Rinkimai ant nosies: kokie mūšiai laukia Kaune?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Iki rinkimų į Seimą liko mažiau nei du mėnesiai, o jau dabar aišku, kad Kauno vienmandatėse apygardose laukia intriguojančios dvikovos. Anksčiau čia dominavę konservatoriai turėtų jausti nerimą. Politologai užsimena, kad staigmenų tikrai bus.

Pasigenda rimtų diskusijų

"Rugpjūtis Europoje yra politinių atostogų laikas. Ir nesvarbu, ar rinkimai vyksta ar nevyksta, tai ramybės laikotarpis. Lietuva prie europinės tradicijos taip pat artėja: ir premjeras atostogauja, ir ministrai, ir parlamentas nedirba", – sakė politologas Algis Krupavičius, nesistebintis, kad kol kas rinkimų agitacija dar neįsisiūbavusi.

Miesto stenduose jau randasi politikų veidų, pavieniai taikytojai į Seimo kėdes patyliukais vaikšto po namus ir butus, išbandydami rankų, akių ir širdžių kontaktą. Socialiniuose tinkluose nevengiantys pašmėžuoti politikai dažniau ėmė kelti grybų, savo užaugintų agurkų ar keptų vištų nuotraukas.

Tiesa, ko gero, kaip niekad anksčiau pretendentai į valstybės valdžią šiemet pamėgo seniūnijų ir bendruomenių šventes, atlaidus bažnyčiose – visur žmonės geri, visur labai linksma, bendravimas malonus, nuotraukos gražios. Lieka tik numanyti, kiek norinčiųjų dalyvauti rinkimuose suskubs Rugsėjo 1-ąją sakyti dažnai ne itin įdomių kalbų Kauno mokyklose.

"Kita vertus, rinkimų kampanija prasidėjo seniai – pavasarį, o kai kurios partijos viešojoje erdvėje aktyviai reiškėsi ir anksčiau, todėl negalėčiau sakyti, kad nieko nevyko. Priešingai, visokių skandalų buvo labai daug: susietų su socialdemokratais, su liberalais, su koldūnais", – priminė A.Krupavičius ir sakė pasigendąs rimtesnių diskusijų apie idėjas. "Kokie kandidatų ar partijų planuojami keliai, kokios perspektyvos ir kokie prioritetai? Kai kurios partijos bando apie tai kalbėti, pavyzdžiui, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Politinė kampanija nėra tik garsių pavardžių garsinimas, bet ir diskusijos", – akcentavo politologas.

Šansų turi visi?

Kauno vienmandatėse apygardose per praėjusius Seimo rinkimus triumfavo TS-LKD atstovai.

A.Krupavičius neabejoja, kad šie rinkimai gali klostytis gerokai kitaip. "Manau, kad rinkėjų balsai pasiskirstys tarp daugelio partijų. Kai kurie senieji (buvę – aut. past.) konservatoriai konkuruos su naujaisiais. Sėkmės gali sulaukti ir kai kurie nepriklausomi kandidatai, kuriuos Kaune remia "Vieningas Kaunas" – jie turi šansų patekti į antrą rinkimų ratą. TS-LKD tradiciškai gaus savo dalį Kaune. Sakoma, kad Kaunas nėra socialdemokratų miestas, bet jie savo dalį rinkėjų taip pat susirinks. Valstiečių ir žaliųjų sąjunga taip pat turi šansų ir Kauno vienmandatėse apygardose, ir proporcinėje rinkimų dalyje. Paprastai būna koreliacija: jeigu sąrašas patrauklus, balsuojama ir už tos partijos kandidatą vienmandatėje apygardoje", – trumpai jėgų pusiausvyrą apžvelgė politologas.

Nors kandidatų sąrašai dar nėra galutiniai, akivaizdu, kad kai kuriose apygardose užvirs išties arši kova, nes kandidatai jose – spalvingi. Politologų nuomone, tokiomis spalvingosiomis gali būti laikomos Kalniečių, Panemunės, Šilainių, Centro–Žaliakalnio apygardos.

A.Krupačius pripažįsta, kad Kalniečių vienmandatėje apygardoje Andrius Kupčinskas, kaip buvęs meras, santykinai gali turėti persvarą, bet kol kas pasakyti, kas laimės vienoje ar kitoje apygardoje Kaune, tikrai negali niekas. "Kai kurie kandidatai yra labiau matomi ir galima tik spėti, kad galėtų patekti į antrąjį rinkimų ratą", – pridūrė politologas.

Baigtis dar neaiški

Nemenko sąmyšio į rinkimų planus įnešė vienmandačių apygardų žemėlapio perbraižymas, ir kandidatai neskubėjo registruotis naujai suformuotoje Centro–Žaliakalnio apygardoje. Negi visus gąsdino ten nusprendęs eiti į rinkimus konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis?

"Buvo kalbų, kad čia galėtų kandidatuoti ir Saulius Skvernelis. Dabar situacija yra gerokai kitokia. Aišku, šiek tiek prisibijoma G.Landsbergio, atsižvelgiant į istorinius elektorato pasirinkimus Žaliakalnyje ir bendrai Kaune. Antra vertus, nemanau, kad jis yra toks stiprus kandidatas, jog rinkimų baigtis jau būtų aiški" – svarstė A.Krupavičius.

Kauniečius kiek nustebino miesto tarybos nario, visuomeninio judėjimo "Kitokia Lietuva" lyderio Kęstučio Pūko sprendimas siekti rinkėjų prielankumo Šilainių apygardoje kartu su partija "Tvarka ir teisingumas", kuri Kaune negali pasigirti populiarumu.

A.Krupavičius tokio K.Pūko apsisprendimo nesureikšmino. Politologo manymu, "Kitokios Lietuvos" lyderis tikriausiai tikisi gauti tą rinkėjų paramą, kurią turėjo per savivaldybių tarybų rinkimus 2015-aisiais, kai buvo išrinktas į Kauno miesto tarybą. K.Pūkui teks konkuruoti su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Neoliberalinė era baigiasi: Kodėl socialdemokratinės jėgos (Butkevičiaus socdemai, Clinton demokratai JAV ir UK leiboristai) nevadovauja daugumos išsilaisvinimui iš neoliberalų valdžios? Nes visos šios trys politinės partijos veda tą pačią neoliberalų liniją. Prezidento Billo Clintono demokratų valdymo laikais JAV ir premjero Blairo leiboristų valdymo laikais UK vykdoma neoliberalinė politika atvedė prie fantastiško gerovės augimo. Bet ta vis dar auganti gerovė eina ne Lietuvos, JAV ar JK daugumai (aptariama čia). Todėl dauguma pradeda balsuoti už tai, kas atitinka daugumos interesus: už muitų įvedimą, atstatantį gamybą mūsų žemėse, ir už musulmoniškų ekstremistų migracijos į mūsų žemes apribojimą. Iš čia turime JAV Trumpo judėjimą, JK turime Brexitą. Rašykit, kam galime suteikti valdžią Lietuvoje, kad padarytų ir pas mus tinkamas reformas. Gal Butkevičiaus socdemai prieštarautų? Deja, iškrypėliškas naujasis Darbo kodeksas tai gerai parodo. (mokslas-studijos-ekonomika)

algimantai - susimaišei

algimantai - susimaišei portretas
Kad būtų kaunietis, tai gal į miesto tarybą renkant svarbiau. O kai į Seimą renkame - jokio skirtumo , iš kurio žmogus miesto - kas jums sakė, kad dabar Seime kažkaip ypatingai reikia „kauniečiams" atstovauti? Kokia man nauda iš kauniečio santechniko Seime? Kad kaunietis? Juk Seimas įstatymus leidžia - toks jo darbas turi būti -ar pamiršot? Tai ir Kaunui ne kažkokie „kaunietiški" ar kauniečių Seime sugalvoti įstatymai reikalingi - o reikia visų pirma išsilavinusių, įstatymų bazę gebančių kurti ir išmintingai keisti žmonių. Tokių sunkiausia rasti - kurie tvarkydami įstatymus dar didesnio chaoso valstybėje nesukeltų, kurie neparsiduotų verslo ar svetimų valstybių interesams, ir kurie, kaip koks paleckiokas dabar, senelio neštos „saulės" vėl nepasiūlytų... Ne kauniečius, o protingus rinkit!

Algimantas

Algimantas  portretas
Svarbiausia savo srities specialistas ir kad Kaunietis tai jis savo miesto šeimininkas ,o ne kažkoks šiknius Vilnietis .
VISI KOMENTARAI 84

Galerijos

Daugiau straipsnių