Seimas negaus vaizdo įrašo, kaip iš Garliavos išvežta mergaitė

Seimo laikinoji tyrimo komisija, sprendžianti dėl Kauno teisėjos Neringos Venckienės teisinio imuniteto panaikinimo, negaus vaizdo medžiagos, kurioje užfiksuotas mažametės perdavimas motinai. Apie tai penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Pateiks ne patį svarbiausią vaizdo įrašą

„Seimo laikinosios tyrimo komisijos prašomi pateikti 2012-05-17 vaizdo ir garso įrašai, kuriuose užfiksuota informacija apie mažametę, priskirtini prie neskelbtinų ikiteisminio tyrimo duomenų, todėl nėra pagrindo pateikti juos Seimo laikinajai tyrimo komisijai“, – teigiama prokuratūros pranešime.

Tokį sprendimą priėmė ikiteisminius tyrimus organizuojantys ir jam vadovaujantys prokurorai.

Generalinė prokuratūra teigia ketinanti Seimo komisijai pateikti kitą jos prašomą medžiagą – 2010 metų lapkričio 17 dienos vaizdo ir garso įrašus, antstolės patvarkymus bei teismo sprendimus.

2010 metų lapkričio 17 dieną N.Venckienė Panevėžio miesto apylinkės teisme, komentuodama jo sprendimą nutraukti pedofilijos bylą, pareiškė: „Čia ne pabaiga, aš netylėsiu ir tuo niekas nesibaigs. Jūs pamatysit, praeis du, penki metais ir viskas išlįs. Tegu jie negalvoja, kad jie dabar užgesino viską, būdami korumpuoti, kyšininkai, ir iškrypėlių klaną gindami, čia taip nebus.“

Dėl šių žodžių jai norima pateikti įtarimus dėl nepagarbos teismui.

Nors minėti įrašai ir dokumentai taip pat yra ikiteisminio tyrimo duomenys, jie nepatenka į duomenų, kuriuos skelbti draudžia įstatymas, ratą, t. y. jie nepriskirtini prie neskelbtinų ikiteisminio tyrimo duomenų, teigia prokuratūra.

„Tuo pačiu prokurorai atkreipia dėmesį, kad ikiteisminio tyrimo duomenys gali būti paskelbiami tik Seimo laikinosios tyrimo komisijos nariams uždariame posėdyje“, – pabrėžiama pranešime.

Teigia, kad negalės priimti sprendimo

Laikinosios komisijos pirmininkas konservatorius Evaldas Jurkevičius penktadienį atsisakė komentuoti Generalinės prokuratūros pareiškimą. Jis teigė jo negavęs ir nematęs.

Kita vertus, parlamentaras prisipažino, kad nepamačius vaizdo įrašo, jam asmeniškai bus problematiška balsuoti dėl išvados, ar siūlyti Seimui leisti panaikinti Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjos N.Venckienės teisinę neliečiamybę.

„Aš asmeniškai negalėsiu priimti sprendimo“, – BNS tvirtino E.Jurkevičius.

Komisija buvo vienbalsiai nusprendusi dėl vaizdo įrašo pateikimo kreiptis į visas operaciją filmavusias institucijas – prokuratūrą, policiją, teismo sprendimą vykdžiusią antstolę Sonatą Vaicekauskienę.

Komisijos narys Naglis Puteikis, išgirdęs apie prokuratūros sprendimą, teigė, kad reikėtų išsiaiškinti, ar atsisakymas pateikti medžiagą Seimo komisijai yra teisėtas. „Įstatyme yra labai aiškiai parašyta, kad Seimo komisija gali gauti visą medžiagą. Kaip Seimo narių supažindinimas su šia medžiaga gali sutrikdyti ikiteisminį tyrimą? Kaip mes be vaizdo medžiagos galime patikrinti, kaip iš tiesų buvo: N.Venckienė mušė sambo vicečempioną ar atvirkščiai, jei viena pusė teigia vienaip, kita – kitaip? Kaip mes galime nustatyti, kuris yra teisus? Mes neprašome rodyti medžiagos dalį, kurioje matoma nepilnametė. Mes prašome tos dalies, kurioje užfiksuota, kas vyko tarp N.Venckienės ir pareigūno“, – kalbėjo N.Puteikis.

Pasak jo, toks prokuratūros atsakymas ir pateikiami argumentai rodo, kad „prokuratūra ieško kvailių ir mano, kad Seimas yra šiukšlės, o paprasti Lietuvos žmonės – dulkės“.

„Prokurorai neva yra Dievai, pakilę virš mūsų visų. Tik jie vieni gali matyti, tik jie vieni gali nuspręsti“, – piktinosi Seimo narys.

Kai kurie Seimo nariai nenori tiesos?

N.Puteikio teigimu, ne visi komisijos nariai mano, kad reikia peržiūrėti vaizdo medžiagą. „Septyni Seimo nariai, su J.Sabatausku, S.Šedbaru ir E.Jurkevičiumi priešaky, nenori tiesos, jie yra susitarę daryti viską, kad vaizdo medžiaga mums nebūtų pateikta. Jie visa savo esybe, kūno kalba, replikomis ir įžeidinėjimais parodo, kad mes privalome tikėti prokuratūra kaip Šventąja Dvasia. Pavyzdžiui, E.Jurkevičius pasakė, kad mano prašymas gauti video yra mano susireikšminimas”, – pasakojo N.Puteikis.

Parlamentaras žadėjo, kad likusieji penki komisijos nariai kreipsis į Seimą ir prašysis, kad jis Seimo nutraimu arba atskiru įstatymu įpareigotų prokuratūrą pateikti tą vaizdo dalį, kurioje nesimato nepilnametės, bet matosi mušimo epizodas.

E.Jurkevičius neigė N.Puteikio įtarimus. „Aš jums galiu net ir raštu parašyti, kad paneigiu jo įtarimus, jo mestus kaltinimus ir kliedesius. N.Puteikis yra gana šališkas, jis yra N.Venckienės pusėje. Bet kaip Seimo narys ir kaip žmogus negaliu ant jo pykti. N.Puteikis yra turėjęs traumą – tarnavo armijoje ir jis buvo kontūzytas. Šita būklė jam progresuoja dėl didelės įtampos. Aš jam niekuo negaliu padėti, tiesiog aš jam atleidžiu", – atrėžė komisijos pirmininkas.

E.Jurkevičius tvirtino norįs, kad komisija susipažintų su filmuota medžiaga, kad tai padėtų objektyviau priimti sprendimą dėl N.Venckienės. „Mano ir komisijos noras susipažinti su filmuota medžiaga yra grįstas raštu. Ar dar jums kartą pakartoti? Taip, komisija nori susipažinti ir ieškos visų teisinių būdų, kaip rasti aukso vidurį“, – tvirtino komisijos vadovas.

Skelbiame gegužės 17-ąją įvykio liudininkų Garliavoje užfiksuotą vaizdo medžiagą:



NAUJAUSI KOMENTARAI

to 121 sūpynėms

to 121 sūpynėms portretas
Gerai, kad "Kauno diena" leido iš vis tai Kuznecovaitei pasireikšti, juk koks jos slengas, kokia kultūra...jai tik narkomanų vietiniam laikrašty reikštis.O "Kauno diena" turib būti tokia, kokia yra Kaune realiai. Tik lietryčiai ir kiti šūdpopieriai gali rašyti, ką nori, nes toli nuo įvykių....

iš salės

iš salės portretas
E. Jurkevičius savo kolegą posėdyje pridurku pavadino ir apie smilkinį pasukiojo. Kaip čia išeina? Sakosi esąs už viešumą, o to paties viešumo prašančius kolegas būtent už viešumo prašymus jis užgaulioja. Ką tai reiškia?

viskas jau įrodyta

viskas jau įrodyta portretas
žmonėms pakanka įrodymų. Ačiū, kad tiek daug yra įrašų ir įkalčių - ne veltui žmonės budėjo Garliavoje, pagarba jiems
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių