Savivaldybės pastato renovacija: iškirsti medžiai, pabrangę darbai?

Paaiškėjo, kad Kauno rajono savivaldybės administracinio pastato renovacijos darbų kaina galbūt išaugo. Be to, pastato išorės atnaujinimui artėjant prie pabaigos, iškirsti šalia jo augę medžiai.

Gavo leidimą iškirsti

Praėjusią savaitę darbininkai tvarkė atnaujinamo Kauno rajono savivaldybės administracinio pastato aplinką. Šalia kitų darbų, jie atliko ir gana drastiškus: iškirto tarp šio pastato ir Savanorių prospekto augusius medžius. Savivaldybės atstovai tvirtina, esą medžius iškirsti buvo būtina. "Kai kurie medžiai, želdiniai kėlė pavojų, buvo pavojingai pasvirę arba buvo stelbiami. Taip pat buvo sergančių kaštonų. Kadangi renovuojame ir pastatą, ir aikštę, nusprendėme kartu atnaujinti ir želdinius. Tuo labiau miesto planuose pažymėta, kad pro tuos medžius turės eiti dviračių trasa. Tie medžiai savo šakomis turbūt jau būtų kliudę dviratininkams", – tvirtino Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėjas Darius Šlapikas. Jis patikino, kad medžiams iškirsti buvo gautas Kauno miesto savivaldybės leidimas. Iškirsta trylika skirtingo diametro medžių. D.Šlapiko žodžiais, kai kurie medžiai buvo visai ploni: "Buvo kaštonai, gluosnis, tuopos, pora labai plonų berželių. O pavasarį mes atsodinsime aštuonių medžių liepų alėją." Liepas savivaldybė žada sodinti šalia kelio, panašioje vietoje, kur augo iškirsti medžiai.

Piktinosi kertamais medžiais

Kertami medžiai sukėlė kai kurių kauniečių pasipiktinimą. "Kodėl buvo nukirsta eglutė prie Kauno rajono savivaldybės, kur kasmet būdavo papuošta, ir prie jos miestiečiai pasitikdavo Naujuosius metus. Kam ji pamaišė?" – socialiniame tinkle klausė viena kaunietė. D.Šlapikas tikino, kad nė viena eglė nebuvo nukirsta. "Anksčiau prie savivaldybės augo keletas aptriušusių eglių, tačiau jos iškirstos jau seniai", – Aplinkos skyriaus vedėjas svarstė, kad interneto naudotoja greičiausiai turėjo omenyje prie savivaldybės pastato kasmet atvežamą ir puošiamą Kalėdų eglę.

Darbų sąmata išaugo?

Tvarkant aplinką, baigiami savivaldybės pastato atnaujinimo ir modernizavimo pirmojo etapo darbai. "Šiame etape modernizuota pastato išorė – sutvarkytas stogas, apšiltintas fasadas, renovuotos šildymo, vėdinimo, elektros sistemos, pakeisti langai. Pastatą iš išorės papuošusios keraminės plokštės taip pat ir šildo", – vardijo Aplinkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Katilius.

Ant pastato įrengta LED švieslentė, kurioje bus pranešama apie artimiausius renginius Kauno rajone, skelbiama svarbiausia savivaldybės informacija. Dar šį mėnesį ant savivaldybės pastato turėtų būti įrengtas saulės kolektorius. Jį įrengus, pastate naudojamas šiltas vanduo bus paruošiamas naudojant saulės energiją.

Pirmojo etapo darbams artėjant į pabaigą, iškilo finansinių klaustukų. Prieš porą metų figūravusius skaičius, kad pirmojo etapo darbų sąmata – 1,159 mln. eurų (4 mln. litų), pakeitė nauji: dabar skelbiama, kad šie darbai kainuos 1,63 mln. eurų. Kodėl darbai pabrango beveik 0,5 mln. eurų? Į šį klausimą E.Katilius negalėjo tiksliai atsakyti. "Gal ten supainiojo kas, gal ten be PVM buvo. Gal čia suma be projektavimo darbų ir autorinės priežiūros pateikta. Be jų, panaši suma ir išeina – 1,126 mln. eurų", – aiškaus atsakymo nepateikė už projektą atsakingas valdininkas.

Dėl konkurso neapsisprendę

Kol kas neaišku, ar visą sąmatą savivaldybė turės apmokėti iš biudžeto – dalį finansavimo pirmojo etapo darbams dar tikimasi gauti iš Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo. Antrasis savivaldybės pastato modernizavimo etapas vyks kitais metais. Juo numatoma atnaujinti pastato vidų – santechniką, vidaus komunikacijų tinklą. Pirmame pastato aukšte vyks rekonstrukcija – siekiant jį pritaikyti vieno langelio principui, bus pertvarkomos patalpos, perkeliamos kai kurios sienos. Taip pat bus įrengtas liftas neįgaliesiems. Iki šiol savivaldybės pastatas yra nepritaikytas žmonėms su judėjimo negalia. Esant reikalui, neįgalusis su vežimėliu į antrą ar trečią pastato aukštus, kuriuose yra mero, administracijos direktoriaus kabinetai, nešamas laiptais.

Pastato modernizavimo pirmojo etapo darbus atlieka viešojo pirkimo konkursą laimėjusios trys įmonės "Irdaiva", "Struktūra" ir "Dailista". E.Katilius negalėjo pasakyti, ar tos pačios įmonės atliks ir antro etapo darbus, ar bus skelbiamas atskiras viešasis konkursas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Liftas būtinai reikalingas, nes pagyvenusiems žmonėms ar širdininkams sunku lipti į 3-čią bei 4-tą aukštus

Klasiokas

Klasiokas portretas
Kupčinskas buvo lopas, klasės stukačius. Šikną jam spardėm...

Pabrango :)

Pabrango :) portretas
Isisavino eilini karta pinigelius?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių