Smurtas Kauno darželyje? Vaikams reikia psichologo

Kauno vaikų darželyje "Šarkelė" viena auklėtoja kaltinama smurtavusi prieš vaikus, keli mažamečiai lankosi pas psichologą. Pradėtas tyrimas, o epicentre atsidūrusi darbuotoja atostogauja.

Stipriai sugriebė

Į "Kauno dieną" kreipėsi keletas susirūpinusių tėvų, kurių vaikai lanko Šilainiuose įsikūrusį vaikų darželį "Šarkelė". Jie pasakojo, kad viena auklėtojų esą smurtauja prieš vaikus.

"Šarkelės" vaikų darželį jų vaikai pradėjo lankyti 2016 m. Pirmi metai praėjo ramiai, tačiau antraisiais, pasak tėvų, prasidėjo įvairūs nesusipratimai, atsirado baimė dėl vaikų saugumo.

"Antraisiais metais pasikeitė auklėtojos, nors mes nebuvome informuotos. Nauja auklėtoja nesugebėjo su mūsų vaikais bendrauti, net nerodė noro, kad vaikai prie jos priprastų. Bandėme kalbėtis, kodėl vaikai jos vengia. Ji mūsų klausimus priėmė kaip šlykščią kritiką ir visiškai užsisklendė", – savo pasakojimą pradėjo kaunietė Irena (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Ją pribloškė praėjusių metų rugsėjo pabaigoje išvysta scena. Atėjus pasiimti savo vaiko, į drabužinę įbėgo kita mergaitė, kuri tiesiog norėjo pabendrauti, tačiau naujosios grupės auklėtojos Vilmos S. elgesys gerokai nustebino. Ji mergaitę sugriebė ir nutempė atgal į grupę.

"Ta mergaitė man norėjo savo šepetį parodyti, bet auklėtoja tiesiog čiupo mergaitę už rankos ir pradėjo rėkti, kad neva ne kartą jai sakė prie kitų žmonių nelįsti. Nusitempė vaiką į grupę ir užtrenkė duris. Taip ir likau stovėti ištikta šoko. Paskambinau tos mergaitės mamai ir pasakiau, kad bėgtų pasiimti vaiko, nes jį auklėtoja tikrai gerai patąsė", – pasakojo darželio "Šarkelė" auklėtinio mama.

Tėvai pasakojo, kad po incidento jie iš karto nuskubėjo pas darželio direktorę Ingridą Emilijaną Jasionienę.

"Pati auklėtoja Vilma S. pareiškė, kad nesąmones kalbame, kaip mes įrodysime. Bet ką čia įrodysi, kai pati savo akimis viską mačiau. Ne mano vaiką tąsė, bet kaip aš galiu tylėti. Susirinkime direktorė pareiškė, kad mes meluojame, šmeižiame auklėtoją", – kaip konfliktas klostėsi toliau pasakojo mama Irena.

Tada tėvai kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyrių. Jo specialistai apsilankė "Šarkelės" darželyje, tačiau situacija esą dar pablogėjo.

Atėjome pasiimti vaikų ir pamatėme grupėje chaosą, nebuvo nė vienos auklėtojos, o 24 penkiamečiai lakstė visur, kur tik įmanoma.

Paliko vaikus vienus

Bėgant mokslo metams, tėvams darėsi vis neramiau vesti vaikus į darželį. Kartą kūno kultūros mokytoja pasakė, kad auklėtoja Vilma S. vaikus atveda neperrengtus, su ta pačia apranga, nors speciali apranga sportuoti yra kiekvieno vaiko spintelėje.

"Vaikai sportuodami suprakaituoja. Kūno kultūros mokytoja tikino, jog ne kartą auklėtojai sakė, kad atvestų vaikus su tinkama apranga, bet ji visada kaltino tėvus, kad šie neįdėjo sportinių drabužių. Su auklėtoja susiginčijau dėl šios problemos, ji pareiškė, kad darželyje šalta, todėl neperrengia, tačiau darželis suremontuotas, jame tikrai nebūna vaikams šalta", – tikino kaunietė.

Tėvai pradėjo reikalauti, kad auklėtoja pateiktų savaitės temas, ką vaikai darys, ko mokysis. Toks poreikis atsirado tuomet, kai pastebėjo, kad vaikai į namus neatneša jokių darbelių, neaišku, kur išgaruoja ir nupirktos kanceliarijos prekės.

Irena pasakojo, kad kelis mėnesius situacija buvo pasitaisiusi, temos buvo matomos, su auklėtoja didesnių konfliktų nekilo. Tačiau kovą šokiravo auklėtojos Vilmos S. akibrokštas – grupėje vaikai buvo palikti be jokios priežiūros, o ji tuo metu tvarkėsi asmeninius reikalus.

"Atėjome pasiimti vaikų ir pamatėme grupėje chaosą, nebuvo nė vienos auklėtojos, o 24 penkiamečiai lakstė visur, kur tik įmanoma. Įsisiautėjusius vaikus teko raminti pačioms. Tada įėjo šeimininkutė, kuri buvo užsidariusi duris ir plovė indus. Ji net nežinojo, kad auklėtojos nėra. Paaiškėjo, kad auklėtoja paliko mūsų visų vaikus ir pasiėmusi savo antroką sūnų nuėjo į pirmame aukšte vykusį privatų piešimo ant vandens būrelį. Prabuvome gal 20 min., bet jos nesulaukėme", – pasipiktinimo neslėpė darželinuko mama.

Po šio įvykio tėvai susitiko su vaikų darželio vadovybe ir auklėtoja Vilma S. Jo metu auklėtoja pripažino, kad darbo metu buvo išėjusi į būrelį.

"Mes reikalavome, kad Vilmai S. būtų pateiktas raštiškas papeikimas ir imtasi priemonių, kad tai nepasikartotų. Iki šiol nieko nepadaryta, nors tėvai dar vieną kartą buvo ją pagavę, kai grupėje vaikai buvo palikti vieni. Susitikime mes pasakėme, kad nesame nusiteikę prieš auklėtoją, tik norime būti garantuoti, jog atvedę vaikus į darželį, juos paliekame saugioje aplinkoje", – teigė su "Kauno diena" susisiekusios mamos.

Prireikė psichologo

Po šio įvykio tarp kai kurių tėvų ir "Šarkelės" auklėtojos Vilmos S. perbėgo juoda katė. Darželio auklėtinių mamos pasakojo, kad kažkas kardinaliai pasikeitė ir vaikai pradėjo nenorėti eiti į darželį.

"Mano vaikas isteriškai pradėjo nenorėti eiti į darželį, nors iki to karto eidavo su didžiausiu noru. Pradėjau klausinėti, kas nutiko. Vaikas pasakė, kad eis, jei bus kita auklėtoja, o ne Vilma S. Vaikas pasakojo, kad ši auklėtoja pradėjo labai rėkti, atima žaisliukus ir antklodę, tad negali miegoti. Susitikau kitą mamą, kurios vaikas pasakojo tą pačią istoriją, kad nebenori eiti, nes negali miegoti pietų miego", – pasakojo Irena.

Ji tikino norėjusi apie tai pasikalbėti su auklėtoja, tačiau pastaroji tam laiko neatrado. Iš darželio "Šarkelė" direktorės I.E.Jasionienės tėvai teigė pagalbos nesulaukę, nors, pasak jų, vadovė pripažino, kad minėta auklėtoja vadovaujasi emocijomis.

"Jei ji pati sako, kad Vilma S. vadovaujasi emocijomis, kaip leidžiama jai būti su mūsų vaikais? Tiek aš, tiek kitos mamos nusprendėme vaikus vesti pas psichologą ir išvada kraupi – vaikai kalba apie viską, išskyrus darželį. Mano vaiko atsakymas psichologei buvo, kad Vilma S. neleidžia kalbėti. Tai kiek vaikas turi būti įbaugintas, kad net bijotų kalbėti? Buvo rekomenduota vaikams keisti darželį, nes šioje grupėje psichologiškai vaikas jaučiasi prastai", – apie vaikų būseną pasakojo tėvai.

Dėl netinkamos emocinės aplinkos darželyje, mamos kol kas vaikus prižiūri pačios. Kaip pasakojo tėvai, šiuo metu jie atsidūrę tarsi spąstuose, nes į "Šarkelę" negali leisti savo atžalų, o kitame darželyje vaikai bus priimti tik nuo rudens, tad tenka aukoti darbo laiką ir patiems namuose prižiūrėti vaikus arba samdytis auklėtojas. Tai šeimoms yra papildoma finansinė našta.

Laukia tyrimo išvadų

Vaikų darželio "Šarkelė" direktorė I.E.Jasionienė patvirtino, kad jai apie šią konfliktinę situaciją yra žinoma ir, vos tėvams užsiminus apie galimą smurtą, kreiptasi į atsakingas institucijas.

"Iš karto reagavau, kai tėveliai pasakė, kad buvo naudotas smurtas. Kreipiausi į vaiko teisių specialistus, policiją. Šiuo metu auklėtoja nedirba, atostogauja. Kai bus specialistų atliktas tyrimas ir jeigu pasitvirtins faktai dėl smurto, tada auklėtoja bus atleista. Dabar to padaryti neleidžia įstatymai", – teigė "Šarkelės" vadovė.

I.E.Jasionienė pripažino, kad auklėtoja Vilma S. buvo palikusi vienus vaikus. "Per pietų miegą auklėtoja vieną kartą buvo išėjusi į užsiėmimą, bet gavo įspėjimą ir tai nepasikartojo. Be to, grupėje buvo likusi šeimininkutė", – savo poziciją išdėstė darželio direktorė.

Paklausus, kaip ji vertina faktą, kad psichologai net keliems vaikams rekomendavo pakeisti darželį, nes grupėje jaučiasi nesaugūs, "Šarkelės" vadovė svarstė, galbūt vaikai prišnekėjo tai, kas jiems atrodė, ir taip iškreipė rezultatus.

"Tokių metų vaikai gali daug ką pasakyti ir pameluoti ar manipuliuoti tėvais bei auklėtojais. Jei paklaus, ar vaiką mušė, jis kartais pasakys, kad mušė. Vien iš 4–5 metų vaikų pasakymo negalima spręsti apie darbą ir dėl to atleisti žmogų, reikalinga daugiau faktų. Yra kažkokios gilesnės aplinkybės, į kurias mes toliau ir gilinsimės", – tvirtino I.E.Jasionienė.

Direktorė patvirtino, kad po kelių tėvų skundų buvo apklausti ir kiti, kurių vaikai lanko šią grupę.

"Kai išgirdau žodį "smurtas", iš karto surengiau vaiko gerovės komisijos ir tėvų susirinkimą. Paprašiau tėvelių parašyti, kaip jų vaikai jaučiasi šioje grupėje. Daugiau kaip 20 tėvų pareiškė esą patenkinti grupės veikla. Tie, kurie nepatenkinti, raštu nieko nepateikė", – teigė direktorė.

Vieni tėvai kaltina, kiti – gina

Šilainiuose įsikūrusio darželio "Šarkelė" steigėja yra Kauno miesto savivaldybė. Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė "Kauno dienai" patvirtino, kad situacija vaikų lopšelyje-darželyje "Šarkelė" yra žinoma.

Paskambinau tos mergaitės mamai ir pasakiau, kad bėgtų pasiimti vaiko, nes jį auklėtoja tikrai gerai patąsė.

"Esame gavę tėvų skundus ir raštus dėl auklėtojos V.S. veiklos. Viename iš jų buvo paminėta, esą auklėtoja galbūt naudojo smurtą prieš vaiką, todėl visą medžiagą nedelsiant perdavėme Vaiko teisių apsaugos skyriui, o šis iš karto kreipėsi į teisėsaugininkus. Darželio administracija irgi apie tai informavo policiją. Iki šiol jokios informacijos dėl surinktų objektyvių įrodymų apie galimus nusikaltimo požymius nėra gauta. "Šarkelės" direktorė pateikė paaiškinimą ir pridėjo minėtos grupės tėvų atsiliepimus. Paaiškėjo, kad dvi dešimtys tėvų auklėtojos darbą vertina teigiamai, o du apie tai atsiliepia neigiamai", – teigė specialistė.

Anot jos, savivaldybė sulaukė ir auklėtoją Vilmą S. palaikančių tėvų vizito. "Kiti tėveliai savo iniciatyva buvo atvykę į Švietimo skyrių ir išreiškė pasitikėjimą dabartine auklėtoja teigdami, kad yra visiškai patenkinti jos gerai atliekamu darbu", – teigė A.Keruckė.

Pasak jos,  nušalinti auklėtojos nuo darbo, kol nėra pradėtas ikiteisminis tyrimas, nėra pagrindo.

Išgirdusi, kad šioje grupėje vaikai galėjo būti palikti be priežiūros, savivaldybės atstovė pripažino, kad tai netoleruotina.

"Jeigu paaiškės, kad auklėtoja išties taip elgiasi, vertinsime griežtai ir neigiamai. Tai laikoma darbo drausmės pažeidimu, neužtikrinant vaikų saugumo. Kol kas aiškinamės šias aplinkybes, nes tai vėlgi yra dar vienas tų pačių autorių parengtas skundas. Bet kokiu atveju, aiškinamės situaciją ir darysime viską, kad tokių incidentų nebūtų", – tikino Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Ji patvirtino, kad būtent lopšelio-darželio "Šarkelė" vadovė dėl galimo smurto prieš vaikus savo iniciatyva kreipėsi į policiją

"Siekiant išsiaiškinti ir įvertinti, kokius papildomus veiksmus atliko direktorė, paprašėme jos pateikti paaiškinimą. Verta pastebėti, kad, sulaukus skundo dėl smurto, su įtarimų sulaukusia auklėtoja buvo geranoriškai sutarta, kad ji kuriam laikui išeis atostogų ir atsiribos nuo šios situacijos", – apie pradėtą tyrimą kalbėjo A.Keruckė.

Specialistė teigimu, trijų vaikų šeimos apsisprendė atsiimti savo atžalas iš Kauno lopšelio-darželio "Šarkelė"

"Likusių auklėtinių tėveliai jokių priekaištų dėl savo vaikų ugdymo neturi. Priešingai, jie nuogąstauja, kad gali būti pakeista grupės auklėtoja, todėl reikalauja tokio sprendimo atsisakyti, kad vaikai ir toliau liktų su ta pačia auklėtoja. Nepaisant to, esame pasirengę kiekvienu atveju reaguoti į tėvelių nusiskundimus ir ieškoti optimalių sprendimų, kad būtų visapusiškai užtikrinti vaikų interesai", – kalbėjo A.Keruckė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Skaitau ir galvoju. Auklėtoją pakeis. netiko viena, kita dar labiau netiks ir t.t. Jei jau taip, tai žinokite, kad jūsų vaikų elgesys pasieks aukštumas...nuo kurių verksite patys gimdytojai.

Mociute

Mociute portretas
Tikrai neadekvacios susireiksminusios mamos "auksiniai gerai isaukleti" vaikeliai?Nustokit .Ka auginat ? "kristalinius visko pertekusius "zmogelius"?

vai vai

vai vai portretas
gero kabelio jiem reikia, o ne psichologo, kol dar laikas, o tevai atsilikeliai, ka benoret
VISI KOMENTARAI 56

Galerijos

Daugiau straipsnių