Senųjų miesto kapinių priežiūra rūpinsis savivaldybė

Vytauto prospekte esančiomis Kauno senosiomis kapinėmis rūpinsis Miesto tvarkymo skyriaus specialistai. Taip nusprendė Kauno miesto savivaldybės taryba.

Praėjusių metų spalį tarybos sprendimu 60,9 tūkst. kv. m ploto užimančios kapinės patikėjimo teise valdyti, naudoti ir disponuoti buvo perduotos savivaldybės įmonei „Kapinių priežiūra". Tačiau šių metų gegužę įmonė kreipėsi į savivaldybės administraciją, siekdama kapines grąžinti savivaldybės priežiūrai.

Šioje vietoje yra likusių senų kapaviečių, todėl nuo 1995 metų anksčiau Ramybės parku vadinta vieta pervadinta Kauno senosiomis kapinėmis. Jose stovi šeši paminklai, yra įrengti laiptai, atraminė sienelė, žaliuoja veja. „Kapinių priežiūros" direktoriaus Algirdo Verbicko teigimu, įmonė neturi galimybių tinkamai prižiūrėti kapinių ir jose esančio memorialo, nes neturi tam skirtos technikos ir pakankamo finansavimo. Skaičiuojama, kad per metus jų tvarkymui reikėtų skirti apie 200 tūkst. litų.

„Tuo metu, kai įmonė „Kapinių priežiūra„ buvo atsakinga už senųjų kapinių tvarkymą, čia niekas nebuvo tvarkoma. Savivaldybė gavo ne vieną skundą, kad aplinkinėse gatvelėse ir kapinėse skraido šiukšlės. Įmonė nepajėgi tvarkyti šios vietos, tad jei tuo rūpinsis Miesto tvarkymo skyrius, paveldosauginiu požiūriu kapinės nenukentės“, – teigė tarybos narys Vytas Bancevičius.

Dabar neveikiančių kapinių teritorijoje 1847-1959 metais buvo miesto kapinės. Mero Andriaus Kupčinsko nuomone, Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisija galėtų svarstyti, kaip tinkamai jos galėtų būti vadinamos – kapinėmis ar parku.

„Nors šios kapinės neveikiančios, turime gerbti čia palaidotų žmonių atminimą ir nevaikščioti, nesėdinėti bei netriukšmauti netinkamose vietose. Manau, kad reikėtų atskirti zonas, kur yra likusios kapavietės, ir jomis turėtų rūpintis kapinių priežiūros funkcijas atliekanti įmonė. O už parko zoną būtų atsakingi savivaldybės specialistai", – sakė Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisijos narys Aušrys Kriščiūnas.

Daugiau nei prieš pusantro šimto metų šioje vietoje įkuriant kapines, jos buvo padalytos į tris dideles dalis, kuriose savo artimuosius laidojo katalikai, stačiatikiai ir evangelikai liuteronai. Vėliau pakraštyje atskirtas sklypas ir musulmonams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilius

Vilius portretas
Kaži kada kapinės buvo ir dabartinio Kauno miesto sodo (teatro sodelio) vietoje. Gal dar yra likę neiškeltų palaikų, bet ar viską gali išsaugoti.

teroristas

teroristas portretas
"Vilius" mane nustebino: tikrai nežinojau, kad miesto sodas kažkada buvo kapinės . Galvoju, kad išties visų kapų neišsaugosi . Reikėtų teritorijas sutvarkyti, pastatyti paminklinę lentą, bet visam tam nėr pinigų. Tikėkimės, kad bent "kongresų rūmams" atsiras...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių