Skolinti pinigai kapinėms – į privačias rankas

Trečdalio milijono litų paskola Vainatrakio kapinėms įrengti nukeliaus visai kitur – savivaldybė neturi pinigų atiduoti teismo priteistą skolą žemės savininkams.

Trečdalio milijono litų paskola Vainatrakio kapinėms įrengti nukeliaus visai kitur – savivaldybė neturi pinigų atiduoti teismo priteistą skolą žemės savininkams.

Miesto tarybai pritarus imti 16,5 mln. litų ilgalaikę paskolą, tarp įvairių finansuotinų objektų įrašytos ir naujosios Vainatrakio kapinės. Bet skolinti pinigai atiteks ne kapinėms įrengti, kaip teigta skolinantis, o Kauno rajono apylinkės teismo nutarčiai vykdyti. Pagal ją savivaldybė, vykdydama taikos sutartį, privatiems asmenims turės sumokėti 330 tūkst. litų.

Tai, pasak savivaldybės Finansų skyriaus vedėjo Algimanto Lauciaus, jau paskutinė savivaldybės įmoka. "Pinigai bus skirti žemei išpirkti. Visi projektai prasideda nuo žemės įgijimo, suplanavimo. Tai sudėtinė projekto dalis. Ar savivaldybė neturėjo atliekamų lėšų? Ar iš tų (biudžeto – red. past), ar iš anų (skolintų – red. past), vis vien reikia atiduoti. Daugiau tokių įmokų nebus – likusią dalį sumokėjome praėjusiais metais", – žadėjo A.Laucius.

Savivaldybei su žemės sklypų savininkais taikos sutartis kainavo 860 tūkst. litų, o pats procesas užsitęsė ne vienus metus.

Savivaldybės įmonės "Kapinių priežiūra" direktorius Algirdas Verbickas įtikinėjo, kad naujųjų miesto kapinių atidarymas – jau ne už kalnų.

"Vieną kapinių kvartalą mes jau kaip ir paruošę – liko smulkūs darbai, kuriuos turime atlikti su Miesto tvarkymo skyriumi. Šį mėnesį jau esame numatę atidarymą – viskas priklausys nuo oro ir aplinkybių. Jei jau bus kas nors palaidota, tai jau ir norėsis kapinių atidarymą surengti", – sakė direktorius.

Jo teigimu, kapinių tvarkymo darbai bus atliekami po 1 ha, mat viskam iš karto sutvarkyti nėra pinigų.

Kauno rajonui priklausančiose Ledos kapinėse, A.Verbicko teigimu, vietos jau baigiasi. Jo skaičiavimais, Vainatrakio kapinių Kaunui turėtų užtektų apie 100 metų, mat tik apie 20 proc. kauniečių renkasi naują kapo vietą, o 80 proc. nori būti palaidoti šeimos kape.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis irgi tikino, kad Vainatrakyje jo pavaldiniams beliko smulkūs darbai.

"Kitą savaitę rangovas pastatys tualetus, šiukšlių konteinerius, turime dar užbaigti vidinius keliukus. Jei neklystu, turime skolų ir rangovui – jos siekia apie 115 tūkst. litų", – vardijo vedėjas.

Pavasarį čia bus pastatyta cisterna su vandeniu, vėliau – įrengtas artezinis gręžinys ir išvedžiotas vandentiekis kiekvienam kapinių kvartalui. Maždaug 1 ha bus apie tūkstantį kapaviečių. Jų Kaunui turėtų užtekti maždaug dvejiems metams.

Parengtas 40 ha ploto techninis projektas, o vėliau kapinės bus dar plečiamos – bus rengiamas antrųjų kapinių techninis projektas. Jos taip pat užims 40 ha.

Pagal pirminį projektą buvo numatyta, kad Vainatrakio kapinės užims 112 ha, bet įstatymų leidėjai nusprendė, kad šie objektai negali būti didesni nei 40 ha. Todėl kartu su sanitarinėmis zonomis padalyta teritorija turės dvejas kapines kaip ir Romainiuose.

Pagal numatytą planą pirmosiose kapinėse bus įrengtas apšvietimas, pastatytas administracinis pastatas, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, numatyta vieta prekyvietėms, išvedžioti vandentiekio vamzdynai. Šiems darbams reikia apie 30 mln. litų. Tikimasi, kad jų pavyks gauti per ES fondus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ella

ella portretas
Nužmogejmas ----, ta žemė netinkama kapinėms, ten žmones bus laidojami i vandeni,,,

blabla

blabla portretas
Idomu kaip privaziuos katafalkai i naujas kapines. Nepames lavono pakeliui? Nes kelias iki nusukimo tai geriau nereikia..

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
,,Iš šalies" rašo teisingai, bet...ką daro valdininkai...išeina kreivai ar atvirkščiai.Juk kolumbariumus ėmėsi statyti ir kas gavosi..kažkokie surųdiję grabai vertikaliai pastatyti. gal kas galėtų vietoj užsienio komandiruotės nuvažiuoti iki Klaipėdos ir pažiūrėti, kokie kolumbariumai gali būti nebrangūs ir gražūs...bet kur tau...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių