Šimpanzę bučiavusį N.Zobovą pritrenkė žinia apie jos ligą

Olandijos rezervate „Stichting APP“ laikomai šimpanzei Reginai iš Lietuvos veterinarai nustatė hepatitą B. Lapkričio 22 d. atlikti tyrimai parodė, kad buvusi vienintelė Lietuvos šimpanzė ne tik serga Hepatitu B, bet ir yra šio viruso nešiotoja, todėl galėjo užsikrėsti šiuo virusu ne tik savo šeimininkus, bet ir vaikus, kurie Lietuvoje lankėsi cirke ar fotografavosi su ja.

Rezervato darbuotojai pranešė, kad dabar neįmanoma nustatyti, kada ir kaip Regina užsikrėtė šiuo virusu. Ji galėjo būti juo užsikrėtusi vos gimusi per savo motiną, arba galėjo būti įkąsta kitų šimpanzių dar būdama Kamerūne, iš kur ji atkeliavo. Tačiau neatmetama galimybė, kad gyvūnas galėjo užsikrėsti ir jau būdamas Lietuvoje. Todėl rezervato darbuotojai rekomenduoja visiems, turėjusiems artimą kontaktą su Regina, kuo skubiau atlikti kraujo tyrimus dėl galimos infekcijos.

Hepatitu B galima užsikrėsti per kontaktą su sergančiu žmogumi, per seiles, kraują.

Virusas pakeis tolimesnį Reginos likimą. Iš pradžių buvo planuojama, kad Reginai bus perkelta į didesnį rezervatą kitoje šalyje, tačiau tokio viruso nešiotojai daugelio kitų rezervatų durys jai užsidarė.

Šiuo metu šimpanzė vis dar karantine.

„Stichting APP“ rezervatas turi apie 50 šimpanzių, kurios serga įvairiomis ligomis ir gyvena atskirose grupėse. Planuojama, kad Olandijos rezervate Regina praleis visą likusį savo gyvenimą ir bus integruojama į tokį patį virusą turinčių šimpanzių grupę.

„Ši istorija parodo, kad cirko vadovai nesirūpindami gyvūnais gali sukelti didžiulę grėsmę cirkus lankantiems lankytojams. Cirko gyvūnai yra ne tik pavojingi savo prigimtimi, bet ir gali sirgti įvairiomis užkrečiamomis ligomis. Belieka tik džiaugtis, kad Regina buvo atimta iš buvusio šeimininko N.Zobovo ir išvežta į šį rezervatą, kur jai atsirado galimybė nustatyti šį virusą bei toliau gyventi nekeliant grėsmės žmonėms“, - teigė Gyvūnų gerovės tarnybos „PIFAS“ direktorė Brigita Kymantaitė.

Šimpanzė į Olandiją išvežta praėjusią vasarą, po to, kai dėl netinkamų gyvenimo sąlygų teismas leido ją konfiskuoti iš jos šeimininko, „Ąžuolyno meškučių cirko“ direktoriaus Mykolo Zobovo.

N.Zobovas neslėpė nuostabos išgirdęs, kad Reginai nustatytas hepatitas B. „Prieš kokius dvejus metus, kai įkando Lukui (sūnui iš santuokos su Agne Zoboviene – red.past.) darėme jai kraujo tyrimus. Tada viskas buvo gerai“, – aiškino N.Zobovas.

Šimpanzės Reginos savininku save laikęs cirko direktorius tikino, kad dokumentas su kraujo tyrimo rezultatais turėtų būti pas buvusią sutuoktinę A.Zobovienę. N.Zobovas neslėpė, kad Regina jį patį yra ne kartą ir apdraskiusi, ir jam įkandusi.

„Bučiavomės su ja prie fontano Laisvės alėjoje. Kaip tik tuo metu skrido lėktuvas, ji išsigando ir įkando“, – situaciją prisiminė N.Zobovas. Vyras užtikrino, kad būtinai nueis pasidaryti kraujo tyrimų dėl galimos infekcijos.

„Reikia būtinai pasitikrinti. Vaikai atrodo yra paskiepyti“, – susirūpino A.Zobovienė. Tiesa, moteris užsiminė, kad Regina buvo įkandusi N.Zobovo sūnui iš pirmosios santuokos. A.Zobovienė neminėjo, kad šimpanzė būtų palietusi Luką.

N.Zobovas užtikrino, kad per cirko pasirodymus Regina nėra apdraskiusi į vaidinimus atėjusių vaikų ar suaugusiųjų. A.Zobovienė dėl tokios informacijos nebuvo labai užtikrinta. Šimpanzė Regina iš A.Zobovienės namų, kuriuose gyveno pasibaisėtinose sąlygose, buvo perkelta į Lietuvos zoologijos sodą Kaune.

Visą laiką, iki išvežant į rezervatą Olandijoje, Regina buvo karantine. Lankytojai jos negalėjo nei matyti, nei, juo labiau, paliesti. „Kiek žinau Regina nebuvo agresyvi, todėl ją prižiūrėję darbuotojai nepatyrė jokių traumų, ji niekam neįkando“, – sakė Lietuvos zoologijos sodo direktorius Vaclovas Dumčius.

Pasak direktoriaus, kadangi Zoologijos sodas buvo tik tarpinė stotelė pakeliui į Olandiją, čia jai nebuvo atliekami jokie tyrimai.


Šiame straipsnyje: šimpanzėZobovashepatitas

NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Dar neaisku kas ka galejo uzkresti

h20

h20 portretas
o ar nuo visu ligu tikrinote...

vilius

vilius portretas
va kaip uzsikreciama . ir aids greiciausiai is cia
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių