Ryškėja Kauno autobusų stoties kontūrai

Kauno autobusų stoties statybų darbai įgauna pagreitį, o jau metų pabaigoje čia turėtų būti surengtos atidarymo iškilmės. "Kauno diena" iš arčiau pažvelgė į svarbaus miestui objekto statybos aikštelę.

Kas jau padaryta?

Praėjusį rudenį į Vytauto prospekte esančią autobusų stotį įvažiavo pirmieji sunkvežimiai ir prasidėjo rekonstrukcijos darbai. Šiandien vaizdas gerokai pasikeitęs: iškilę naujojo pastato kontūrai, pradėtas dengti ir stogas. Po didelę autobusų stoties teritoriją vis dar važinėja įvairi technika, tačiau kasinėjimo darbai jau baigti.

"Šiandien yra atlikti požemių komunikacijų įrengimo darbai. Į pabaigą eina pastato konstrukcijų įrengimo darbai, taip pat dengiamas stogas", – darbus apžvelgė autobusų stoties rekonstrukciją atliekančios bendrovės "Autokausta" vykdomasis direktorius Arūnas Bulovas.

Jis sakė, kad vidaus patalpos bus pradėtos įrengti rugpjūtį. Naujosios autobusų stoties viduje įsikurs ne tik laukimo salė, bilietų kasos, bet ir prekybos centras bei kitos mažesnės parduotuvės. Iškilo naujas pastatas, tačiau bus išsaugoti ir tam tikri senieji architektūros akcentai.

"Esamas stoties pastatas remontuojamas atstatant jo buvusį originalų vaizdą. Dėl to teko nuversti sovietmečiu pastatytą trečią aukštą. Tai padaryta, nes norime, kad į būsimą stoties kompleksą įsilietų kaip galima autentiškesnis statinys. Atkuriamos pastato metalinės frontonų detalės, vėdinimo grotelės, taip pat pagal buvusį pavyzdį iš ketaus liejamos keturios dekoratyvinės vazos, nes išliko tik dvi ir jos labai sudilusios", – anksčiau yra sakęs objekto architektas Gintaras Balčytis.

Vyksta pagal grafiką

A.Bulovas patikino, kad visi darbai vyksta pagal numatytą grafiką. Tai patvirtino ir projekto užsakovo, bendrovės "Kautra" atstovai.

"Esame patenkinti, viskas vyksta taip, kaip esame sutarę. Kiekvieną savaitę vyksta susitikimai, deriname. Visi – ir architektai, ir statybininkai dirba išvien. Jau ir matote rezultatą", – sakė "Kautros" generalinis direktorius Linas Skardžiukas.

Jo teigimu, Kauno autobusų stotis yra sudėtingas objektas, tačiau ją stato profesionalų komanda, todėl jokių nesklandumų nebuvo. Jei ir toliau viskas seksis, gruodžio mėnesį kauniečiai ir miesto svečiai galės keliauti iš naujos, šiuolaikškos autobusų stoties.

Vertė – 9 mln. eurų

"Kautra" į naująją Kauno autobusų stotį investuoja apie  9 mln. eurų. Iš pradžių buvo manyta, kad užteks maždaug 5 miln. eurų, tačiau kaina išaugo siekiant išlaikyti senojo pastato autentiškumą.

Bendras stoties sklypo plotas – daugiau kaip 14,5 tūkst. kv. m. Stoties pasažas sujungs Vytauto prospektą su autobusų stoties peronu. Bendras pastato plotas – 13 tūkst. kv. m. Požeminė parkavimo aikštelė talpins 187 automobilius ir apie 100 dviračių.

Autobusų stoties peronas priims 10 tūkst. žmonių per parą. Čia bus 21 įlaipinimo aikštelė, 3 išlaipinimo. Bus vykdomi tarptautiniai, tarpmiestiniai, priemiestiniai reisai. Numatoma apkrova – 600 autobusų per parą.

Prasidėjus Kauno autobusų stoties rekonstrukcijai, laikinoji autobusų stotis persikėlė šalia prekybos centro "Akropolis". Keleiviai įlaipinami ir išlaipinami greta prekybos centro esančiose Griunvaldo, Gedimino gatvėse, taip pat automobilių aikštelėje greta Karmelitų bažnyčios, kur įsikūręs ir siuntų terminalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Kažin ar spės iki metų galo? Gal greičiau po Naujųjų?

Esmė

Esmė portretas
vyksta prekybos centro su pagalbinėmis patalpomis statyba. Autobusų stotis liks tik tarp kitko, nes buvo toks projektas pinigams paimti.

kažkaip

kažkaip  portretas
matosi tik sparčiai ryškėjantys dar vienos rimi kontūrai. Autobusų stoties nepastebėjom.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių