Rudens derliaus šventė: pirkėjai taupo šildymo sezonui

Šeštadienį Kauno Laisvės alėjoje pradėjo šurmuliuoti šventė „Ruduo – derliaus metas 2011“. Mugėje apsilankę pirkėjai guodėsi „besikandžiojančiomis“ kainomis, pardavėjai – artėjančiu šildymo sezonu.

„Vyksta žvalgyba. Be to, daug žmonių iš pradžių eina į tradicinę parodą “Rinkis prekę lietuvišką", – taip šeštadienį iki popietės teigė dauguma Laisvės alėjoje pakalbintų ūkininkų, sodininkų, gėlininkų, amatininkų ir tautodailininkų.

Būtent dėl „Žalgirio arenoje“ vykstančios parodos šįkart prekybininkai neužpildė visos Laisvės alėjos: prekystaliai, tarp kurių šeštadienį bolavo ir tuščių vietų, vargiai siekė fontaną.

Jau vėliau kalbinti prekybininkai pripažino, kad pirkėjai pinigais nesišvaistė, o pirkimą vadino blusinėjimu. Pagrindine priežastimi jie įvardijo žmones bauginantį artėjantį šildymo sezoną.

„Žmonių – daug, bet perka – nedaug. Perkamoji galia, lyginant su čia vykusia Kaziuko muge – daug mažesnė, – guodėsi medų pardavinėjanti Jolita Audėjaitienė ir ironiškai šyptelėjo. – Rinkos atsigavimas? Įdomu, kas atsigavo? Kiek uždirba žmonės? Be to, artėja šildymo sezonas“.

Iš Kaišiadorių rajono atvykusi bitininkė Nijolė Povilaitienė taip pat paminėjo žmones gąsdinančius komunalinius mokesčius ir ypač – už šildymą: „Perkamoji galia – maža. Žmonės taupo“.

Už nedidelį sprandinės kepsnį lauko sąlygomis mokėti 14, naminį kotletą nuo 8 iki 10 litų, cepelinus 10, šašlyką 12 litų – brangu. Tokia

Edgaro, Rimvydo ir Algirdo, trijų kalbintų studentų, nuomonė.

10 litų už spurgytes gąsdino irgi ne vieną pirkėją, tačiau jiems sviestas tvirtas argumentas: „Jos iš 9 procentų riebumo žemaitiškos varškės!“

„Norėjau žemės riešutukų ir nusipirkau. Bet mugėje beveik tokios pačios kainos kaip ir parduotuvėje“, – įsitikinusi čia pat Laisvės alėjoje gyvenanti žemės riešutų nusipirkusi Ona Vasiliauskienė.

Iš Palangos su laivu „atplaukę“ rūkytą žuvį, žuvienę, silkę pardavinėjantys prekybininkai nesiskundė itin populiarios ir greitai tirpstančios 5 litus kainuojančios Kuršių silkės pardavimu.

„Ji – skani ir perkama visur“, – pripažino Kęstutis. Tačiau rūkytą žuvį pardavinėjanti jo kolegė neslėpė, kad prekyba rūkyta žuvimi – itin vangi. – Brangiausia žuvis – didelis karšis už 25 litus, tačiau yra žuvų ir po 10-12 litų. Neperka, o blusinėja. Žmonės baugiai laukia šildymo sezono".

Pirštinės, šiltos megztos kojinės: artėjant šaltajam sezonui parduodamomis prekėmis džiaugėsi ne vienoje mugėje prekiaujanti Staselė Pabrinkienė, nors tikėjosi didesnio žmonių antplūdžio: „Gal kai grįš iš parodos “Žalgirio arenoje?"

To paties vylėsi ir šiaulietės Rita Valinskienė ir Regina Vaitkuvienė, pripažinusios, kad mažesniuose miesteliuose mugės – pelningesnės: „Kokią duoną perka kauniečiai pas mus labiausiai? Iš grūdų, be cukraus ir mielių, kainuojančią pusdevinto lito“.

Ryšulį morkų pirkusios Svetlaną ir Alą tiki, kad 1.20 lito kainavusios daržovės bus skanesnės nei parduotuvėje.

Daržoves pardavinėjantys ūkininkai tikino, kad populiariausias pirkinys – pekino kopūstai, agurkai: „Be to, artėja kopūstų rauginimo metas!“

Išgirdęs, kad puslitris medaus kainuoja 15 litų, kaunietis Stanislovas Pauras atsiduso: 48 litais sumažintą pensiją gaunančiam vyrui – tai per brangu.

„Kitoje vietoje prašė 14 litų, už 13 litų būčiau pirkęs, bet – nenuleido, – apgailestavo kiekvieną litą taupantis cukriniu diabetu sergantis S.Pauras. – Šiluvoje pirkau medaus už 10 litų. Šiemet mugėje daug kas litu-dviem brangiau. Gaunu 904, žmona 650 litų pensiją. Artėja šildymo sezonas – reikia taupyti.“

Po akimirkos žmogus nušvito: „Bet žmonai dovanų nupirkau 8 litus kainuojanti medaus keksą. Tiesa, mugė turi būti geros nuotaikos susibūrimo vieta. Pirkėjas turi būti patenkintas žemesnėmis kainomis nei parduotuvėje, o prekybininkai važiuoti namo linksmai traukdami “Ant kalno mūrai joja lietuviai".

Skambiausiomis melodijomis šventę pagyvino Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ ansamblis „Ainiai“, Raudondvario kaimo kapela, Vilkijos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Vilkynė“, Zapyškio liaudiškos muzikos kapela „Nemuno vingis“ ir jazz folk grupė „Kurkuria“.

Rudens derliaus šventė baigsis sekmadienį pavakare.

Spalio 9 d. (sekmadienio programa)

10 val. - mugės Laisvė alėjoje pradžia

11 - 17 val. - koncertinė pramoginė programa lauko scenoje

11 val. - Batniavos vaikų liaudiškos muzikos kapela „Karklynėlis"

12 val. - Batniavos liaudiškos muzikos kolektyvai „Karklė" ir „Ant ežero kranto“

12.30 val. - Liaudiškos muzikos ansamblis „Pivašiūnai"

13 val. - Klavišinių instrumentų ansamblis „Kauno bandonija"

14 val. - Kalvarijos laisvalaikio centro kaimo kapela „Giminės"

15 val. - Alšėnų liaudiškos muzikos kolektyvas

16.30 val. - Atsisveikinimas su šventės dalyviais.


Šiame straipsnyje: mugėderlius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
Dviejų panašių renginių tuo pat metu nereikėjo organizuoti. Visi traukia naujosios Arenos pažiūrėti, nes į brangius apmokamus renginius nueis ne kiekvienas...

todel kad

todel kad portretas
Šaltas oras ir daug Kaune renginių.

strucis

strucis portretas
buvau ir as ten.negaliu pasakyt brangu ar ne,bet kai ka is maisto nusipirkau.gaila kad labai mazai dalyviu.o varenoje grybu sventeje buvo daug smagiau.persasi nuomone,kad mazi miesteliai geriau moka organizuoti sventes.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių