Rugsėjis Kauno rajono mokyklose atneš naujų vėjų

Nuo šio rugsėjo pakaunės mokyklose ketinama įdarbinti keliolika vaiko gerovės specialistų: socialinių ir specialiųjų pedagogų, psichologų, mokytojų padėjėjų. Be kitų darbų, jie mokyklose sieks sukurti palankią emocinę aplinką.

Trūksta mokytojų ir auklėtojų

Treti metai iš eilės moksleivių skaičius pakaunėje po truputį auga. "Dar nepraėjo demografinio bumo banga – jau keleri metai sulaukiame labai daug pirmokų. Dėl to trūksta pradinių klasių mokytojų, augant darželinukų skaičiui, trūksta ir ikimokyklinio ugdymo pedagogų", – sakė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė.

Ikimokyklinio ugdymo pedagogų labiausiai trūksta Domeikavos lopšelyje-darželyje ir Girionių darželyje, pradinių klasių mokytojų – Domeikavos gimnazijoje ir Kulautuvos pagrindinėje mokykloje; fizikos mokytojų – Čekiškės Prano Dovydaičio ir Vilkijos gimnazijose, etikos mokytojo – Karmėlavos Balio Buračo gimnazijoje; priešmokyklinio ugdymo pedagogo – Vandžiogalos gimnazijoje; socialinio pedagogo – Čekiškės P.Dovydaičio gimnazijoje.

"Pastebime ir moksleivių grįžimo iš miesto gimnazijų tendenciją: pasimoko mieste, pasižiūri, kad ten – panašiai kaip rajone, ir sugrįžta. Juk mokytis netoli namų yra patogiau", – pastebėjo I.Marcinkevičienė.

Toliau pertvarko mokyklas

Šią vasarą uždarytas Čekiškės P.Dovydaičio gimnazijos Liučiūnų skyrius, pakeisti trijų mokyklų tipai: Panevėžiuko ir Batniavos pagrindinės mokyklos tapo mokyklomis-daugiafunkciais centrais, kuriuose mokysis pradinukai ir veiks darželio grupės, o Kačerginės pagrindinė mokykla tapo pradinė.

"Dėl šios pertvarkos mokytojų atleisti, galima sakyti, nereikėjo: vienoje mokykloje netekę darbo mokytojai buvo įdarbinti kitose, o pensinio amžiaus daugiausia pasirinko išeitines kompensacijas", – sakė Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja.

Visoje Lietuvoje išlieka problema prisikviesti mokytojus į mažas kaimo mokyklas. Ji aktuali ir nutolusiose pakaunės mokyklose.

"Mokytojai, dirbantys mažose kaimo mokyklose, turi mažus krūvius. Todėl jie dažnai dirba ne vienoje mokykloje, o keliose. Kauno rajone, kaip ir visoje Respublikoje, trūksta fizikos mokytojų. Ši specialybė – nepopuliari: šiemet net nebuvo surinktas nei fizikos, nei geografijos kursas Lietuvos edukologijos universitete Vilniuje, – priminė savivaldybės atstovė. – Fizikos pradedama mokyti septintoje klasėje, šio dalyko pamokų – mažai. Ir jeigu mokytojui vienoje mokykloje susidaro tik šešios savaitinės pamokos – jis neturi etatui reikiamo krūvio. Taigi fizikos mokytojas, norėdamas turėti normalų darbo krūvį, turi važinėti per tris keturias mokyklas."

Gerės pagalba vaikui

Siekiant gerinti mokinių skaitymo gebėjimus, visoms pakaunės mokykloms iš savivaldybės biudžeto lėšų artimiausiu metu ketinama nupirkti skaitmeninės knygų skaityklos paslaugą. Į skaitmeninę knygų platformą galima įdėti per 400 knygų, leidžia jas skaityti mobiliajame telefone, planšetiniame ar stacionariame kompiuteryje su interneto ryšiu ir be jo. Vienu metu skaitomų knygų skaičius neribojamas. Šią paslaugą planuojama teikti visų savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų mokiniams ištisus metus.

Kita naujovė – mokyklose ir darželiuose savivaldybės biudžeto lėšomis nuo šio rugsėjo bus įdarbinta 18,75 etato pagalbos vaikui specialistų.

Pagaliau visose mokyklose dirbs psichologai, daugiau socialinių ir specialiųjų pedagogų, logopedų, mokytojų padėjėjų. Tai labai reikalinga, nes vaikų, kuriems reikia šių specialistų pagalbos, daugėja.

"Pagaliau visose mokyklose dirbs psichologai, daugiau socialinių ir specialiųjų pedagogų, logopedų, mokytojų padėjėjų. Tai labai reikalinga, nes vaikų, kuriems reikia šių specialistų pagalbos, daugėja. Taigi, galime teigti, kad pagalba vaikui mokyklose gerės. Kauno rajono švietimo centro pedagoginė-psichologinė tarnyba išlieka – pakaunės moksleiviai ir jų tėveliai galės gauti pagalbos ir čia, kur steigiame papildomą psichologo etatą, tačiau stipriname ir pagalbą vietoje – mokyklose. Dėl to turėtų gerėti psichologinis klimatas mokyklose, būti mažiau patyčių", – sakė savivaldybės atstovė.

Pagalba vaikui stiprinama ir per Kauno rajono socialinių paslaugų centrą Ežero gatvėje Kaune: ten pradėjo dirbti specialistas darbui su šeima.

"Pagalbos specialistai padės į ugdymo turinį integruoti Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programą ir kitas programas, vykdys nuo šio rugsėjo mokyklose privalomomis tampančias smurto ir patyčių prevencijos programas, – pasak I.Marcinkevičienės, šie specialistai padės organizuoti įvairias prevencines, sveikos gyvensenos priemones. – Mokykloje turime kurti palankią emocinę aplinką, o mokymosi pagalba turi būti suteikta kiekvienam, kuriam reikia. Tam didinamas pagalbos vaikui specialistų skaičius. Pagalbos specialistai turėtų padėti mažinti ir patyčias, smurtą artimoje aplinkoje. Čia mes glaudžiai bendradarbiaujame su Kauno rajono švietimo centro pedagogine-psichologine tarnyba, Kauno rajono socialinių paslaugų centru ir socialiniais darbuotojais seniūnijose."

Valdininkės teigimu, didinamas pagalbos vaikui specialistų ratas turėtų leisti vaikui saugiau jaustis ir augant probleminėje šeimoje.

Padės daugiau vaikų

"Įdarbinti daugiau vaiko gerove besirūpinančių specialistų mokyklose yra labai geras sprendimas. Gal tai mažiau pasijus arčiau miesto įsikūrusiose mokyklose, gimnazijose, tačiau mes tai tikrai pajusime", – sakė Čekiškės P.Dovydaičio gimnazijos direktorius Ričardas Saltonas.

Iki šiol čia puse etato dirbusi psichologė dabar dirbs 0,75 etato. "Vadinasi, ji galės priimti daugiau vaikų, išsiaiškinti jų problemas ir jiems padėti", – sakė direktorius.

Pasak jo, moksleivių, kuriems reikalinga pagalba, Čekiškėje daugėja: iš 260 gimnazijos moksleivių 140 yra iš mažas pajamas gaunančių šeimų, valgo nemokamus pietus.

"Gimnazijoje labai populiarus skautų judėjimas, turime įvairių būrelių – stengiamės ir po pamokų užimti socialinės rizikos šeimų ir kitus vaikus. Organizuojame ir tų moksleivių, kuriems tenka laukti autobuso, kad parvažiuotų namo į aplinkinius kaimus, laisvalaikį", – užsiminė R.Saltonas.

Šiuo metu gimnazija ieško socialinio pedagogo – anksčiau čia dirbęs specialistas išeina iš darbo.

Individualios pažangos sistema

Vilkijos gimnazijoje šiais mokslo metais bus pritaikomos mokytojų mainų programoje įgytos žinios.

"Mūsų mokytojai dalyvavo mainų programoje – vyko į Islandiją, Farerų salas, Estiją. Dabar jie ruošiasi pritaikyti išmoktus aktyviuosius metodus. Perėmėme grupinio darbo metodus, su kuriais susipažinta Islandijoje. Mokytojams rekomendavome – jie pradėjo taikyti. Klasė padalijama grupelėmis, jose dirbama, paskui vaikai su kitomis grupėmis dalijasi įgytomis žiniomis, informacija, pristato projektus", – pasakojo gimnazijos direktorius Antanas Švedas.

Kita naujovė Vilkijos gimnazijoje – nuo rugsėjo pradedama taikyti mokinio individualios pažangos sistema. Pažangą daugiausia vertins patys vaikai: analizuos, kaip jiems sekėsi apžvelgiamą mėnesį, darys išvadas, kaip siekti tolesnio tobulėjimo.

"Einame link to, kad būtų rašomi ne tik pažymiai, kurie remiasi vieno vaiko žinių palyginimu su kitais vaikais, bet ir kad vaikas pats įvertintų save, savo pažangą ir kartu su mokytoju, auklėtoju aptartų būdus, kaip būtų galima toliau tobulėti, siekti geresnių rezultatų ne tik mokantis, bet ir lankant pamokas, ir visame kame", – naująją sistemą apibūdino A.Švedas.

Propaguoja patirtinį mokymąsi

Neveronių gimnazijoje šiemet toliau bus propaguojamas patirtinis mokymasis. "Esame žalioji gimnazija, turime puikų parką. Neseniai aptvėrėme aikštelę – joje jau nuo rugsėjo galės vykti daugiau patirtiniu mokymusi paremtų pamokų pradinukams", – užsiminė gimnazijos direktorė Danguolė Marmienė.

Moksleivių skaičius šioje gimnazijoje, palyginti su praėjusiais metais, išaugo 12–13 proc. "Visų priešmokyklinukų net nesutalpinome – jų galėjome priimti tik 20, kiti užsiėmimus lankys darželyje. Mūsų pastatas – nestandartinis, esame įsikūrę buvusiame Neveronių šiltnamių kombinato administraciniame pastate. Kabinetai – maži, pagal higienos normas negalime priimti daug mokinių. Mūsų klasių komplektai dažniausiai tesiekia 20–22 mokinius", – užsiminė direktorė.

Neveronių gimnazija šiemet laimėjo projektą "Samsung Mokykla ateičiai". Šios ugdymo įstaigos komanda kartu su kitų vienuolikos Respublikos mokyklų atstovais dalyvaus mokymuose, rengs projektus – varžysis dėl 10 tūkst. eurų, skiriamų laimėjusiai mokyklai.

Be to, Neveronių gimnazijoje bus įgyvendinamas gamtos, technologijų, inžinerijos, menų, matematikos dalykų (STEAM) stiprinimo veiksmų planas, organizuojamos savarankiško mokymosi dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių