Šimtametė mero teta ilgisi vyro

Mėnesio pradžioje Vičiūnuose garbingo jubiliejaus sulaukė Kauno mero Visvaldo Matijošaičio teta. Moteris ir jos dukra tikino, kad Vičiūnuose tokio gimtadienio dar niekas nėra šventęs.

Ištekėjo šešiolikos

V.Matijošaičio kelionė į Vičiūnus buvo ypatinga: meras važiavo ne į namus, o pas savo giminaitę, kuriai birželio 2-ąją sukako 100 metų. Kauno savivaldybė visuomet sveikina šimtamečius miestiečius, tad ne išimtis ir šį kartą. Kauno atstovai įteikė senolei gėlių, išsakė šilčiausius sveikinimus, pabendravo.

Pakalbėti tikrai buvo apie ką. Kai pas senolę apsilankė "Kauno dienos" žurnalistai, moteris atvėrė prisiminimų skrynią. E.Kairiūkštienė pasakojo, kad ištekėjo vos 16 metų. Ją tėvai ištekino už 14 metų vyresnio vyro. Kadangi senolei pačiai ne viską išeina pasakyti, kai ką jau pamiršusi, į pokalbį dažnai įsiterpdavo kartu gyvenanti Elenos dukra Aldona.

Ji pasakojo, kad jos mama jaunystėje tėvelio prašydavo, kad ją į mokyklą pavežtų. Buvo laikas, kai į jį kreipdavosi "dėde". Santuoka buvo Elenos tėvų užgaida, tad meilės gal ir nebuvo, bet užsimezgė begalinis prisirišimas, tarpusavio supratimas.

Deja, kai Elenai buvo 48-eri metai, jos vyras mirė ir ji liko našle. Dukra Aldona pasakojo, kad mama visuomet laikė tris namų kampus, o po tėčio mirties jai liko ir ketvirtasis. "Ji visuomet buvo mūsų, dviejų dukrų, ramstis, o kai mirė tėtis, ji viską skyrė mums, nors galėjo dar kartą ištekėti", – patikino Aldona.

Rytai su paukščiais

"Visus ūkio darbus dirbau, gyvulius laikėme, reikėjo 8 ha žemės apžiūrėti. Man labai patikdavo anksti keltis. Tik saulutė pradeda pro debesėlį lįsti, ir prasideda paukščių čiulbėjimas. O jau jų giesmių gražumas, negali atsigėrėti, tai aš tada dirbdavau ir būdavo labai gera, vėsu, nekaršta, o paskui, jau apie 10 val., paukščiai nustodavo čiulbėti", – į prisiminimus pasinėrė senolė.

Šimtametės vyras dažnai miške dirbdavo, tad iš ten ir visas medžiagas parsivežė namui statyti. Dukra pasakojo, kad tėvai turėjo nemažai žemės ir darbo buvo iki kaklo, tačiau kai didžiąją dalį žemių atėmė, atėjo sunkesni laikai. Bet Elena niekada nepasidavė.

"Išmoko mama austi skareles, taip prisidurdavo pinigų. Ji visada buvo aktyvi", – sakė Aldona.

Maždaug iki 1940 m. Vičiūnų gyventojai vasaros metu užsidirbdavo nuomodami būstą. Čia buvo tarsi kurortas – šalia teka Nemunas, ošia Panemunės šilas, todėl vietiniai gyventojai nuomodavo kambarius poilsiautojams. Elena ir jos dukra Aldona prisiminė, kad leisdavo į namus vasarotojus, o palei Nemuną būdavo susodintos eglutės, pastatyti suoliukai, tad būdavo labai jauku. Kai kurie vietiniai žuvimis poilsiautojus vaišindavo, kiti – bandelėmis.

Mėgo linksmybes

Tarp kasdienių ūkio rūpesčių Elena labai mėgo linksmintis. Paklausus, kas jai labiausiai patiko, šimtametę užlpūdo smagūs prisiminimai iš jaunystės laikų. Elena mėgo šokti.

"Orkestrai grodavo, jaunimas šokdavo, laužai degdavo. O, kaip buvo linksma. Aš ir pati šokdavau arba nueidavau pasižiūrėti", – apie Vičiūnų vasaras pasakojo žilagalvė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AGNĖ

AGNĖ portretas
Greit visą savo giminę išdemonstruos ir išgarbins mūsų meras.Kaip koks Š.Korėjos vadovas.Ne vieną šimtametę,net ir vyresnę,Kaune pažinojau,bet nė apie vieną ,,Kauno dienoje''neteko skaityti.

JA

JA portretas
Anuomet tai buvo kaimas, nes dar Nemunas nebuvo užtvenktas.

**

** portretas
Kaip gražu. Kokia tokių senolių ilgaamžiškumo priežastis. Čia gal ne visai į tą temą, bet man labai patinka, kai pagyvenę žmonės eina susikabinę už rankų. Man tada atrodo, kad jų gyvenimas buvo labai gražus.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių