Senoji Kauno miesto širdis – prieplauka

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Dalis Hanzos dienų renginių vyks Senosios Nemuno prieplaukos amfiteatre – tai neatsitiktinis pasirinkimas. Kaunas priklausė senosios Hanzos miestų sąjungos erdvei. "Kauno diena" pažvelgė, kaip per amžius keitėsi senoji prieplauka.

Kauniečiai yra smalsūs

Šiandien Kauno Hanzos dienų svečiai, susirinkę Nemuno krantinės amfiteatre, stebės neeilinį reginį – pasaulio galiūnų rąsto kėlimo čempionatą, klausysis Lietuvos ir užsienio šalių folkloro kolektyvų koncerto "Pilnos pievos gėlių raudonų", stebės kitų kolektyvų pasirodymus.

Ne vienas kaunietis smalsauja, kodėl tiek šventės vyksmo būtent Senosios prieplaukos amfiteatre, kitose upės prieigose ar pačioje Nemuno ir Neries santakoje? Kodėl Kauno Hanzos dienų renginiuose tiek daug viduramžių dvasios (interaktyvi senovinių kankinimo įrenginių ekspozicija, vieša viduramžių egzekucija, amatininkų sambūris, tarptautinis riterių turnyras, viduramžių šokių, dainų, muzikos grupių koncertai ir pan.). Kodėl Kauno miesto šventė tapatinama su Hanzos dienomis, nors, kaip žinia, Kaunas tik 2008 m. tapo šios sąjungos tikruoju nariu ir niekada oficialiai nepriklausė XIII–XVI a. aktyviai veikusiai senajai Hanzos miestų sąjungai, jungusiai maždaug 200 Europos miestų?

Rasti atsakymus "Kauno dienai" padėjo istorikas prof. dr. Zigmantas Kiaupa, kuris yra puikiai ištyrinėjęs senąją mūsų miesto istoriją.

Hanzos dienų potencialas

Kaip žinia, kauniečiai 1999 m. pradėjo kasmet švęsti savo miesto gimtadienį gegužės 20-ąją, nes tą dieną 1463 m. Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Kazimieras Jogailaitis (Jogailos sūnus) patvirtino ir praplėtė Kauno miesto Magdeburgo teises. Tai liudijančio dokumento originalas saugomas Sankt Peterburgo archyvuose, o kopija – Kauno rotušėje. Suklestėti Kaunui padėjo būtent senoji Hanzos miestų sąjunga.

Pasak prof. dr. Z.Kiaupos, senoji Hanzos miestų sąjunga – Hanzos lyga – buvo ne tik prekybos organizacija. Ji savo veikloje pabrėžė miestų savivaldos svarbą, savitarpio paramą, bendruomeniškumą. Šiuos principus perėmė 1980 m. įkurta naujoji Hanzos sąjunga, jungianti 176 Europos miestus. Jos nariu Kaunas tapo prieš aštuonerius metus. Tarptautinės Hanzos dienos – kasmetis renginys viename iš naujosios Hanzos sąjungos miestų, kuriuose gyvena daugiau kaip 200 mln. gyventojų – tai didžiulis socialinių, ekonominių, kultūrinių ryšių Europoje potencialas.

Toks jis buvo ir senosios Hanzos miestų sąjungos laikais, kai Kaunas, nors ir nebūdamas tikrasis minėtos sąjungos narys, vis dėlto priklausė jos erdvei, kurioje buvo užmezgęs ne vien prekybos ryšių.

Plukdė įvairias prekes

Hanza – tai XII ir XIV a. sandūroje susiformavusi Šiaurės Vokietijos ir kitų Baltijos jūros šalių vokiškųjų miestų pirklių sąjunga, tarpininkavusi tarp Vakarų ir Rytų Europos. Tuo metu kryžiuočiai vis puldavo Lietuvą ir ordinas blokavo Hanzos pirklių prekybą su mūsų kraštu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

re

re portretas
Hanzeatus? Manau,tai buvo daugiausia vokiečiai (saksai) žemaičiai.kalbėję kalba,panašia į olandų kalba.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių