Po rastos pavojingos bakterijos maiste – „Rokiškio mėsinės“ paaiškinimas

Po to, kai įmonė „Monolith (UK)“ Anglijoje atšaukė „Rokiškio mėsinės“ virtų rūkytų kiaulių ausų pardavimą dėl rastų listeriozę sukeliančių bakterijų, tiriama ir kita įmonės produkcija. Gamintojai ramina, kad šiuo metu užkrėstų gaminių rinkoje nėra.

Tiria visą visas partijas

Didžiojoje Britanijoje buvo vykdomas atsitiktinis maisto produktų tyrimas, kurio metu buvo tiriamos ir „Rokiškio mėsinės“ virtos, karštai rūkytos ausys. Buvo tirtos dvi skirtingu laiku gamintos virtų, rūkytų ausų partijos. Listeriozę sukeliančių bakterijų rasta tik vienoje iš tirtų partijų. 

„Rokiškio mėsinės“ pardavimų vadybininkė Gitana Sabockienė patvirtino, kad nedidelė dalis iš užkrėstos partijos virtų, rūkytų ausų buvo ir Lietuvos rinkoje. Vadybininkė ramino, kad kovo 15 dieną baigėsi šios partijos galiojimo terminas, todėl tikėtina, kad neturėtų būti galimybių šiuo metu įsigyti užkrėstos partijos gaminio. Savo iniciatyva įmonė tyrė ir vėliau gamintą virtų, rūkytų ausų partiją. Neatitikimų nerasta. 

„Galime daryti išvadą, kad šiuo metu rinkoje esančios virtos, karštai rūkytos ausys yra saugios vartoti. Siekdami užtikrinti visišką saugumą, tyrimams išsiuntėme visas šiuo metu esančias partijas rinkoje. Atsakymus gausime ateinančią savaitę, o apie tyrimų rezultatus įsipareigojame jus informuoti“, – rašoma įmonės išplatintame pranešime.

Informaciją, kad Lietuvos gamintojo gaminyje rastos Listeria monocytogenes bakterijos internete išplatino Anglijos vyriausybinė agentūra „Food Standards Agency“. Listeriozė – gyvūnų ir žmonių užkrečiamoji liga. Listeria monocytogenes bakterijos yra ypač atsparios aplinkos poveikiui.  Patekusios į maisto žaliavas ir produktus jos gali sukelti rimtus žmonių apsinuodijimus.

Buvo ir Lietuvoje

„Rokiškio mėsinės“ atstovė G.Sabockienė tikino, kad kiekvieną mėnesį įmonė atlieka produktų tyrimus. Prieš kelias dienas sužinoję apie nepalankius bendrovei tyrimus Anglijoje, pradėjo audito tyrimą įmonės viduje, sugriežtino  higienos reikalavimus, atliko vidinį monitoringą, dažniau atlieka sanitarinius valymus.

„Pasikvietėme Rokiškio veterinarinę tarnybą, kurios atstovai paėmė papildomus mėginius. Turime anksčiau darytų tyrimų protokolus, kad viskas tvarkoje, visos kitos partijos tinkamos vartojimui“, – dėstė G.Sabockienė.

Pardavimų vadybininkė patikslino, kad partijos, kurioje rata užkrečiama bakterija, buvo pagaminta apie 200 kg virtų, rūkytų ausų. Įmonės gaminimo mastais, tai esą nedidelė partija. „Rokiškio mėsinės“ atstovė kol kas negalėjo patikslinti, koks kiekis nukeliavo į Didžiąją Britaniją ir koks liko Lietuvoje.

„Mūsų produkciją Didžiojoje Britanijoje platinantys partneriai  išima iš rinkos produkciją utilizavimui. Tada gausime tikslius skaičius“, – paaiškino G.Sabockienė.

Ieško kaltininko

Pardavimų vadybininkė užsiminė, kad rasti neatitikimai nebūtinai turėjo atsirasti dėl įmonės kaltės. Esą jie galėjo atsirasti ir dėl žaliavų, netinkamo transportavimo. „Įmonės, iš kurių perkame žaliavas, sustiprino žaliavų atranką. Mėginius imame iš kiekvienos atvežtos žaliavos partijos, prašome sertifikatų ir atnaujintų tyrimų“, – dėstė G.Sabockienė.

Pardavimų vadybininkė pabrėžė, kad Listeria monocytogenes bakterijos buvo aptiktos eksportui skirtuose gaminiuose. Neatmetama, kad minėti neatitikimai galėjo atsirasti eksportuojant dėl temperatūrų kaitos.

„Tiekėjai taip pat turi mums parduotos skerdienos partijų numerius, todėl mes ir prašome skerdienos partijų tyrimų rezultatų, kad būtų galima atsekti reikalavimų neatitikusios partijos kilmę“, – „Rokiškio mėsinės“ atstovai tikisi nustatyti, kaip jų gaminyje atsirado žmogui kenksmingų bakterijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ir vėl už visa to 'konservų' ausys kyšo?..

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
Ponai 30m .nevalgau nieko perdirbto rukyto,71m.net nezina kas mano seimos gyditojas.

Anonimas

Anonimas portretas
Matyt islikusi patikra kaip ir anksciau.Praejo vokelis susirino ir dirbk toliau.Reikia tikrintojus bausti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių