Socialiniam būstui byra milijonai: kontrolieriams užkliuvo ir Kaunas

Valstybės kontrolė kritikuoja šalies savivaldybes, kad socialinį būstą jos perka iki dešimt kartų brangiau. Ar šiemet už europinius pinigus perkami butai taip pat viršys rinkos kainą?

Užkliuvo ir Kaunas

Neseniai Valstybės kontrolė nurodė, kad šalies savivaldybės dažnai pasirenka brangiausią socialinio būsto įsigijimo būdą – naujų būstų statybą, nenaudojamų pastatų rekonstrukciją.

Be to, vidutinės kainos, palyginti su rinkos, kai kuriose savivaldybėse yra didesnės 2–10 kartų. Vadinasi, savivaldybės už tuos pačius finansinius išteklius socialiniu būstu aprūpina mažiau asmenų, nei galėtų.

Auditoriai ataskaitoje išsakė abejonių dėl dvylikos savivaldybių būsto pirkimo sąlygų. Valstybės kontrolieriams užkliuvo ir Kauno miesto savivaldybės sprendimai, susiję su socialinio būsto plėtra.

Buvo skelbiama, kad informaciją apie savivaldos sprendimus dėl socialinio būsto statybos Valstybės kontrolė perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), įgyvendinančiai korupcijos prevencijos priemones. STT kol kas nagrinėja šią medžiagą ir žada maždaug per mėnesį įvertinti galimas korupcijos rizikas.

Ekspertų darbas

Kauno miesto savivaldybės atstovai su Valstybės kontrolės kritika nesutinka.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius teigė, kad praėjusiais metais socialiniam būstui įsigyti buvo numatyta išleisti 400 tūkst. eurų, tačiau ne visi pasiūlyti butai tiko, todėl Kaunas įsigijo dvylika butų už maždaug 250 tūkst. eurų.

"Buvo nustatyta, kad kvadratinio metro kaina negali viršyti 730 eurų. Pardavėjai žinojo, kad su mumis daug nepasiderės. Tad sumos tikrai nėra nei dvigubai, nei trigubai didesnės, – tikino R.Rabačius. – Praėjusiais metais sulaukėme aštuoniolikos pasiūlymų, tačiau tik dvylika butų atitiko mūsų reikalavimus. Likę pinigai panaudoti kitoms miesto reikmėms."

Šiemet ruošiamasi socialiniams butams panaudoti ES skirtas lėšas. Iš ES struktūrinių fondų 2017–2018 m. nekilnojamajam turtui pirkti yra skirta 5,7 mln. eurų. 15 proc. sumos turės pridėti miestas.

Jau kitą mėnesį Kaunas planuoja pradėti naujų butų pirkimo procedūrą. R.Rabačius tikino, kad per šiuos ir kitus metus planuojama įsigyti beveik 200 socialinių butų įvairiuose miesto rajonuose. Jis tikino, kad už butus permokėti nebus įmanoma, nes viską prižiūrės profesionalūs specialistai.

Senamiesčio vengiame, nes čia yra brangus išlaikymas. Be to, socialiai neteisinga prestižinėse miesto vietose dalyti socialinius butus.

"Yra pasamdyti konkursą laimėję turto vertintojai, kurie įkainos butus. Tai mes galėsime nebent derėtis ir mokėti mažiau, o ne daugiau. Taip tikrai nėra, kad mes brangiau pirktume", – sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Suremontuoti butai

R.Rabačius sakė, kad iki balandžio 27 d. bus laukiama pasiūlymų, po to bus atplėšiami vokai, vertinami butai. Ši procedūra gali užtrukti apie porą mėnesių. Pašnekovas vylėsi, kad jei sulauks pakankamai tinkamų pasiūlymų, liepą miestas jau turės apie 20–30 naujai nupirktų butų, kuriuose galės apsigyventi socialinio būsto laukiantys kauniečiai.

Kauno miesto savivaldybės atstovai tikina, kad už europinius pinigus pirks ne visus butus iš eilės, o tik tuos, kurie atitiks reikalavimus. Butų pirkimo komisija atkreipė dėmesį į valstybinių institucijų reikalavimus ir ruošiasi pirkti tik 1–2 kambarių butus. R.Rabačius tikino, kad didesni butai nėra paklausūs tarp eilėje laukiančių žmonių, nes daug kainuoja juos išlaikyti.

Perkant butus bus atsižvelgta ir į šildymo sąskaitas. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo teigimu, pirmenybė bus teikiama tiems butams, kur mokesčiai yra mažesni. Dar viena sąlyga, kad miestas galėtų įsigyti nekilnojamojo turto, – butai turi būti suremontuoti.

R.Rabačius aiškino, kad bus perkami tik tie butai, kuriuose jau pakeisti langai, sutvarkyta kanalizacijos sistema. Tai reikalinga tam, kad į butus kuo greičiau galėtų įsikelti socialinio būsto laukiančios šeimos.

"Naujai perkamų butų remontui savivaldybė nėra numačiusi pinigų. Kaunas lėšas skirs nebent pritaikant butus neįgaliesiems. Tam reikės įrengti įvažas, praplatinti duris", – kalbėjo jis.

Būsto valdymo skyriaus vedėja Laura Stankevičienė informavo, kad šiuo metu Kaune yra 938 socialiniai būstai. Iš jų 30 yra laisvi – šiuo metu ieškoma nuomininkų.

Tiks ne visi rajonai

R.Rabačius užsiminė, kad savivaldybė ieško butų įvairiose miesto vietose. Geriausiai tinka pasiūlymai miegamuosiuose Kauno rajonuose – Šilainiuose, Kalniečiuose, Dainavoje, Žaliakalnyje. Centrinė miesto dalis, anot pašnekovo, nėra tinkama socialiniams būstams.

"Senamiesčio vengiame, nes čia yra brangus išlaikymas. Be to, socialiai neteisinga prestižinėse miesto vietose dalyti socialinius butus. Dar kitas dalykas – nesinori socialinių butų koncentracijos. Tai sukelia neigiamų emocijų, kai panašaus statuso žmonės sukeliami į vieną vietą. Tad įprastuose rajonuose socialiai pažeidžiami žmonės galės lengviau integruotis į vietos bendruomenę", – kalbėjo administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Šiuo metu turinčių teisę į paramą socialiniam būstui išsinuomoti eilėje yra 1 261 žmogus, neįskaitant jų šeimos narių. Nupirkus naujus butus, laukiančiųjų eilė sutrumpės, tačiau visas reikalingų butų poreikis patenkintas nebus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Butus gauna tie ,kurie turi kur gyventi,paskiau nomuoja.Faktiškai butus savivaldybės perka labai pigiai,kad būtų atkatas.Ne naujiena,taip Lietuva ”rūpinasi” patys lietuviai,todėl nėra ko stebėtis ,kad ekonomika tokia Lietuvoje.Visus prie sienos statyti reikia už padarytą žalą valstybei ir jos piliečiams,visus tuėis kurie valdė šalį iki 2016 metų.

Anonimas

Anonimas portretas
Kad jus patikrintumete tuos butus ,kuriuos davete gyventi seniau,pamatytumete,kiek butu yra isnuomuota.tai ir daug pirkti nereiketu.

Temide mano.

Temide mano. portretas
O ka jei ne patys parduodantis padedfa sukciauti.bausti teiketu parduodfancius ir pefrkancius.Raikia Lietuvoj atstatyti pasitikejima,o ji turi visi ir teisines institucijos.Jos turi dirbti saziningai,o ne su sukciais kartu.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių