Skandalingas M. Zobovo cirkas atsikraustė į Kauną

Mykolas Zobovas ir jo cirkas šią savaitę įsikūrė Kaune.

Prašo patikrinti

Kauno mero patarėja Orinta Leiputė vakar kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) su prašymu įvertinti šio Kaune apsistojusio cirko gyvūnų laikymo sąlygas.

"Cirkas Šilainiuose pradėjo kurtis antradienį. Žinant, kad ne taip seniai Klaipėdoje nuskambėjo skandalas dėl filmuoto siužeto, kilo abejonių, kad Kaune per pasirodymus neturėtume to paties. Tad kreipiausi į tarnybą. Nenorime, kad vaikai matytų prastus gyvūnų priežiūros pavyzdžius, jeigu tokia informacija pasitvirtintų", – teigė O.Leiputė.

Pareigūnų prašoma išsiaiškinti, ar gyvūnų laikymo sąlygos šiame cirke atitinka įstatymus, ar pasirodymų metu elgesys su gyvūnais neturi žiauraus elgesio požymių. Politikė prisiminė kauniečių skundus, kai šis cirkas nuolat veikė Kaune, A.Juozapavičiaus prospekte.

Beje, prieš dešimtmetį čia iš aptvaro ištrūkusi Ąžuolyno meškučių cirko meška užpuolė ir sunkiai sužalojo prižiūrėtoją. Agresyvus gyvūnas sužalojo moters galvą: nuplėšė dalį odos su plaukais, stipriai apdraskė rankas.

Nenorime, kad vaikai matytų prastus gyvūnų priežiūros pavyzdžius.

Iš Klaipėdos teko sprukti

Liepą M.Zobovas buvo priverstas sprukti iš Klaipėdos, kur buvo kaltintas gyvūnų kankinimu. Gyvūnų laikymo sąlygas kartu su aplinkosaugininkais tikrinę veterinarijos specialistai nustatė nemažai trūkumų. Dėl netinkamo gyvūnų laikymo M.Zobovui tuomet skirta 15 eurų bauda.

Į gastroles vežami gyvūnai buvo laikomi nepakankamo ploto narvuose ir voljeruose. Konstatuota, kad dvi meškos, kurių kiekvienai turėtų būti skiriama po 6 kv. m ploto, buvo laikomos 1,34 kv. m voljeruose. Keturi šunys buvo laikomi garduose, dviejų iš kurių plotas buvo 4 kv. m, o likusių dviejų – 1,3 kv. m.

"Visi gyvūnai laikyti per mažuose, transportuoti skirtuose narvuose, kuriuose jie gali būti laikomi ne ilgiau kaip vieną parą", – rašė VMVT pranešime spaudai. Tarnybos specialistai taip pat įpareigojo Ąžuolyno meškučių cirko direktorių užtikrinti tinkamas gyvūnų laikymo sąlygas.

Tuomet M.Zobovas su tokiu verdiktu nesutiko. Nuomonės jis nepakeitė iki šiol. Pareigūnų vizitas nepaskatino jo imtis jokių pokyčių. "Tai yra pasakos. Tai išpūsta žurnalistų ar neišmanančių žmonių. Kai meška – vienas sveikiausių gyvūnų – išsišėrusi, graži, tik su trumpu plauku, todėl ant ilgų kojų ir atrodo liesa. Bet ji nėra liesa. Apie meškas galiu pasakoti aš. Kas dar gali?" – kaltinimus bloga gyvūnų priežiūra neigė vyras, save pristatantis vieninteliu profesionaliu meškų žinovu šalyje.

Meškų neįtraukė

"Sekasi labai prastai. Pasirodo, žiūrovai nelabai perka bilietus, nors programa labai galinga. Turime vieno didžiausių Prancūzijos cirko atstovų, klounas – iš Salvadoro", – aiškino M.Zobovas, laikiną cirko paviljoną įkurdinęs prie Baltų prospekto ir Žemaičių plento sankryžos Šilainiuose.

Jis teigė, kad programoje meškų pasirodymo nėra. "Jų neįtraukėme. Ir dėl skandalų, kad neerzintų žmonių", – nedaugžodžiavo cirko vadovas.

Vakar perpiet jis skaičiavo, kad į atidaromąjį gastrolių vakarinį pasirodymą įsigyti vos šeši bilietai. "Gal dar kelis parduosime, bet neapsimoka, pasirodymo šiandien tikrai nebus. Penktadienį, jeigu atidirbsime, bus gerai. Žiūrėsime šeštadienį. Kitą savaitę tikriausiai nutrauksime gastroles", – dėstė M.Zobovas.

Cirkas Šilainiuose iš viso planavo šešis pasirodymus.

"Nepirkdami bilietų žmonės boikotuoja ne mane, žlugdo ne cirką, o gyvūnus. Jeigu neturėsime pinigų, gyvūnams bus prasčiau", – šantažu pakvipo M.Zobovo pasisakymas.

Sugedo variklis

Paklaustas, ar meškas, net jeigu jos ir neis į areną, atsivežė su savimi į Kauną, M.Zobovas atsakė miglotai: "Jos ir važiuoja kartu su manimi, ir ne. Visaip būna."

Į pasirodymus Kaune įtraukti šunys, katės ir balandžiai.

M.Zobovas sakė nežinąs, kur su gyvūnais trauks po gastrolių Kaune. "Dar negaliu pasakyti. Sugedo vienos mašinos, kuri veža meškas, variklis. Turiu bėdų, o variklis kainuoja 5 tūkst. eurų", – įvardijo cirko vadovas.

M.Zobovas yra vienintelis cirko darbuotojas. "Visas cirkas yra ant mano pečių. Aišku, padeda savanoriai", – dėstė M.Zobovas.

Rekvizitai.lt nurodoma, kad dar pernai liepą Ąžuolyno meškučių cirke dirbo 21 darbuotojas. Nuo šių metų vasario – vos vienas. Visa tai neva dėl finansinių sunkumų.

Ar jis, susidūręs su pinigų stygiumi, nesvarsto galimybės mažinti gyvūnų skaičių? "O jūs savo vaiką nušausite? – staiga kontratakavo M.Zobovas.

Vyras pridūrė, kad vis dėlto meškų veisti ir daugiau jų auginti neplanuoja. "Buvo, kad gimė netyčiukas. Išėjo taip, kad brolis su sese. Tokiais atvejais meškiukai gimsta truputį nenormalūs. Šis gimė su širdies yda. Mirė, tai mirė. Ką dabar padarysi? Neplanavau jo. Dariau viską, kad jis išgyventų. Yra kaip yra", – apie meškutės Lialia lemtį kalbėjo M.Zobovas.

Šis gyvūnas taip pat dalyvaudavo cirko pasirodymuose, tačiau sulaukęs vos pusmečio nugaišo. Kai kurie gyvūnų mylėtojai to priežastimi įvardijo prastas gyvūno laikymo sąlygas. Lialios kasdienybę VšĮ "SOS gyvūnai" vadovė Ilona Reklaitytė piešė tokią: tvoskiant 30 laipsnių karščiui Lialia lakstydavo pririšta šalia cirko kasos prie 5 m ilgio virvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auris Toyota

Auris  Toyota portretas
Gyvūnų gynėjai privalo per jėgą reikalauti , kad daugiabučiuose savivaldybė uždraustų laikyti šunis -----va čia yra tikrasis kasdieninis kankinimas . Ir judrių gyvūnų , ir kaimynų kankinimas . Kai rinksim naują miesto valdžią-----------reikalaukim pokyčių !!!! Čia mes nekalbam apie vėžliukus ar katytes . TIK ŠUNIS .

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
O jūs paklauskit pas tą Zobovo mešką,ar ji nori matyti jus.

nepageidaujami

nepageidaujami portretas
gyvūnų kankintojai.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių