Sausio 13-ąją transliaciją pratęsę kauniečiai: daina „Laisvė“ skambėjo gal 50 kartų

  • Teksto dydis:

Sausio 13-osios naktį, sovietų kariams užėmus radijo ir televizijos pastatus Vilniuje, po kelių valandų eterį sėkmingai perėmė Kaune dirbusi redakcija. Joje dirbę žmonės prisimena, kaip trūkstant informacijos teko blaškytis laidų vedėjams, radijo žurnalistams teko debiutuoti televizijoje, velniškai trūko vaizdinės medžiagos.

LRT inžinierius Feliksas Girininkas pasakoja, kad dvi savaites iš eilės budėję LRT darbuotojai sausio 12-osios vakarą, nieko blogo neįtardami, ramiai išsiskirstė namo, nes kitą rytą jau laukė ankstyva laida.

„Kadangi sekmadienio ryte turėjo būti Vido Mačiulio vedama laida „Sekmadienio rytą“ ir mums jau reiks anksti būti darbe, tai mes visi išsiskirstėme ramiai miegoti. Taigi čia [redakcijoje – LRT.lt] tuo metu, kai Vilnių užėmė, nebuvo visiškai nieko. <...> Kai atlėkėm, apie antrą valandą, aparatūra jau veikė“, – prisimena F. Girininkas.

Tą naktį Kaune dirbęs žurnalistas Vidas Mačiulis prisimena, kad, netikėtai tekus perimti transliaciją, kai kurie radijo žurnalistai kaip, pavyzdžiui, Modestas Patašius, turėjo staiga tapti televizijos vedėjais.

Lemtingą naktį dirbę LRT darbuotojai pasakoja, kad darbas nebuvo paprastas, laidų vedėjai blaškėsi, nes nebuvo daug informacijos apie esamą situaciją, labai trūko vaizdinės medžiagos.

„O ką daryti? Mes čia neturėjome nei videotekos, nei... Daina „Laisvė“ [Eurikos Masytės – LRT.lt] tada turbūt skambėjo 50 kartų. Bet tai ir įkvėpė visus. Ir visi laukė, kas bus toliau“, – pasakoja V. Mačiulis, pridūręs, kad sausio 13 dienos vakarą su kolega Raimundu Šeštakausku netgi turėjo vesti „Panoramos“ laidą. 

Pasak V. Mačiulio, didžiausia padėka turėtų būti skiriama tą naktį į žurnalistų šauksmą atsiliepusiems piliečiams.

„Mes neatlikom jokio žygdarbio, tai buvo mūsų darbas. <...> Bet reikia nusilenkti ir ačiū pasakyti visiems žmonėms, kurie išgirdo Kauno balsą iš Sitkūnų, kurie pamatė mus televizijos studijoje ir atsiliepė į tą šauksmą – „važiuokite į Vilnių, saugokite Seimą, televizijos bokštą“. Ir mus saugojo.  Pilna aikštė buvo žmonių“, – prisimena žurnalistas.

Daugiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TEO

TEO portretas
manau visose kronikose per mažai prisimenam gerb . p. PATAŠIŲ ,JUK jis buvo pirmas Kaune prabilęs Garbė JAM

O švedų

O švedų portretas
Jonas nerinko pinigus labdarai optinių taikiklių Ukrainai pirkimui?

...

... portretas
Kaunas klestės - klestės ir Lietuva.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių