Pyksta dėl maisto darželyje: atrodo, kad vaikus vedame į koncentracijos stovyklą

Tėvai tikisi, kad vaikų darželiuose jų atžalos bus saugios ir pavalgiusios. Tačiau pasipylė skundų dėl vaikams patiekiamų per mažų maisto porcijų  Aleksandro Stulginskio daugiafunkciame centre.

Tėvai šokiruoti

Į "Kauno dieną" kreipėsi susirūpinę tėvai. Jie savo darželinukus vaikus leidžia į Dainavos rajone esantį A.Stulginskio daugiafunkcį centrą. Tačiau ėmė pastebėti, kad iš jo atžalos grįžta alkanos. Viena mama pasakojo, kad net jos trimetės dukros svoris pradėjo kristi. Tėvai tikina, kad problema yra ne nauji meniu, parengti pagal naujas Sveikatos ministerijos rekomendacijas. Vaikai alkani, nes valgyklos darbuotojai pateikia per mažas porcijas.

"Buvau šokiruota, kad vaikams nepagamina maisto tiek, kiek jo reikia ugdymo įstaigoje patenkinti minimalius poreikius. Mažiausiai trims grupėms maisto visiškai nėra. Pavyzdžiui, vietoj trijų bulvių kroketų, vaikui į lėkštę įdeda vieną. Ugdymo įstaigos virtuvės personalas tiesiog auklėtojoms liepia ir tą vieną kroketą dar padalyti. Kaip reikia padalyti vieną duonos riekę penkiems vaikams?", – pasipiktinimo neslėpė kaunietė mama Lina (tikrasis vardas redakcijai žinomas).

Vietoj trijų bulvių kroketų vaikui į lėkštę įdeda vieną.

Paaiškėjo, kad ir kiti tėvai jau kurį laiką aptarinėja, kad čia patiekiamos maisto porcijos neatitinka normų ir yra žymiai per mažos.

"Iš pradžių galvojau, kad vaikai patys nevalgo, nes pagal naują meniu jiems yra neskanu, arba jie tiesiog yra nevalgūs, tačiau bėda ta kad vaikams maisto nepakanka. Kitos mamos dalijosi pastebėjimais, kad prieš kelias dienas buvo grupių, kurioms maisto visai neužteko, nes valgykla nebuvo iš viso pagaminusi  tiek, kiek reikia", – toliau dėstė mama.

Palygino su lageriu

Anot Linos, pačios auklėtojos pripažino, kad maisto vaikams duodama per mažai. Spėjama, kad ikimokyklinio amžiaus vaikai privesti dalytis maisto porcijomis, nes virtuvės darbuotojos nespėja paruošti pakankamai maisto. Juolab toje pačioje valgykloje valgo ne tik darželinukai, bet ir mokiniai.

"Man kilo klausimas, ar mes vaikus vedame į ugdymo įstaigą, kurioje maisto racioną sudėlioja dietologai? Ar tikrai maistą gamina kvalifikuotos virėjos? O gal vedame vaikus į koncentracijos stovyklą, kur visą dieną mūsų atžalos badauja? Man protu nesuvokiama, kaip valstybinėje ugdymo įstaigoje taip gali būti", – piktinosi ir kitų vaikų tėvai.

Anot kaunietės, daugiausia problemų kyla dėl darželinukų pietų ir vakarienės, nes tuo metu valgo daugiausia vaikų. Pusryčiams paprastai maisto užtenka visiems, nes dalis mažųjų auklėtinių  pavalgo dar namuose.

Ikimokyklinio amžiaus vaikų tėveliai piktinosi, kad už maitinimą A.Stulginskio daugiafunkciame centre jie moka normalią kainą, tačiau gauna ne tai, ko tikisi.

Braška kėdė

A.Stulginskio daugiafunkcio centro steigėjas yra Kauno miesto savivaldybė. Pasak Švietimo skyriaus vedėjo Virginijaus Mažeikos,  šioje švietimo įstaigoje vaikų maitinimo paslaugas konkurso būdu išrinkta bendrovė "Valvitas".

Švietimo skyriaus vedėjas tikino, kad nėra gauta tėvų skundų dėl per mažų porcijų, tačiau jei informacija pasitvirtins ir tėvai toliau skųsis, bus imtasi priemonių.

"Yra nustatytos normos, kiek kalorijų turi būti vaikams tiekiamame maiste. Patikrinimus atlieka Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Jei specialistų išvados pasitvirtins, kad vaikams pateikiamos per mažos porcijos, bandysime spręsti problemą ir galbūt ieškosime kitų tiekėjų", – žadėjo V.Mažeika.

"Kauno dienos" žiniomis, mokyklos administracija maisto tiekėjams yra iškėlusi ultimatumą, jei iki spalio 18 d. bus tėvų skundų, tuomet ieškos kito maisto gamintojo.

Bendrovė jau bausta

Švietimo skyriaus vedėjas užsiminė, kad dėl vaikams maistą gaminančios bendrovės "Valvitas", miestas jau yra sulaukęs skundų. Tėvai rugpjūtį skundėsi dėl maisto kokybės, prašė pakeisti senus indus. Trūkumai buvo pašalinti, todėl jiems leista toliau A.Stulginskio daugiafunkiame centre vaikams teikti pietus.

VMVT Kauno skyriaus inspektorius Petras Tarvydas "Kauno dienai" patvirtino, kad A.Stulginskio daugiafunkcio centro valgykloje atliekamas ne pirmas patikrinimas. Rugsėjo 7 d. buvo gautas skundas dėl darbuotojų higienos normų pažeidimų. Po kelių dienų nuvykus į vietą pasitvirtino, kad virtuvės darbuotojai nedėvi galvos apdangalų bei pirštinių, nustatyti ir kiti higienos pažeidimai. VMVT specialistai bendrovei išrašė 150 eurų siekiančią baudą. Paskui vėl patikrino šios švietimo įstaigos virtuvę. Trūkumai jau buvo pašalinti.

Šiomis dienomis inspektoriai sulaukė dar vieno tėvų skundo dėl per mažų maisto porcijų, todėl surengtas dar vienas patikrinimas. Apsilankius specialistams, vaikams buvo pateiktos didelės porcijos.

Kai kurie tėvai net suabejojo, ar virtuvės darbuotojos iš anksto nežinojo apie patikrinimą.

Gal vedame vaikus į koncentracijos stovyklą, kur visą dieną mūsų atžalos badauja?

Visgi, specialistai patikino, kad bendrovę "Valvitas" jie tikrins dar ne kartą. Kadangi per trumpą laiką sulaukta ne vieno tėvų skundo, šis maisto tiekėjas įtrauktas į rizikos sąrašą.

VMVT specialistai žada rengti daugiau neplaninių patikrinimų.

Nori pakenkti?

"Kauno dienai" bendrovės "Valvitas" direktorė Adelė Tereščenkienė bandė aiškinti, kad vaikai maitinami tinkamai, o skundus esą rašo, norintys pakenkti jos verslui.

"Čia yra neteisybė. Yra piktybinių žmonių, kurie nori mums pakenkti. Porcijos yra normalios, tiesiog vaikai nėra pratę prie tokio maisto, kuris jiems yra teikiamas. Faktas, kad keisti mitybą reikėjo palaipsniui, o ne iš karto išimti visą cukrų, druską ar pipiriukus ir palikti vien daržoves, košes ir mėsos gabaliuką. Prie salotų jie nepratę", – savo poziciją dėstė A.Stulginsio dugiafunckio centro vaikams maitinimą teikiančios bendrovės vadovė.

Ji tikino, kad maisto porcijos atitinka visus reikalavimus. Anot jos, vaikai tikrai nealksta, priešingai – jei nori pakartoti sriubos, visada gaus ir antrą dubenėlį.

"Mes specialiai pjaustome duoną mažesniais gabaliukais, kad vaikui į rankytę tilptų ir tų gabaliukų daug ant stalo būna padėta. Sriubos duodame valgyti kiek nori. Ant stalo būna nunešamas puodas ir jei jie nori pakartoti, ateina pas virėją ir jam dar įpila. Antras patiekalas yra taip pat dalijamas tiek, kiek yra vaikų. Jei valgiaraštyje parašyta, kad reikia duoti 50 gramų mėsos, tiek vaikas ir gauna. Tai galbūt vaikui ir atrodo, kad mėsos nėra, kai yra šalia daug daržovių. Tikrai būna, kad vaikai alkani pareina, nes čia nieko nevalgo", – aiškino A.Tereščenkienė.

Visgi ji pripažino, kad kartą virtuvė buvo apsirikusi dėl mokinių skaičiaus, todėl buvo pagaminta mažiau kotletų. "Buvo susirgusi pagrindinė virėja ir kiti darbuotojai apsiskaičiavo, tačiau tada vaikams omletukai ir kiti patiekalai papildomai paruošti, tikrai nebuvo taip, kad maisto trūktų ir jie nepavalgę išeitų", – tikino bendrovės "Valvitas" direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Porcijos iš tikrųjų per mažos. Duoda mažiau nei priklauso. Įdomu kur žiūri darželio vadovybė? Tėvai juk nemato kada kiek kam maisto įdeda. Tie kurie teigia, kad jei kažkas tėvams netinka tai tegul veda vaiką į kitą darželį tai dar neišlipo iš sovietinio mastymo. Vakaruose įprasta kovoti už savo teises, o pas patarinėja nieko nežinantys odiotai, nepatinka tai keisk... Ne! Maža alga-streikuok; blogas maitinimas-kovok kad pagerintų ir t.t. Tik tokiu atveju gybensim geriau

mociute

mociute portretas
Visai atsitiktinai atkreipiau demesi i si straipsni,kaip tik si darzeli lanko mano kaimynes vaikas.Niekad is jos negirdejau nieko blogo apie maitinima.Ar kad maistas atsales,ar panasiai.Net rekomendavo mano anukui sia istaiga.Kalbejo,kad labai rupestingos aukletojos,auklytes,geras vaikuciu ugdymas.

aš manau

aš manau portretas
Sutunku su tėvais. Visais laikais visko buvo. Ir vogė ir nešė į namus. O dabar maitina firmos. Mokyklų valgyklos nebeturi savo virėjų. Jei firma laimi konkursą, tai žino, kur eina, kuo užsiims, iš ko ir kiek turės pagaminti. Tai dabar nėra reikalo teisintis. Vaikai privalo būti maitinami šviežiu, šiltu maistu.
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių