R.Mikutavičiaus nužudymą organizavęs V.Beleckas lieka Lukiškėse

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas pirmadienį nepatenkino Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo teikimo perkelti į pataisos namus tolesniai bausmei atlikti už kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymą kalėti iki gyvos nuteistą Vladą Belecką.

Beveik 13 metų Lukiškių tardymo izoliatoriuje praleidęs kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymo organizatorius Vladas Beleckas prašė būti perkeltas į pataisos namus, nes yra garbaus amžiaus ir nori pasirūpinti savo sveikata, susidėti dantų protezus, dažniau bendrauti su artimaisiais. V.Belecko teigimu, atlikdamas bausmę Lukiškėse, jis tokios galimybės neturi.

Prokuratūros atstovė izoliatoriaus teikimui nepritarė.

Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracija teismui pranešė, kad V.Belecko elgesys atliekant bausmę vertinamas patenkinamai. Jis du kartus buvo baustas drausmine tvarka, tris kartus skatinas. Šiuo metu galiojančių drausminių nuobaudų neturi. Nuteistasis yra korektiškas įstaigos darbuotojų atžvilgiu, tarpusavio santykiai su kitais nuteistaisiais geri, vengia konfliktų, socialiniai ryšiai pastovūs, nuolat lankomas pasimatymų metu. Į socialinės reabilitacijos priemones nuteistasis reaguoja teigiamai.

Įvertinęs visus bylos duomenimis, teismas padarė išvadą, kad V.Beleckas savo elgesį vertina nesavikritiškai, neigia akivaizdžius teismo nuosprendžiu nustatytus faktus. Teismas atkreipė dėmesį, kad nuteistasis bausmę atlieka nuo 1999-ųjų kovo. Ankstesnėse teismo nutartyse yra konstatuota, kad V.Beleckas savo kaltę dėl padarytų nusikaltimų pripažino tik 2009 metais.

Teismas mano, kad paskirtos bausmės tikslai dar nėra pasiekti ir nėra pagrindo sušvelninti jam laisvės atėmimo bausmės režimo.

V.Beleckui į pataisos namus ištrūkti nepavyksta jau penktą kartą.

2000 metais V.Beleckas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už kunigo ir kolekcininko R.Mikutavičiaus nužudymo organizavimą ir jo meno kolekcijos vagystės organizavimą.

Jis Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime bausmę atlieka nuo 1999-ųjų kovo.

2003 ir 2008 metais jis buvo nubaustas atitinkamai 10 ir 15 parų karcerio už kratos metu rastus mobilaus ryšio telefonus. 1999 metais kaunietis buvo įtrauktas į linkusių pabėgti įskaitą, iš kurios išbrauktas 2011-ųjų kovą. Teismai jau anksčiau konstatavo, kad dar negalima priimti išvados, jog V.Beleckas pasikeitė ir yra saugu jį perkelti į švelnesnio rėžimo įkalinimo įstaigą.

Kauno kunigas, poetas, kolekcininkas 63 metų R.Mikutavičius nužudytas 1998 metų liepos 1 dieną.

Kunigas 1998 metų birželio 31-osios vakarą buvo įviliotas į svetimą butą. Ten jis apsvaigintas eteriu, po to žudikų automobilio bagažinėje nuvežtas prie Nemuno, kur dar gyvas buvo išrengtas, suvyniotas į tinklą ir nuskandintas. Nusikaltėliai iš kunigo buto pavogė įvairių meno vertybių, įvertintų milijonais litų.

Už kunigo nužudymą kartu su V.Belecku kalėti buvo nuteisti dar trys vyrai – Ivanas Kvaskovas, Artūras Daškovskis ir Valdas Puodžiūnas. I.Kvaskovas vėliau pasikorė pataisos namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
karceryje reikia laikyti toki isgama kol nudves

TAIP

TAIP portretas
JO AROGANCIJA TIESIOG NEPAKENČIAMA, JIS IKI ŠIOL TIKRIAUSIAI NESUVOKIA, KOKIO MĄSTO NUSIKALTIMĄ ORGANIZAVO.JOKIO PASIGAILĖJIMO TOKIAM NEREIKIA SUTEIKTI, PERDAUG GERAI JAM TEN, JEI DAR SVAJOJA DANTIS SUSIDĖTI, DEŠIMTYS TEN SĖDINČIŲ TIK PASVAJOT APIE TOKIĄ PRABANGĄ GALI.ŠEŠTADIENĮ ŽIŪRĖJAU LAIDĄ DAR KARTĄ APIE JO NUSIKALTIMĄ, MAN APSKRITAI KEISTAS JO PABĖGIMAS IŠ TO AUTOMOBILIO, O IR JASAIČIO RŪPINIMĄSIS JO IŠVAIZDA, MOTINOS APLANKYMU, KOKS NEPAMATUOTAS HUMANIZMAS. TIK ĮDOMU, AR KIEKVIENAM ŽUDIKUI TIEK DĖMESIO JASAITIS SKIRIA.? TEGUL SĖDI TEN KUR JAM DUOTA, O TAI IR VĖL IŠGIRSIM APIE JAU 21- O AMŽIAUS PABĖGIMĄ PERVEŽANT Į KITĄ BAUSMĖS ATLIKIMO VIETĄ ,ŠĮ KARTĄ GAL KIRPYKLON UŽSUKS ŽILUS PLAUKUS NUDAŽYT AR NUSLINKUSIUS PRIAUGINT IR VĖL BUS ATIAAAA

pilietis

pilietis portretas
Nebutu Mikutavicius prisigrobes paveikslu senoviniu (kitaip neiseina pasakyti, nes saziningas kunigas jokiu turtu nekaupia), butu lyg siolei gyvas. Tai gaunasi toks toki.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių