Saugus kiemas – apšviestas kiemas

  • Teksto dydis:

Mūsų daugiabučio kiemas prastai apšviestas. Kažkiek jį apšviečia laiptinių lemputės, tačiau nedaug, lauke esančios dažnai būna perdegusios. Dėl to jaučiamės nesaugūs sutemus grįždami namo, iš kieme paliktų automobilių dažnai vagiami degalai, buvo atvejų, kai į juos įsilaužė. Kas atsakingas už kiemo apšvietimą – savivaldybė, kuri apšviečia visas gatves, ar namas turi pats pasirūpinti kiemo apšvietimu?

Elena P.

Poreikis įsirengti kokybišką apšvietimo sistemą, padedančią užtikrinti gyventojų ir jų turto apsaugą prie daugiabučių namų, – vienas dažniausiai pasitaikančių klausimų, kurių sulaukiame iš besikreipiančių į administruojančias bendroves butų ir kitų patalpų savininkų.

Kauno miesto savivaldybė šiuo metu aktyviai įgyvendina daugiabučių namų aplinkos ir kraštovaizdžio gerinimo projektus, taąiau iniciatyvos dėl daugiabučio namo teritorijos apšvietimo gerinimo turėtų imtis patys butų ir kitų patalpų savininkai.

Ar miesto savivaldybė gali padėti konkrečiu atveju, priklauso nuo situacijos. Tai galima išsiaiškinti tik pateikus prašymą Kauno miesto savivaldybės administracijai, kuriame reikėtų išdėstyti savo lūkesčius – kokią apšvietimo sistemą numato gyventojai, taip pat pasiteirauti, ar už apšvietimo sistemos pagerinimą bus apmokama iš miesto, ar iš pačių butų ir kitų patalpų savininkų lėšų. Tolesniame etape laukia techninio darbo projekto parengimas ir suderinimas (taip pat greičiausiai iš butų ir kitų patalpų savininkų lėšų). Tačiau tik gavus atsakymą iš Kauno miesto savivaldybės bus galutinai aišku, kas ir iš kokių lėšų vykdys darbus ir apmokės už tinkamos dokumentacijos parengimą.

Apšvietimo įrengimo klausimus gali padėti spręsti ir daugiabutį gyvenamąjį namą administruojanti bendrovė. Patikėjus šį klausimą namo administratoriui, jis veiks kaip tarpininkas tarp gyventojų ir savivaldybės, t.y. gyventojų vardu kreipsis į savivaldybę, organizuos apklausas dėl reikalingų darbų atlikimo (kitokio apšvietimo turi norėti dauguma gyventojų), užtikrins reikalingos dokumentacijos parengimą ir visapusiškai sieks, kad būtų patenkinti gyventojų lūkesčiai.

Namui priklausančios kiemo apšvietimo sistemos įrengimo darbus, pageidaujant gyventojams, taip pat gali organizuoti pats administratorius. Pastebime, kad šiuo metu vis daugiau administruojamų daugiabučių namų įsirengia apšvietimą su judesio davikliais, kad šviesa įsijungtų tik asmeniui priartėjus prie savo laiptinės, įvažiavus į kiemą ar pan.

Atkreipčiau dėmesį ir į tai, kad dėl daugiabučio namo bendrojo naudojimo, pvz., laiptinės, rūsio patalpų, apšvietimo – kaip ir dėl kitų su bendrojo naudojimo objektų administravimu, eksploatacija ir pagerinimu susijusių klausimų, sprendžia patys namo bendraturčiai. Pageidaujantys name pagerinti esamą laiptinės apšvietimą butų ir kitų patalpų savininkai gali teikti prašymą namo administratoriui, kuris teisės aktų nustatyta tvarka atlieka butų bei kitų patalpų savininkų apklausą ir, esant jų daugumos pritarimui, organizuoja darbus. Atlikusi darbus, administruojanti bendrovė ir toliau rūpinasi tinkamu švietimo sistemos funkcionavimu, pvz., bendro naudojimo patalpose pakeičia perdegusias elektros lemputes ir kt.

Gintarė Urbonaitė, UAB „Būsto valda“ teisininkė

 

Kauno daugiabučius administruojančios bendrovės „Būsto valda“ specialistai pasirengę atsakyti ir į kitus kauniečius dominančius klausimus.

Klausimus dėl daugiabučių priežiūros galite siųsti e. paštu info@bustovalda.lt.

 


Šiame straipsnyje: kiemasdaugiabučiaiapšvietimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių