Šiukšlintojus stebi vaizdo kameros

  • Teksto dydis:

„Kauno švara“ pastebi, kad įvairiose Kauno vietose atsiranda vis daugiau savavališkų sąvartynų, kurių sąrašas tik ilgėja.

Gyventojai sąmoningai atveža ir palieka didelių gabaritų atliekų, kurios ne tik gadina estetinį aplinkos vaizdą, bet ir kelia pavojų sveikatai. Su šia problema bendromis jėgomis kovoja tiek Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius, tiek atliekų tvarkytojai.

Nuo šiol tam tikrose vietose, į kurias dažniausiai neleistinai atvežamos atliekos ir kaupiasi nelegalūs sąvartynai, bus įrengtos vaizdo kameros. Jos – aukštos raiškos, todėl leis tiksliai nustatyti pažeidėjus bet kuriuo paros metu. Numatoma, kad vaizdo kamerų buvimo vietos bus nuolatos keičiamos, o jas įrengti planuojama vis kitose miesto dalyse, kuriose šiukšlintojai jau yra pamėgę atsikratyti didelių gabaritų atliekomis. Bendrovė pabrėžia, kad tikslas nėra nubausti kuo daugiau aplinkos teršėjų – siekiama, kad visiems gyventojams būtų patogu prieiti prie atliekų konteinerių, o aplinka išliktų švari.

Prevencinė vaizdo kamerų akcija startavo balandį. Tose komunalinių atliekų aikštelėse, kuriose veikia stebėjimo kameros, yra pakabintas informacinis stendas ir priklijuoti įspėjamieji ženklai, kad gyventojai yra filmuojami. Nors kol kas įrengtos tik dvi kameros, pastebima, kad ši prevencinė akcija skatina netvarkingus kauniečius keisti savo požiūrį. Šiose konteinerių aikštelėse dažnai specialistai rasdavo ne vietoje sukrautų didžiagabaričių, statybos ar žaliųjų atliekų, o įrengus kameras gyventojų elgesys pasikeitė. Specialistai tikisi, kad tokios prevencinės akcijos paskatins gyventojus elgtis atsakingai, todėl jie visas buitinio naudojimo konteineriams netinkamas atliekas veš į nemokamas stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles. Iki 2019 m. pabaigos planuojama įrengti apie 50 vaizdo kamerų, o esant poreikiui kitąmet šis skaičius tik augs.

Keisti šiukšlintojų suvokimą pastabomis, pokalbiais ar gražiais pavyzdžiais – ne visada veiksminga, todėl tenka imtis ir baudžiamųjų veiksmų. Nuobaudas už viešosios tvarkos pažeidimus gali taikyti Viešosios tvarkos skyrius, Aplinkos apsaugos departamentas, rajono seniūnijos arba policija.

„Kauno švara“ primena, kad savivaldybės tarybos patvirtintų Tvarkymo ir švaros atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimas (ne vietoje sukrautos šiukšlės, žaliųjų, statybos ar didžiagabaričių atliekų palikimas ne vietoje ir pan.), vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksu, užtraukia įspėjimą arba baudą iki 140 eurų, o nusižengimas, padarytas pakartotinai, – nuo 140 iki 600 eurų.

„Mes džiaugiamės prisidėdami prie viešosios tvarkos sąmoningumą skatinančios veiklos ir tikimės, kad prie jos prisijungs ir visi piliečiai“, – sako bendrovės „Kauno švara“ specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Gaidy tu Uzsiciaupk tam

Ventus

Ventus portretas
Numetantys senas padangas prie konteineriu - eilinis tinginiai degradai. Gi cia ne sena sunkiai paeinanti mociute kuri savo sena spintele kokia vos ne vos atvilko iki konteinerio - visi metantys padangas turi savo automobilius, tai negi sunku su tuo automobiliu pavaziuoti iki artimiausios tam skirtos aiksteles ir priduoti nemokamai? Buitiniu atlieku konteineriai, juos aptarnaujantys automobiliai nepritaikyti ir neskirti baldams, padangoms ar statybinems atliekoms gabenti.

mavy

mavy portretas
"Gyventojai sąmoningai atveža ir palieka didelių gabaritų atliekų, kurios ne tik gadina estetinį aplinkos vaizdą, bet ir kelia pavojų sveikatai. Su šia problema bendromis jėgomis kovoja" - ne kovoti reikia. Juk ne karo stovis Lietuvoje. Reikia periodiškia, paga paskelbtą grafiką bet nors kartą per savaitę atvažiuoti į gyvenamuosius rajonus su sunkvežimiais ir priimti tas atliekas. Tarp jų - ir senas padangas. Nežinau kaip Kaune, bet Vilniuje su senomis padangomis labai prastai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių