Šančių parade – nuo žaismingų kaukių iki protestuotojų

Šančių šventės paradas subūrė šimtus bendruomenės narių. Pirmą kartą rengtame parade „Kėdė“ buvo ir spalvotų rankų darbo kaukių, ir specialiai renginiui gamintų kėdžių bei įvairios technikos.

Šventės nuotaikos

Pirmą kartą surengtas Šančių pradas „Kėdė“ tapo pagrindiniu „Šančinių“ akcentu. Bendruomenių eitynėse dalyvavo įvairios šiame rajone veikiančios organizacijos bei kolektyvai. Kiekviena bendruomenė parengė išskirtinius pristatymus, pasidabino vienoda atributika, vėliavomis, sugalvojo skanduočių. Paradas prasidėjo nuo A.Juozapavičiaus pr. ir Mažeikių g. sankryžos ir tęsėsi iki Panemunės tilto.

„Nuotaika fantastiška, saulė šviečia, nuostabūs žmonės čia susirinko, su labai daug naujų žmonių susipažinau. Viskas įvyko čia, parade. Kaukes mums apdarė Kauno dailės gimnazija, nuo jų karšta, visas šlapias, nuo būgnų beveik rankų nejaučiu, bet vis tiek labai smagu, radau bendraminčių“, - emocijomis pasidalijo muzikantas Giedrius.

Jam antrino ir Šančių gyventoja Kristina. Ji tikino, kad dėl sveikatos nesiryžo žygiuoti viso parado maršruto, tačiau džiaugėsi matydama tiek daug besišypsančių veidų ir įdėtos meilės į visą pasiruošimą.

„Jūs tik pažiūrėkite, kokie spalvoti apdarai, karūnos, žmonės visi laimingi eina, jaučiasi šventinė atmosfera. Kai kurie mojuoja, pypsi. Manau, kad tai viena gražiausių akimirkų Šančių istorijoje“, - pasisakė parado dalyvius žvilgsniu palydėjusi gyventoja.

Jūs tik pažiūrėkite, kokie spalvoti apdarai, karūnos, žmonės visi laimingi eina, jaučiasi šventinė atmosfera. Kai kurie mojuoja, pypsi. Manau, kad tai viena gražiausių akimirkų Šančių istorijoje.

Šančių parade „Kėdė“ tikrai buvo į ką pasižiūrėti. Parado pradžioje žygiavo Žemųjų Šančių bendruomenė, kuri ir sugalvojo netradiciškai pažymėti bendruomenės šventę. Šančiškiai buvo specialiai pasigaminę kėdes, rengė šokį. Toliau už jų išsirikiavo ilga eilė įvairių bendruomenių atstovai – mokyklos, neįgaliųjų centras, prekybos centro kolektyvas. Vietą parade atrado ir prieš medžių kirtimą Kaune protestuojantys žmonės. Jie į paradą atsinešė plakatus ir visiems parodė, kokią poziciją palaiko.

Kai kurie pėsčiomis įveikė maršrutą, kiti sėdo į kartingus, važiavo dviračiais, jojo žirgais. Nuotaiką kėlė ir viešojo transporto vairuotojai, kurie su autobusais ir mikroautobusais lėtai riedėjo parado gatve ir signalizavo sutartą melodiją. Parade buvo galima pamatyti net cirko atstovus, kurie važiavo neįprasta transporto priemone – dviračiu su milžiniškais pripučiamais ratais. Dar kiti patogiai įsitaisė ant sofų, kurios buvo sukrautos sunkvežimio priekaboje.

Subūrė kolektyvą

Parade dalyvavę kolektyvai vieningai tikino, kad ši šventė subūrė visus bendruomenės narius. Įvairaus amžiaus gyventojai ir čia dirbantys žmonės susivienijo bendram tikslui – parade sukurti gerą nuotaiką ir kaip nors išsiskirti iš visos minios.

„Bendruomenėje visada slypi jėga. Specialiai paradui ruošėme numerį, derinome aprangą. Tiek vaikai, tiek jų tėveliai noriai dalyvauja, visa bendruomenė vienoje vietoje“, - kalbėjo Šančių mokyklos direktorius Romanas Jasiulaitis.

„Esame vieni stambiausių Šančių bendruomenės darbdavių, nemažai šančiškių pas mus dirba, tad labai džiaugiamės, kad Šančiai šitaip atsigavo ir parodė tokią gerą dvasią. Darbuotojai parado idėją labai noriai ir entuziastingai palaikė. Specialiai jam kai ką pirkom, šį tą patys pasidarėme. Pačios bendrovės viduje buvo labai šaunus kolektyvo susibūrimas“, - geros nuotaikos neslėpė baldų įmonės personalo vadovė Aušra Martinkevičienė.

Pakvietė pasėdėti

„Šančinių“ organizatoriai šiais metais kvietė ne tik sudalyvauti pirmajame Šančių parade, bet taip pat ir atsinešti kėdę bei kartu pasėdėti, pabendrauti ir susipažinti su kitais Šančių bendruomenės nariais.

„Paradas ‒ tai ne tik pa(si)rodymas, bet ir ryšiai, kurie užsimezga iki jo, per jį ir po jo. Tai kūrybinis ir bendruomeniškas procesas. Tuo pačiu ir žaidimas, kuriam susigalvojome taisykles, vaidmenis ir žaidėme - be išankstinio nusistatymo, nes netikėtumai ir yra jo smagioji dalis,”‒ taip apie Šančių paradą ir jo kūrybinį procesą pasisakė menininkė Eglė Gudonytė, specialiai šiam renginiui sukūrusi keturių metrų aukščio skulptūrą „Bendruomenės kėdė“, kuri pikniko metu buvo išskaidyta ir panaudota dalyvių atsisėdimui.

„Šančinės“ vyko jau trečią kartą, tačiau pirmą kartą surengėme paradą. Jis apjungė ypatingai daug žmonių, o kartu tai gera forma atsiskleisti mūsų kūrybiškumui. Pati kėdė turi reikšmę, ji yra mūsų asmeninės erdvės simbolis, bet kai kėdę išnešame į gatvę, mes sukūrėme bendrumo jausmą, visi susibūrėme ir sakome, kad kiekvienas narys yra svarbus ir ypatingas“, - kalbėjo viena parado organizatorių Vita Gelūnienė.

Anot jos, Šančių parade „Kėdė“ dalyvavo apie pusę tūkstančio dalyvių. Bendruomenių vilkstinė nusidriekė tiek, kiek buvo planuota, tad pasiteisino visi lūkesčiai.


Šiame straipsnyje: Šančiaiparadas

NAUJAUSI KOMENTARAI

to lijopardas

to lijopardas portretas
savivaldybės klerkai tame tgarpe ir meras paradą ignoravo, jie greiciausia už dyka vaišinosi italų dienose

O tai

O tai portretas
Seniūnijos klerkai dalyvavo ar jiems ,,nė prie ko"?

taip

taip portretas
Kokie šaunuoliai!
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių