Savo gamybos plaustu – 70 kilometrų Nemunu

Šeštadienio pusiaudienį Kauno Santakos parke, Nemuno pakrantėje, prisišvartavo neįprastas objektas. Šešių metrų ilgio ir tiek pat pločio didžiulis plaustas – tai jaunųjų Kauno architektų transporto priemonė, su kuria jie planuoja nuplaukti iki Panemunės pilies.

Šeštadienio pusiaudienį Kauno Santakos parke, Nemuno pakrantėje, prisišvartavo neįprastas objektas. Šešių metrų ilgio ir tiek pat pločio didžiulis plaustas – tai jaunųjų Kauno architektų transporto priemonė, su kuria jie planuoja nuplaukti iki Panemunės pilies.

70 kilometrų per dvi dienas. Tokį tikslą turi dvidešimties žmonių komanda, prie plausto  projektavimo ir gamybos dirbusi visą savaitę.

Iš plastikinių talpų ir faneros lakštų pagaminta konstrukcija sutvirtina jūrinėmis virvėmis, nenaudojant nei varžtų, nei vinių. Plausto konstrukciniai, estetiniai bei dizaino sprendimai buvo priimti intensyvių dirbtuvių metu – Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto architektų suorganizuotoje praktinėje kūrybinėje stovykloje „1:1“ .

Brandindami savo idėją studentai ir dėstytojai išklausė žymių Lietuvos architektų Lino Tuleikio, Rimvydo Jurgio Palio, Audrio Karaliaus paskaitas, savo patirtimi pasidalino kelionių upėmis žinovas Julius Markevičius.

Anot organizatorių, stovyklos metu jaunieji architektai gavo progą ne tik suprojektuoti architektūrinį objektą, bet ir patys jį realizuoti bei išbandyti.

Pats objektas taip pat pasirinktas neatsitiktinai. Taip architektai norėjo atkreipti visuomenės ir valdžios dėmesį į neišnaudojamą Nemuno potencialą. Pasak jų, nuo seno upės ritmu gyvenęs Kaunas dabar yra labai nutolęs nuo jos, tad jie kviečia sugrįžti ir vėl kurtis pakrantėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

CIA

CIA  portretas
ne ARCHITEKTU, turetu buti plaustas , o EKOLOGU, nes plaustas pagamintas is 32 sikpuodziu.Plaustas plauks ....pakol igula juos užpildys .

ha ha

ha ha portretas
tai isradimas,4 backios kaimiskos nuo alaus pora rastu sonuose perdanga lentos ir plaaukiam o ,cia nustebino arhitektai ,tokiais nepasitikeciau,paprasciau paimti bambalius nuo geriamo vandens,.,.nors juoku vertas darbas,,,,,plaustais plaukem 1970 ,,,ir sumastydavom daugiau ir geriau,,,,,,

Užpelkis

Užpelkis portretas
Aš 1986 m. studentu būdamas su chebra dviračiu aplink Lietuvą apvažiavau. Per dvi savaites 1200 km. Tokie tada buvo mąsteliai. Miegodavom šiaudų stirtose, pas žmones daržinėse ant šieno, palapinėse, kurias vežėmės. Pamatėme Lietuvą iš arti - kiek paminklų aplankyta, kiek žmonių sutikta. Bet ir Lietuva tada kitokia buvo. Žmonės buvo ramūs, atviri, draugiški, žymiai kultūringesni nei dabar. Žmonės dar nepažino kapitalizmo, nematė aptvertų ežerų, kiekviename žingsnyje neieškojo naudos, nevartojo tiek alkoholio...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių