Seniūnaičių rinkimuose gyventojai pasigedo objektyvumo

Penktadienį 16 valandą Kaune baigiasi slaptų apklausų registracija seniūnaičių rinkimuose ir prasidės balsų skaičiavimas. Rinkimuose netrūko aistrų: kai kuriuose seniūnijose žmonės baiminasi, kad seniūnai, pasak jų, gali proteguoti, kai kuriuos kandidatus. Šie tokius kaltinimus neigia ir sako leisiantys stebėti balsų skaičiavimą kandidatų atstovams.

Gyventojai nepasitiki

Vaišvydavos bendruomenės centro narė Laima Gužienė stebėjosi, kad be trijų gerai vaišvydaviškiams žinomų kandidatūrų buvo pasiūlyta balsuoti už dar dvi. „Tai 18 ir 21 metų merginos, apie jas nieko nežinome, gyventojų susirinkime seniūnė irgi nieko apie jas negalėjo pasakyti, o jos pačios neatvyko. Bijome, kad rinkimai gali būti neobjektyvūs“, – būgštavo moteris.

Panašių abejonių vedini į redakciją skambino ir Marvelės gyventojai. „Turime lyderę, kuri telkia žmones, steigia bendruomenės centrą, yra tikra gyvenvietės patriotė. Bet jai neleido dalyvauti rinkimuose“, – piktinosi moteris. Jos nuomone, seniūnams patogu turėti savą ir paklusnų seniūnaitį. „Todėl nerimaujame dėl rinkimų rezultatų“, – aiškino L.Gužienė.

Seniūnės ramina

Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė sakė, kad besikuriančios Marvelės bendruomenės centro lyderė Elena Kavaliauskaitė pavėlavo užsiregistruoti. „Ji atėjo ne vasario 17, o 20 dieną, kai registracija buvo baigta. Kadangi iki tol kandidatų Marvelėje neatsirado, pasiūlėme dalyvauti Aleksoto bendruomenės centro narei, kuri gyvena Marvelėje“, – aiškino L.Navickienė.

Seniūnė tikino, kad balsų skaičiavimą galės stebėti po du kandidatų stebėtojus, bus pakviesti policijos pareigūnai. „Marvelės gyventojai bet kuriuo atveju neliks nuskriausti – greitai seniūnijose bus įkurtos bendruomenių tarybos, kurių sudėtyje bus ir seniūnaičiai, ir bendruomenių centrų pirmininkai. Taigi Marvelė turės netgi du savo atstovus: seniūnaitę ir bendruomenės pirmininkę“, – sakė seniūnė.

Panemunės seniūnė Rasina Žolynienė stebėjosi, kad gyventojams kyla abejonių dėl rinkimų objektyvumo. „Taip, ir aš išgirdau klausimų, kodėl kandidatuoja nežinomi žmonės. Bet juk gyvename mieste ir negalime visų pažinoti, o mes neturime teisęs neleisti registruotis kandidatams. Savo valią žmonės gali pareikšti apklausoje, taip pat deleguoti stebėtojus, kai bus skaičiuojami balsai“, – kalbėjo seniūnė.

Ji pastebėjo, kad Panemunėje rinkėjai buvo vieni aktyviausių – kai kuriose seniūnaitijose apklausoje dalyvavo apie 250 žmonių. Kitose seniūnijose vidutiniškas aktyvumas yra 50 – 100 balsuotojų.

Vieną seniūnaitę jau turime

Kai kurie kauniečiai piktinosi, kad apklausoje galima dalyvauti tik seniūnijų darbo laiku 8 – 17 valandomis, kai aktyvioji visuomenės dalis turi dirbti.

Seniūnų sueigos pirmininkas ir Petrašiūnų seniūnas Algimantas Vilkevičius aiškino, kad seniūnijų specialistams  nenumatyta lėšų viršvalandžiams. Seniūnai mano, kad bus pasimokyta iš pirmų rinkimų ir po dvejų metų į pastabas bus atsižvelgta.

Iš viso 11-oje seniūnijų, kurios suskirstytos į 4-8 seniūnaitijas, užsiregistravo 139 kandidatai. Kai kuriose būsimose seniūnaitijose atsirado vos po vieną kandidatą, bet kai kur varžosi net 7 konkurentai.

Petrašiūnų seniūnijoje, Naujasodžio seniūnaitijoje gyventojai atviru balsavimu pirmieji Kaune išsirinko savo atstovę, Birutę Kolbergienę. Šioje teritorijoje gyvena mažiau kaip 500 žmonių, todėl balsuota vasario 28 dieną sušauktame susirinkime.

Visą kitą savaitę rinkimų rezultatus bus galima skųsti. Kovo 19 dieną seniūnijos pateiks seniūnaičių sąrašus tvirtinti Kauno savivaldybės administracijos direktoriui.


Šiame straipsnyje: seniūnijosseniūnaičiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
ką veikia tie seniūnaičiai konkrečiai

konkreciai

konkreciai portretas
Konkreciai-nieko.Tik ims pinigus.

CHA

CHA portretas
Pirma turėjo būti jų veiklos aprašas, nors dirbs ir be atlygio. Antraip atrodys, kad tai pirmas laiptelis į seniūnus arba savivaldybę.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių