Taupymo programa sukėlė aršias diskusijas: dar kilimus nulupti, betonu pavaikščioti

  • Teksto dydis:

Seimas nusprendė taupyti iš peties. Pateiktas siūlymas žiemą temperatūrą palaikyti iki 19 laipsnių šilumos. Posėdžių salėje temperatūra pakankama, tačiau kabinetuose situacija kitokia – parlamentarai skundžiasi dėl šalčio, pasakojama LNK reportaže.

Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis, pasiėmęs termometrą, matavo savo kabineto temperatūrą. Šis parodė 16 laipsnių šilumos.

„Pati ta temperatūra, kuri padeda maksimaliai sukoncentruoti smegenų darbą, sutelkti kūną. Neištižę, nesuplerę, įsitempę. Ir dirba visi“, – juokavo A. Mazuronis.

Kabinete A. Mazuroniui nereikia sėdėti su paltu ar šaliku, tačiau atvykusiems užsienio svečiams tokia temperatūra jau per žema.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Sakartvelo ambasadorė atvyko praeitą savaitę. Sėdėjom kabinete, o ji su laukiniais rūbais. Moteriai, matyt, šiek tiek šalčiau buvo“, – prisiminė A. Mazuronis.

„Vėsoka, iš tikrųjų. Ir kabinete vėsoka“, – pritarė Seimo narys Valentinas Mazuronis.

Tuo tarpu kitiems Seimo nariams temperatūra visai nekliudo.

„Jei matote mane Seimo salėje, dažniausiai būnu be švarko. Man visados karšta. Arbatos išgeriu ryte ir gerai“, – tvirtino Seimo narys Kęstutis Masiulis.

„Nieko dramatiško. Esam pripratę, kad pereinamasis laikotarpis užtrunka, Lietuvos orai tai lemia. Visada reikia ką nors šilčiau apsirengt“, – dalijosi mintimis Seimo vicepirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Gausis atvirkštinis efektas?

Nors kai kuriems Seimo nariams tinka esama situacija, jų padėjėjai skundžiasi.

„Taip, padėjėjai sako, kad dirbti per šalta. Rengiasi šilčiau, atsineša drabužių, verda arbatą, naudoja termosus. Taip atrodo darbas Seime“, – pasakojo Seimo narė Rita Tamašunienė.

Abejojama, ar toks taupymas atneš naudos.

Tegul nevaidina didelių vargšų.

„Bijau, kad iš šito taupymo gausis atvirkštinis efektas. Žmonės, sėdėdami 16 laipsnių temperatūroje, atsineš iš namų elektrinius radiatorius, juos susijungs ir iš to taupymo gausis šnipštas“, – dėstė mintis A. Mazuronis.

Šaipomasi, esą tokiomis sąlygomis padėti gali tik sportinė veikla.

„Planuoju sportuoti. Kampe teniso raketės guli, pasportuosiu vis. Sveikame kūne – sveika siela“, – sakė A. Mazuronis. Jis tvirtina panašias mintis girdėjęs ir iš kolegų.

„Tyčia nesijungiu šildytuvo. Galėčiau, bet kol galima kentėti, viskas tvarkoj. Kaip ir namuose“, – reziumavo V. Mazuronis.

Vėsesnė temperatūra kai kuriems net skatina prisiminimus.

„Prisimenu laiką, kai universitete buvo 15 laipsnių. Klausiau: kiek laiko mes dar turime dirbti tokioje temperatūroje? Dabar 19 laipsnių kaip geras oras. Tegul nevaidina didelių vargšų“, – pasisakė Seimo narys Viktoras Pranckietis.

Kai kurie įžvelgia pavojų sveikatai.

„Taupyti sveikatos sąskaita nerekomenduočiau, nes gydymas kainuoja brangiau. Bet nemanau, kad 19 laipsnių tai riba, po kurios visi sušals ir mirtinai susirgs“, – skeptiškai mąstė Seimo narys Vytautas Juozapaitis.

 

Kiti pokyčiai

Taupo ir Seimo kanceliarija. Negalima naudoti senų automobilių, taip bandoma taupyti kurą. Žiemos ir vasaros sezonais reguliuojami ir prižiūrimi kondicionieriai, mažiau vėdinamos patalpos.

„Dar kilimus iš koridorių nulupt, betonu pavaikščiot“, – į pokyčius reagavo A. Mazuronis.

Lietuva, kaip ir likusi Europa šiuo metu taupo, tai esminė priežastis, kodėl atsirado šie pokyčiai. Bet ne visi patenkinti tokiais pokyčiais ir situaciją vertina kategoriškai.

Dar kilimus iš koridorių nulupt, betonu pavaikščiot.

„Abejoju, kad Europoje kas nors dirba 16 laipsnių temperatūroje. Padarykim eksperimentą: atsisėskit mano kabinete, pasėdėkit, aš grįžęs iš posėdžio pasižiūrėsiu jūsų reakciją“, – rėžė A. Mazuronis.

Padėjėjai, sėdintys apsivynioję šaliku, kasdienybė.

„Šalta, sirgt nenori, saugosi kaip gali. Kažkas alkoholį vartoja, gal parūko kažko“, – šaržavo A. Mazuronis.

Planuojama taupyti ir šviesos atžvilgiu. Bendro naudojimo patalpose tai aiškiai matosi. Daug kur šviesa išjungta, o jei veikia kokie šviestuvai, jų stiprumas minimalus. Koridoriai lygiai taip pat skendi tamsoje. Daugelį lempučių planuojama pakeisti į judesį reaguojančias lempeles.

„Man šviesos užtenka, aš lempų nejungiu“, – ramiai reagavo V. Mazuronis.

„Turbūt taupyti turėsim visi. Vėliau prasidės šildymo sezonas. Priėmėm rekomendacijas, įjungtas taupymo režimas. Tiek apšvietimas, tiek šildymas tampa dideliu galvos skausmu“, – reziumavo Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas.

„Visos institucijos imasi taupymo veiksmų, mūsų ministerija irgi tai daro. Negalim kažkaip išsiskirti“, – teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina

Regina portretas
Tegul dali algos paskiria sildymui ir nereikes verkslenti

Keikūnai

Keikūnai portretas
Ir nšvakybių rašytojai. Net rašyti mokat! O gal čia toks rašistinis skonis.

Bobikas

Bobikas portretas
Nešildau dar savo būdos.17 laipsnių. Nes neišsimokėsiu. O tiem matai šalta. Darmajėdai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių