Skandalingas virsmas Žaliakalnyje: iš medinuko į daugiabutį

Žaliakalnio gyventojai atsitiktinai sužinojo, kad jų pašonėje vietoje nedidelio medinuko iškils daugiabutis. Kaimynai piktinasi, kad pažeidžiami įstatymai, tačiau verslininkai nukerta – viskas teisėta.

Agresyvus projektas

K.Genio gatvės gyventojai stveriasi už galvų – jų kaimynystėje pradėta projektuoti keturių aukštų daugiabutį pastatą. Jo vietoje seniau stovėjo mažas medinis namukas. Kauniečiai piktinasi, kad vos 7 a sklype toks didelis pastatas tiesiog netilps, todėl bus pažeistos jų teises.

"Reikėtų pradėti nuo to, kad gyventojai nebuvo informuoti apie šį projektą. Sužinojome visai atsitiktinai. Jei nebūtumėme patys domėjęsi, vieną dieną po langais jau matytume monstrą", – stebėjosi vietos gyventoja Edita.

"Seniau ten medinukas stovėjo. Kažkas jį nupirko, pamatus išdraskė. Galvojome, kad ką nors gražaus pastatys, o čia – daugiaaukštis", – nuostabos neslėpė Egidijus V.

K.Genio g. 14 sklypas ribojasi su penkiais nuosavais namais, iš kitos pusės – su keliais daugiaaukščiais. Aplinkiniai gyventojai baiminasi septyniolikos butų pastato kaimynystės. Pastatas užstos saulę, padidės triukšmas. Ir taip siauros gatvės dar labiau bus užkimštos automobiliais.

Žaliakalnio gyventojus stebina, kad keičiant sklypo paskirtį iš vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų namų į daugiabučių pastatų, niekas neprašė jų sutikimo.

"Tiesiog taip agresyviai nori įsprausti daugiabutį į maždaug sodo namelio sklypą. Mes nesame prieš statybas, tačiau pasisakome už tokias, kurios nepažeidžia įstatymų. Jei tai patvirtins, bus tikra nesąmonė", – tęsė gyventoja Edita.

Neišlaikyti atstumai

Pagal pateiktus projektinius pasiūlymus nurodoma, kad keturių aukštų namas užimtų beveik pusę viso sklypo teritorijos, jo aukštis – 14,5 m.

"Projektuojamas pastatas savo tūriu ir architektūros išraiška neišsiskirs aplinkoje, nesudarys vizualinės taršos, netrukdys autentiškos Kauno Žaliakalnio aplinkos suvokimui", – rašoma projektinių pasiūlymų dokumente.

Jei nebūtumėme patys domėjęsi, vieną dieną po langais jau matytume monstrą.

Tokie teiginiai šokiravo kaimynus. Jų teigimu, tokie pareiškimai prasilenkia su įstatymais, nes nėra išlaikomi atstumai.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius aiškino, kad pagal Statybos techninį reglamentą, 3 m atstumu nuo sklypo ribos pastato bet kokių konstrukcijų aukštis negali būti didesnis kaip 8,5 m. Didesniais atstumais statinių konstrukcijų aukštis gali būti didinamas išlaikant reikalavimą, kiekvienam papildomam daugiau kaip 8,5 m aukščio metrui atstumas didinamas po pusę metro.

"Šiame punkte nurodyti atstumai gali būti mažinami gavus besiribojančio žemės sklypo savininko ar valdytojo rašytinį sutikimą", – komentavo specialistas, patvirtindamas gyventojų nuogąstavimus.

Pagal planuojamą daugiaaukščio pastato aukštį, atstumas nuo pastato iki sklypo ribos turėtų būti beveik dvigubai didesnis, nei nurodyta dokumentuose. Sklypo kaimynai tikina, kad tokiu atveju tilptų ne didesnis nei įprastas dviejų butų namas.

"Jei statys pagal reikalavimus, iš to projekto nieko neliks", – replikavo šalia minėto sklypo gyvenantis Gintautas.

"Tikrai vėl kreipsimės į Kauno miesto savivaldybę, Statybų inspekciją, nes atstumai tikrai nėra išlaikomi. Juk turi būti logika ir išlaikytas žmogiškumas. Būtumėme anksčiau raštus rašę, tačiau tik dabar viskas į viešumą išlindo", – pasakojo Egidijus.

Bandė slapukauti?

K.Genio ir Eivenių gatvėse gyvenantys kauniečiai išsireikalavo, kad apie projektą būtų paskelbta visuomenei. Tiesa, oficialus skelbimas atsirado tik pradėjus skambinti į savivaldybę.

"Mano tėvai pensininkai, šiek tiek naudojasi kompiuteriu, tačiau ne tiek, kad galėtų savivaldybės puslapyje sekti, kada ir koks projektas bus viešinamas. Aš ir pati porą valandų ieškojau projektų viešinimo tvarkos aprašo. Vadinasi, turi specialiai nuolat ieškoti, kitaip po langais vieną dieną pamatysi kokį nors angarą", – pasipiktinimo neslėpė kaunietė Edita.

Kaimynai sužinojo, kad viešas daugiabučio projekto pristatymas kovo 8 d. vyks Vilniaus gatvėje. Čia projekto autoriai išklausys gyventojų pastabas ir jas turėtų perduoti savivaldybei, tačiau kalbinti aplinkiniai gyventojai abejoja tokio susitikimo reikšme.

"Kas iš tokio pristatymo, jei nedalyvaus savivaldybės specialistai? Kas turėtų rašyti protokole mūsų pretenzijas? Mes patys turime visus skundais užversti, kad būtų pamatyta, jog ne pagal normas bus statoma, ar jie turi išklausyti ir pateikti? Jei protokolą rašys tos įmonės atstovai, iš kur mums žinoti, kad pretenzijos tikrai bus perskaitytos atsakingų institucijos darbuotojų?" – vienas po kito abejones sėjo su "Kauno dienos" žurnalistais susitikę gyventojai.

Tik pasiūlymai

Pasak K.Genio gatvės gyventojų, į Kauno miesto savivaldybę jie kreipėsi kelis kartus. Telefonu specialistai buvo pasakę, kad nėra dėl ko jaudintis, nes kol kas statybos neprasidėjo, esą nėra net paties projekto, o tik projektiniai pasiūlymai. Be to, ir statybų leidimas dar nėra išduotas.

E.paštu gyventojai buvo gavę atsakymą, kad bendrovė "Mada", kuriai priklauso sklypas, turi pateikti pasiūlymus grafine išraiška, prieš tai juos apsvarstę su gretimų sklypų savininkais ir naudotojais.

Tą patį kartojo Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas N.Valatkevičius "Kauno dienos" žurnalistams.

"Susirinkimas dar neįvyko. Tik po jo savivaldybei bus pateiktas protokolas su priedais. Tada savivaldybė pateiks savo pastabas. Kol kas čia yra projektiniai pasiūlymai, o ne projektas, jis pats dar nėra parengtas. Savivaldybė projektiniams pasiūlymams pritars arba ne", – tikino vedėjas.

Vis dėlto jo pasisakymas nenuramino K.Genio gatvės gyventojų. Jų teigimu, Kaune buvo ne vienas atvejis, kai apeinant galiojančią tvarką staiga prasidėdavo prieštaringai vertinamos statybos.

Bėdų nemato

Bendrovės "Mada", kuri ruošiasi statyti keturių aukštų gyvenamąjį namą, direktorius Mindaugas Česnulis tikino, kad šiuo metu vyksta projekto viešinimo etapas, tad gyventojai esą gali laisvai išreikšti savo pretenzijas.


Šiame straipsnyje: Žaliakalnisstatybosdaugiabutis

NAUJAUSI KOMENTARAI

mm

mm portretas
daugiabutis,akivaizdžiai permažame sklype gal ir tips,tačiau reikės jame kažkam gyventi .Gyvenamajam namui turi buti reglamentuotos ir parkavimo vietos ,užtikrintas darbas spec. tarnyboms ,nekalbant apie kažkokius minimalius plotus vaikų auginimui...kaip galima mąstyti apie gyvenamo namo statybą kuriam ,akivaizdu ,sąlygų nėra.. dar viešbutis ,o čia gyvenamas daugiabutis,,,,

ateitis

ateitis portretas
aš nesu susietas su ta įmonę, bet pasakysiu, kad reik šluoti Žaliakalnio, Šančių, Vilijampolės tas visas griuvenas ir vietoj vieno aukšto su mansarda statyti naujus tryjų aukštų modenius namus ar ten tyjų butų ar šešių, nesvarbu. Reiktu visiškai perplanuoti tuos rajonus padarant moderniais su gera architektūra. Nereik čia piktintis tų namų gretutinių gyventoju, jų turėtojai vargiai išlaiko tuos namus '50-ųjų statybos. Turėčiau daug pinigų, pradėčiau pats supirkinėti rajoną ir griauti....

Expert

Expert portretas
" Iš dviejų pusių sklypą supa daugiabučiai, o iš kitų – vienbučiai. Aš vertinčiau taip: šie vienbučiai namai yra įsiterpę tarp daugiabučių, o ne atvirkščiai" M.Cecnulis izuliai demagogina. Sklypas kvadrato formos ir tik is vienos puses yra daugiauksciai, o is kitu 3 pusiu - mazaauksciai. Ar statybas nulemia Cecnulio "vertinciau" ar inzinieriniai breziniai? Taigi tas sklypas tinkamas tik mazaauksciu statybai. Jei jau patvirtinta daugiaauksciams savivaldybes - idomu, kokia reakcija bus vakarietiskos Matjosaicio komandos, kai suzinos si valdininku darbeli? Ar nurodys istaisyti si pazeidima iki statybu projekto patvirtinimo?
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių