms skiria 30 proc. šios sumos.

Praėjusiais metais statybų pradžiai 4,7 mln. litų buvo skirta iš Kelių priežiūros ir plėtros finansavimo programos. Vyriausybė yra įpareigojusi Susisiekimo ministeriją iki 2015 metų skirti iki 70 proc. darbams reikalingų lėšų.

Tilto rekonstrukciją planuojama pabaigti 2014 metų birželį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mm

mm portretas
Dabar statysim naują gal 20 metų.

hm

hm portretas
„Sprogdinimams apytiksliai sunaudojome apie 250 kilogramų sprogmenų. Panemunės tilto konstrukcija – labai sudėtinga, čia panaudotas itin tvirtas gelžbetonis, tad buvo šiek tiek sudėtinga pragręžti ertmes, į kurias dėjome sprogmenis." kyla klausimas : Tai kiek jis istikruju buvo avarinis?

jo

jo portretas
uz tiek milijonu galima pastatyti 3 tiltus
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių