„Santermita“ bando apgauti kauniečius?

Daugiabučius administruoti užsimojusiai "Santermitai" iš "Kauno energijos" per dvejus metus gali nubyrėti net apie 700 tūkst. eurų, nepaisant, kad įstatymai draudžia tokias administratorių ir šilumos tiekėjų sąsajas.

Sutarčių – už 1,5 mln. eurų

Pernai "Kauno energija" paskelbė viešąjį pirkimą dėl karšto vandens skaitiklių įrengimo paslaugų. Jame nė nedvejojusi dalyvavo ir jį laimėjo ūkio subjektų grupė: UAB "Santermita" ir UAB "Grouterma". Viešojo pirkimo procedūrų ataskaitoje nurodoma, kad paslaugų kaina – 712,9 tūkst. eurų.

Rekvizitai.lt duomenimis, "Santermita", nuo 2012 m. dalyvavusi ir laimėjusi kai kuriuos "Kauno energijos" skelbtus viešųjų pirkimų konkursus, su ja sudarė sutarčių už 1,5 mln. eurų, o per šiuos metus visa "Santermitos" apyvarta siekė 7 mln. eurų.

Viskas gal ir būtų puiku, tačiau pastaruoju metu "Santermitos" atstovai prisistato kaip daugiabučių namų administratoriai. Negana to, aktyviai kauniečius bando agituoti, pasirinkti jų bendrovę. Praėjusią savaitę tokius agitacinius laiškus gavo kauniečiai, sudarę sutartis su įvairiais administratoriais.

Paaiškėjus "Santermitos" sąsajoms su "Kauno energija", natūraliai kilo abejonių, kad namų administratoriai rūpinasi ne gyventojų, o energetikų interesais.

Juolab įstatymuose nurodoma, kad bendrojo naudojimo objektų administratoriais negali būti šilumos, elektros energijos, dujų, geriamojo vandens tiekėjai, taip pat kiti asmenys, pagal Konkurencijos įstatymą tiesiogiai ar netiesiogiai susiję su išvardytais tiekėjais, jeigu jie dirba tos pačios savivaldybės teritorijoje.

Šie draudimai numatyti ne šiaip sau, o šilumos paslaugų sektoriaus skaidrumui užtikrinti ir bandant išvengti užkulisinių susitarimų, priimamų ne vartotojų naudai.

Bando išsisukinėti

"Santermitos" direktorius Ramūnas Radavičius "Kauno dienai" patvirtino, kad pernai, kai bendrovė jau buvo registruota kaip pastatų administratorė, buvo sudaryta sutartis su "Kauno energija". Anot jo, užsakyti įrengti skaitikliai dar nebaigti įrengti – tai bus padaryta kitais metais.

Pastebėjome, kad apribojimai administratoriams vykdyti su šilumos tiekimu susijusią veiklą yra taikytini ir "Santermitai". R.Radavičius bandė išsisukinėti, nors "Santermita" dar 2014 metais jos pačios prašymu buvo įtraukta į pretenduojančių teikti daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų administravimo paslaugas Kauno miesto savivaldybės teritorijoje sąrašą.

"Taip, esame administratoriai, bet daugiau šilumos ūkio prižiūrėtojai..." – bandė aiškinti R.Radavičius.

Realybė kitokia. Pastatų administravimo veiklą "Santermita" planuoja ne tik tęsti, bet ir plėsti – daugiabučių gyventojų pašto dėžutėse neseniai atsirado lankstinukai su pasiūlymais rinktis būtent jų paslaugas ir nurodoma, kad jomis jau esą naudojasi daugiau kaip 50 tūkst. šeimų.

Šakos nekirstų

Pakartojus, kad "Santermita" yra registruota ir kaip pastatų administratorė, direktorius puolė ieškoti pasiteisinimų. "Teko registruoti, – sutiko R.Radavičius, tačiau ėmė savaip interpretuoti Konkurencijos įstatymo subtilybes: – Šis įstatymas pagrinde yra reglamentuojantis, kad (tiekėjas ir administratorius – aut. past.) nebūtų susiję per kitas prizmes. Kad šitų darbų nedarytų pats šilumos tiekėjas. Jis juk yra suinteresuotas parduoti kuo daugiau šilumos. Bet mes nesame šilumos tiekėjai."

"Kauno diena" priminė, kad pagal įstatymus bendrovė, teikianti paslaugas šilumos tiekėjui, gauna tokį patį statusą kaip ir pastarasis. Negana to, atsiranda įvairių galimybių, kaip piktnaudžiauti susidariusia padėtimi, o dėl to nukentėtų eiliniai gyventojai.

"Tai yra prielaida ir pritempimas. Kaip mes galime turėti įtakos šilumos kainai ar jos suvartojimui?" – išsisukinėjo R.Radavičius ir pridūrė, kad sąmokslo teorijų galima daug prigalvoti.

Turėti įtakos šilumos suvartojimui – pastatų administratorių priedermė. Būtent jie gali ir turi rengti įvairius planus, ieškoti priemonių, leisiančių sumažinti pastatui, butui reikalingos apšildyti šilumos suvartojimą, mažinant šilumos nuostolius. Šilumos tiekėjų tikslas visiškai priešingas – kuo daugiau jos parduoti.

R.Radavičius dievagojosi, kad niekuomet nedarytų to, kas kenktų vartotojų interesams. "Kurie efektyviausiai dirba, tuos gyventojai paprastai ir renkasi", – šio verslo esmę aiškino pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neringa

Neringa portretas
Nieko blogo prieš UAB "Santermita" neturiu, tik noriu perspėti tuos, kas pasirinks šią įmonę tvarkyti buhalterinius reikalus ar administruoti namą.Jei Jūsų namas namų bendrija, tai besaligiškai bus tikima tik PIRMININKU, nesilaikant jokių LR įstatymų.Pvz. pirminikas Santermitai yra aukščiau LR įstatymų, nes pagal Santermita pirminikas nustato, kaip mokės mokesčius ar kitas išlaidas susijusias su bendrojo naudojimo objektais, namo gyventojai, o ne LR įstatymai.Toliau nesiplėsiu...... kas supranta įstatymus, supras ką norėjau pasakyti.

praeivis

praeivis portretas
Pigiau moku kol kiti nepasidalina. Valio

Anonimas

Anonimas portretas
Na, įdomu tai, kad kauniečiai ir vilniečiai rašo apie tą pačią kainiškę "Santermitą". Dviejų juk nėra ? Galima kiek norint ginčytis, bet "Santermitos" gimimo ištakos eina iš tos pačios Kauno energijos ( buv. Kauno šilumos tinklai ).. O kas ten kam brolis, švogeris ar draugas tai jau kita tema.
VISI KOMENTARAI 63

Galerijos

Daugiau straipsnių