Savivaldybės reformos tikslas – šilti postai?

Prieš porą metų išdraskyti Kauno miesto savivaldybės administracijos departamentai greičiausiai atgims jau šį rudenį. Valdžios atstovai aiškina, kad tai padės pagerinti darbą, opozicija teigia, kad valdantieji kuria šiltas vietas savo bendražygiams.

Permainos – rudenį

Panaikintų departamentų atkūrimu besirūpinanti speciali komisija kol kas neapsisprendė, kaip jie vadinsis – departamentais ar valdybomis. Tačiau jau aišku, kad savivaldybės administracijos jau rugsėjį laukia permainos.

"Galutinio varianto komisija dar neišgrynino, tačiau jį jau rugsėjį ketiname pateikti tarybos komitetams", – sakė komisijai vadovaujantis savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Skilandis.

Aukštas pareigas einančio tarnautojo teigimu, nesiekiama aklai atkurti buvusių septynių departamentų. Pagal dabartinę viziją jų galėtų būti 4–6.

"Gali atsirasti tokių departamentų, kokių nėra buvę, pavyzdžiui, Ekonomikos ir finansų departamentas. Taip pat derėtų į vieną departamentą sujungti tuos, kurie kuravo panašias sritis. Manau, kad buvę Miesto ūkio ir Miesto plėtros turėtų būti sujungti į vieną", – aiškino anksčiau pats Miesto plėtros departamentui vadovavęs R.Skilandis.

Priekaištus atmeta

Departamentai panaikinti, kai konservatoriai buvo nugrūsti į opoziciją, o mero pareigas ėjo Rimantas Mikaitis.

"Buvo ir kompetentingų departamentų direktorių, bet nemaža dalis jų – prieš tai miestą valdžiusių žmonių proteguojami kolegos, kurie tebuvo trukdžiai įgyvendinant įvairius projektus", – teigė R.Mikaitis.

Dešimtmetį gyvavusius septynis departamentus panaikinusi Kauno savivaldybė tapo pirmuoju iš didžiųjų šalies miestų, kuriame buvo panaikinta tarpinė grandis tarp administracijos vadovų ir skyrių vedėjų. R.Mikaičio nuomone, su tarpininkų vaidmenimis turi susidoroti administracijos direktoriaus pavaduotojai.

"Matyt, valdantiesiems reikia papildomų gerai apmokamų darbo vietų savivaldybėje, kurias užimtų jų kolegos. Tas vietas jie turi kurti greitai. Kiti metai bus paskutiniai prieš tarybos rinkimus, todėl nepopuliariems sprendimams jie nesiryš", – spėjo R.Mikaitis.

Opozicijos priekaištus R.Skilandis vadina nepagrįstais, nes planuojamų permainų pakete savivaldybės administracijos darbuotojų skaičiaus didinimas nėra numatytas. Planuojamas naujas pareigybes užimsiančių žmonių atlyginimai neturėtų būti itin dideli.

"Tarnautojų atlyginimai susideda iš kelių sudėtinių dalių. Pačių rimčiausių skyrių vedėjai gali gauti net ir didesnius atlyginimus nei departamentų direktoriai", – tikino R.Skilandis.

Konservatoriai balsuos "už"

Prieš naują savivaldybės administracijos struktūrą greičiausiai pasisakys daugelis tarybos opozicijos atstovų, tačiau jiems atsilaikyti bus sunku, nes daugiausia narių valdančiojoje daugumoje turintys konservatoriai teigia neabejojantys, kad departamentų naikinti nevertėjo.

"Departamentus panaikino tik iš mandrumo. Valdymo prasme tai yra geras struktūrinis padalinys. Ką matome dabar, kai keliems skyriams reikia atlikti bendrą darbą? Prasideda atsikalbinėjimai, bandymai išsiaiškinti, kuris skyriaus vedėjas yra viršesnis ir panašiai. Kiekvienas skyrius kalba tik už save, o reikia bendro struktūrinio matymo", – kalbėjo savivaldybės tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Vygantas Gudėnas.

Jam pačiam reikėjo tiesiogiai dirbti su departamentų direktoriais, kai teko eiti administracijos direktoriaus pareigas.

Permainos – madingos

Struktūrinės permainos savivaldybės administracijoje tapo madingos po kiekvieno ryškesnio pasikeitimo miesto valdžioje. Beveik prieš dvejus metus Kauno vairą į rankas vėl susigrąžinę konservatoriai nedelsdami įsteigė Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybą. Iki šios dienos tai yra vienintelė valdyba. Tuomet aiškinta, kad švietimui reikalinga ypatinga koordinacija.

"Kažkodėl tai buvo padaryta paskubomis, klausimo net neapsvarsčius komitetuose, – prisiminė R.Mikaitis. – Šįkart permainos taip lengvai nepavys. Kelsime diskusiją, kam tie postai reikalingi."

"Tikrai ne tam, kad susodintume savus žmones. Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros valdybos direktorius Virginijus Mažeika nėra konservatorius ir į kitų visų valdybų ar departamentų postus konservatoriai nebūtų susodinti", – teigė V.Gudėnas.

Prieš porą metų paskutines dienas gyvavusių departamentų vadovų komanda buvo itin marga. Du iš jų vėliau buvo nuteisti. Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius – už kyšius, Miesto ūkio departamento direktorius Jonas Žališkevičius – už vadinamojo auksinio tualeto statybą. Tuo pačiu metu Turto valdymo departamentui vadovavo prieštaringai vertinama Virginija Žuromskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kika

kika portretas
pusia dikaduoniu reikia atleisti nes nera tvarkos turbut ir kaime tokios betvarkes nerasi kaip kaune

kika

kika portretas
pusia dikaduoniu reikia atleisti nes nera tvarkos turbut ir kaime tokios betvarkes nerasi kaip kaune

kika

kika portretas
pusia dikaduoniu reikia atleisti nes nera tvarkos turbut ir kaime tokios betvarkes nerasi kaip kaune
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių