Sėkmingi tyrimai klibina STT vadovų kėdes?

Politikai, tarnautojai, medikai, policininkai, profesoriai – tokiai puokštei "klientų" Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos pareigūnai matavo antrankius per pastaruosius kelerius metus. Uoliu STT darbu patenkinti ne visi, tačiau tarnyba spaudimui nepasidavė.

Politikai, tarnautojai, medikai, policininkai, profesoriai – tokiai puokštei "klientų" Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos pareigūnai matavo antrankius per pastaruosius kelerius metus. Uoliu STT darbu patenkinti ne visi, tačiau tarnyba spaudimui nepasidavė.

Nutrauktas tyrimas – ne bėda

Politikai, tarnautojai, medikai, policininkai, advokatai, profesoriai – tokiai žaviai puokštei "klientų" STT Kauno valdybos pareigūnai per pastaruosius keletą metų matavo antrankius ir ieškojo apartamentų Kauno tardymo izoliatoriuje.

STT Kauno valdybos išaiškintų nusikalstamų veikų spektras ir už tai paimtų ar gautų pinigų sumos kiekviename ikiteisminiame tyrime priklausė nuo užimamos padėties svorio ir veiklos terpės. Viešumą pasiekė maždaug 30 STT Kauno valdybos ikiteisminių tyrimų šiais ir praėjusiais metais.

Vieni tyrimai pasiekė finišą – įtariamieji tapo kaltinamaisiais teismuose, o galiausiai ir buvo pripažinti kaltais, kiti tyrimai buvo nutraukti. Tačiau STT ir nutrauktų ikiteisminių tyrimų visai nelaiko pralaimėjimu.

"Vis dar dažnai manoma, kad pradėtas ir vėliau nutrauktas ikiteisminis tyrimas yra nesėkmė. Tačiau visų tyrimų tikslas – išsiaiškinti objektyvią tiesą. Jeigu atlikus visus tyrimo veiksmus paaiškėjo, kad nusikaltimas nepadarytas, tai yra ne ką mažesnė sėkmė, nes tiesa buvo išaiškinta", – STT poziciją dėstė tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas.

Neabejotinai didžiausią rezonansą visuomenėje sukelia politikams ir medikams mestos STT pirštinės. Greičiausiai todėl, kad vienį į valdžios olimpą užlipo naudodamiesi rinkėjų pasitikėjimu, o antrieji – sulaužę jų veiklą išaukštinančią Hipokrato priesaiką.

Užsuktas čiaupas

Tenka pripažinti, kad nors ir aštrus STT kirtis, tačiau apsigydę skandalingą žaizdą šios tarnybos "klientai" nelieka gyvenimo užribyje. Vienas iš naujausių pavyzdžių – narystę socialdemokratų partijoje sustabdęs buvęs Kauno tarybos narys ir "Kauno vandenų" technikos direktorius Valys Venslovas.

Net tada, kai šį mėnesį STT Kauno valdyba pranešė, kad sisteminio kyšininkavimo "Kauno vandenyse" byla perduota teismui, V.Venslovas "Kauno dienai" ir toliau dėjosi mažai ką suprantantis apie viliojančias kyšių sumas.

STT Kauno valdyba surinko pakankamai duomenų, kad viešieji pirkimai, kurių bendra vertė – 1,3 mln. eurų, organizuoti kyšininkaujant, papirkinėjant, piktnaudžiaujant, sukčiaujant, savinantis turtą ir apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą.

Didelės apimties ikiteisminis tyrimas atskleidė, kad kyšiai bendrovės vadovams buvo mokami nuolat. Turima duomenų, kad vien per 2012 ir 2013 m. kai kurios verslo įmonės už kyšius laimėjo net 70 viešųjų pirkimų konkursų. Kyšių sumos svyruodavo nuo 3 iki 10 proc. pirkimo sumos. Vieno kyšio suma vidutiniškai būdavo apie 2 tūkst. eurų.

Be to, kyšiai buvo mokami ne tik pinigais, bet ir įvairiais daiktais, pavyzdžiui, bendrovės technikos direktorius V.Venslovas kaip kyšį gavo profesionalią žvejybinę valtį.

V.Venslovas savo kailiu išmėgino Kauno tardymo izoliatoriaus gultus ir pripažino, kad tai tikrai ne Bahamos. Tačiau tolesnei jo karjerai STT įtarimų šleifas mažai pakenkė. V.Venslovas tęsė darbą Kauno miesto taryboje. Tiesa, narystę socialdemokratų partijoje teko sustabdyti. Ir vietą prie "Kauno vandenų" čiaupų jam teko perleisti kitiems, tačiau be jis pajamų šaltinio neliko. Prieglobstis rastas kitoje Kauno savivaldybės įmonėje – "Kauno autobusai". Čia jis eina Remonto departamento viršininko pareigas.

Priglaudė ne vieną

Tai ne pirmas korupcijos šešėlio lydimas politikas, radęs prieglobstį "Kauno autobusuose". Įmonė užuovėja buvo tapusi ir Kęstučiui Kriščiūnui. Vicemero pareigas ėjęs K.Kriščiūnas buvo viena didžiausią autoritetą turėjusi figūra, kurią kliudė STT mostai.

K.Kriščiūno ir kitų šios korumpuotos istorijos herojų bylą tebenarplioja Kauno apygardos teismas. Kaltinamajame akte išvardytų politiko nuodėmių sąraše įrašyti reikalavimai buvusio Panemunės butų ūkio ir Automobilių stovėjimo aikštelių lėšomis suremontuoti nuosavą K.Kriščiūno automobilį, nupirkti brangias žiemines padangas, akumuliatorių, supirkti statybines medžiagas ir priemones jo bičiulės partijoje buto remontui.

Mėnesį Kauno tardymo izoliatoriuje praleidęs K.Kriščiūnas nenuleido rankų sužinojęs, kad yra nepageidaujamas savivaldybės taryboje. Teismo keliu buvęs vicemeras grįžo į Kauno savivaldybės didžiojoje salėje vykstančius posėdžius. Vėliau jis įsidarbino "Kauno vandenyse", po kurio laiko – "Kauno autobusuose".

Naujoje valdžios kadencijoje K.Kriščiūno vieta liko laisva, o naujai išrinktiesiems jis užimamas pareigas "Kauno autobusuose" pažadėjo apleisti be jokio skandalo.

STT politikos iliustracija

Ikiteisminiai tyrimai, teismai, apeliacijos neabejotinai apkartina kaltinamojoje pusėje sėdinčių veikėjų gyvenimą, tačiau tikrai nesugriauna. Tai iliustruoja ir Romaldo Rabačiaus istorija.

Garsiojoje Kauno "auksinio" tualeto byloje R.Rabačiaus pavardė buvo pirmoji kaltinamųjų sąraše. STT į teisiamųjų suolą pasodino iš viso dvylika valdininkų ir verslininkų. Jie turėjo aiškintis Kauno apygardos teisme, kaip už pusę milijono litų pavyko pastatyti tokią neišvaizdžią išvietę. Daugeliui tarnautojų buvo inkriminuojamas jiems patikėto turto iššvaistymas ir dokumentų klastojimas.

Po ne vienų metų vaikščiojimo Kauno apygardos teismo koridoriais buvo paskelbtas verdiktas: keturiems buvo skirta reali laisvės atėmimo bausmė, vienam – lygtinė, o septyni – išteisinti. Tarp išteisintųjų – ir "auksinio" tualeto istorijos periodu savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas ėjęs R.Rabačius.

Praėjus maždaug septyneriems metams po skandalingosios istorijos R.Rabačius grįžo į Kauno savivaldybę ir netgi į tas pačias pareigas. Kauniečių išrinktas meras nepabijojo, kad STT vėzdo ragavęs R.Rabačius gali kompromituoti miesto valdžios veidą.

Realia laisvės atėmimo bausme nuteisti "auksinio" tualeto bylos veikėjai skundė Kauno apygardos teismo nuosprendį. Apeliacinis teismas išteisino ir juos.

Teistumas įpareigoja?

Bene skaudžiausiai STT tyrimo pagrindu teismas smogė buvusiam Kauno miesto savivaldybės Švietimo departamento direktoriui Edmundui Balasevičiui. Aukštas pareigas kyšiams kaulyti naudojusį E.Balasevičių Kauno apylinkės teismas už grotų trejiems metams pasiuntė 2013 m. lapkritį, tačiau nuteistasis apskundė nuosprendį.

Skundą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas pagailėjo buvusio valdininko ir nusprendė, kad kyšininkui treji metai už grotų – pernelyg didelė bausmė – E.Balasevičius nuteisiamas dvejų metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Turtus E.Balasevičiui krovusi buvusi tarnautoja Nijolė Stasė Grybėnienė tikino jam turėjusi mokėti 5 tūkst. litų dydžio mėnesinę duoklę. Pusmetį N.S.Grybėnienę sekę pareigūnai suskaičiavo, kad moteris kyšiais sugraibė bent 71 tūkst. litų.

E.Balasevičius – vienas iš valdininkų, kuriam taip pat teko pasimėgauti Tardymo izoliatoriaus gultais. Jam reikėjo atlaisvinti Švietimo departamento direktoriaus pareigas. Tačiau dar ikiteisminio tyrimo metu jis įsidarbino Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre ir laisvu laiku uždarbiavo dirbdamas auklėtoju.

Gyvenimas nestovi vietoje. E.Balasevičius šiuo metu savo sugebėjimus realizuoja eidamas Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų direktorės pavaduotojo renginių organizavimui pareigas.

Akiratyje ir medikai

STT faktai drebino ir Kauno teritorinę ligonių kasą, Kauno klinikas bei Kraujo donorystės centrą. Kelerius metus vykęs ikiteisminis tyrimas, po to net du kartus praktiškai iš naujo nagrinėta byla Kauno apygardos teisme tiek užsitęsė, kad kai kurioms nusikalstamoms veikoms suėjo senatis.

Pernai Kauno apygardos teisme buvo sudėti galutiniai taškai. Šioje byloje iš esmės buvo paliktas galioti pirmos instancijos teismo nuosprendis, pakeista tik nedidelė dalis nuosprendžio. Įdomiausia tai, kad buvo įrodyti Kauno teritorinės ligonių kasos direktoriaus Virginijaus Šiaudikio kyšių ėmimo faktai, tačiau dėl senaties teistumo nebuvo.

Valstybinės ligonių kasos administracija be jokių apribojimų sugrąžino V.Šiaudikį į direktoriaus pareigas, laikydamasi pozicijos, kad asmuo neteistas. Kauno apygardos prokuratūros pozicija buvo priešinga.

"Jis nėra išteisintas. Vienu atveju byla nutraukta dėl senaties, kitu atveju jis atleistas nuo atsakomybės pagal laidavimą, bet nėra išteisintas", – žiniasklaidai sakė kaltinimą teisme palaikęs Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ričardas Gailevičius. Anot jo, abiem atvejais, kurie teisme nebuvo paneigti, V.Šiaudikis kyšį ėmė grynaisiais.

Antskrydis į polikliniką

Naujausia STT Kauno valdybos krėsta medicinos įstaiga – Šilainių poliklinika. STT šia poliklinika buvo susidomėjusi dar sausio mėnesį, o pavasarį įžengė tiesiai į Šilainių poliklinikos direktoriaus Vidmanto Obelieniaus kabinetą.

STT agentai atliko kratą mediko kabinete ir namuose, o šeimininkas buvo sulaikytas 48 valandoms, tačiau dėl ilgesnio suėmimo sankcijos į teismą nebuvo kreiptasi. Šilainių poliklinikos direktorius tąkart "Kauno dienai" patvirtino, kad jo sūnus Gytis suimtas mėnesiui.

STT išplatintame pranešime buvo teigiama, kad G.Obelienius, nedirbdamas trijose įmonėse, iš kurių dvi turi socialinės įmonės statusą, tačiau neoficialiai joms vadovaudamas, veikdamas organizuotoje grupėje su buvusiais ir dabartiniais šių įmonių vadovais bei kitais darbuotojais, apgaule įgijo didelės vertės turtą – fiktyviai įdarbindavo asmenis, priklausančius tikslinėms grupėms: neįgalumą turinčius asmenis, ilgalaikius bedarbius, asmenis, grįžusius iš laisvės atėmimo vietų.

Tokiu būdu apgaule buvo įgytos šioms įmonėms Kauno teritorinės darbo biržos mokamos subsidijos iš valstybės biudžeto ir ES struktūrinių fondų darbo vietoms kurti bei darbuotojų darbo užmokesčiui mokėti.

Įtarimai dėl to buvo pareikšti aštuoniems asmenims. Visų jų gyvenamosiose vietose atliktos kratos. Tyrimui reikšmingų daiktų bei dokumentų ieškota ir STT agentų akiratin papuolusiose įmonėse. Šis ikiteisminis tyrimas dar tebedėlioja faktus.

Užsitraukė nemalonę

Paties aukščiausio rango tarnautojų ir politikų judinti nepabūgusi STT Kauno valdyba užsitraukė ne vieno įtakingo veikėjo nemalonę. Vien tik tarp šiame straipsnyje išvardytų asmenų trys – V.Venslovas, K.Kriščiūnas ir R.Rabačius – ikiteisminio tyrimo metu įtakos Kaune nestokoję socialdemokratų partijos nariai.

Po kiekvieno garsesnio tyrimo kalbėta, kad kai kurie veikėjai daro žygius, jog būtų pakeista STT Kauno valdybos valdžia, tačiau tarnyba atsilaikė.

Su Kauno valdybos viršininku Dariumi Amšiejumi apie tai pasikalbėti nepavyko. Jis šiuo metu atostogauja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Skaitai straipsnį ir atrodo ,kad iš pasakų šalies o jei tai tikra ir dabatiniu laiku ,tai čia maža nuo pikės plaukus nusirauti ,bet čia lietuva ,demokratij ,nejaugi varnas varnui irs į akį.

Aiškumo dėlei

Aiškumo dėlei portretas
Šios istorijos vyko prie Matijošaičio ir jis tylėjo kartu su visa savo komanda ir dabar kiti socdemai vėl darbinasi

vaje

vaje portretas
Nu ir nesamones
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių