Savivaldybė virto širdies patikrinimo stotele

Vakar savivaldybės mažojoje salėje įsitaisė gydytojai ir kvietė nemokamai pasitikrinti širdį bei sužinoti, ar negresia rimtos vidinio laikrodžio ligos.

Širdies ir kraujagyslių ligos išlieka viena pagrindinių lietuvių mirties priežasčių. Tai liudija ir pastarųjų dienų skaudi žinomo filosofo Leonido Donskio mirtis. Siekiant užkirsti kelią panašioms nelaimėms, savivaldybė vienai dienai tapo Kauno klinikų padaliniu.

"Nuo širdies viskas priklauso: kiek gyvensi, kaip gyvensi, kokia bus savijauta, kaip gerai tavo kūnas funkcionuos. Širdies ligos neaplenkia nei žymių žmonių, nei paprastų, todėl norime visiems priminti, kad kiekvienas susirūpintų savo širdimi ir kad galime iš anksto perspėti apie širdies problemas ir padidinti išgyvenamumą bei gyvenimo kokybę", – kalbėjo Klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas Rimantas Benetis.

Medikų teigimu, tokia diena reikalinga, nes dabartinis žmonių gyvenimo tempas yra labai didelis, tačiau niekas neišverčia jo į širdies kalbą, o įtampa širdyje palieka padarinių. "Lietuviai dabar labai tiki burtininkais ir patys gydosi, tačiau tai niekur neveda ir būklė tik sunkėja, todėl reikia būti pragmatiškiems ir naudotis šiuolaikinės medicinos galimybėmis", – pridūrė R.Benetis.

Kauniečiai nepraleido progos nemokamai pasitikrinti, ar sveika  jų širdis. Į mažąją salę užsuko įvairaus amžiaus miestiečiai. Žmonės galėjo pasimatuoti kraujospūdį, sužinoti kūno masės indeksą, pasitikrinti, ar cholesterolio kiekis kraujyje neviršija nustatytų normų. Jau turintiesiems širdies problemų pasiūlyta padaryti ir širdies echoskopiją. Susidomėjusieji širdies problemomis galėjo dalyvauti ir specialioje konferencijoje.

Kauniečiai tikino, kad tokios dienos labai reikalingos, nes nereikia laukti ilgose eilėse poliklinikoje ir galima greitai sužinoti, ar esi sveikas, ar jau reikia susirūpinti savo vidiniu laikroduku. Į savivaldybę atėjusi Vitalija sakė, kad perskaitė kvietimą, tad ir atėjo pasitikrinti. Ji džiaugėsi, kad vyksta tokios akcijos, nes  žmonės dažnai neprisiruošia pasitikrinti, o po to gali būti ir per vėlu. Moteriai antrino ir kiti pasinaudojusieji nemokama širdies patikrinimo stotelės paslauga.

"Kol kas situacija patenkinama. Pas šeimos gydytoją kartais nueinu, bet kai nėra jokių problemų, tai nėra ko ten ir eiti. Manau, kad tokios akcijos reikalingos, nes žmonėms yra geresnės prieigos, nereikia laukti, viskas vietoje", – sakė pasitikrinti širdies atėjęs Petras.

"Reikia sveikata rūpintis. Darau mankštą rytais, sode dirbu, negeriu, nerūkau. Glaukoma sergu, todėl tenka eiti pas gydytojus. Dabar pasitikrinau – kraujospūdis nėra aukštas. Pats turiu kraujospūdžio matuoklį, bet čia jau profesionalai pasižiūri – tai patikimiau", – tikino pensininkas Rimantas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gaila

gaila portretas
Labai gaila, kad nežinojau. Be eilės pasidaryti širdies echoskopiją - tai būtų dovana man.

...

... portretas
Tai jei medikai į savivaldybę, tai valdininkai turėtų klientus ligoninių palatose priiminėt... (ten besilankantys žino kad be 'vokelio' net ir eiti netinka).
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių