Renovuotų daugiabučių gyventojams – netikėtas Kauno valdžios pasiūlymas

  • Teksto dydis:

Norėdamas paspartinti senų daugiabučių namų renovaciją, Kaunas pradėjo analogų šalyje neturintį projektą. Jo esmė paprasta – jei vienoje vietoje yra bent penki renovuoti ar renovuojami daugiabučiai namai, jų aplinką sutvarko Kauno miestas. Pirmasis tokio tipo projektas Kaune startavo M. Riomerio gatvėje, kur miestas pradėjo tvarkyti aplinką prie 11 daugiabučių.

Nori išjudinti renovaciją

„Šiuo unikaliu Lietuvoje projektu siekiame išjudinti daugiabučių renovaciją Kaune. Visi norime gyventi gražioje ir sutvarkytoje aplinkoje, todėl sprendimas renovuoti namą yra pirmas žingsnis link to. M. Riomerio gatvės gyventojai pirmieji galės mėgautis sutvarkytais daugiabučių kiemais. Tai tarsi atlygis už jų iniciatyvumą“, – teigė Kauno mero pavaduotojas Povilas Mačiulis.

M. Riomerio gatvėje esančiame kvartale miestas sutvarkys įvažiavimą, įrengs naujus šaligatvius ir pėsčiųjų takus, naujai išasfaltuos kiemus, įrengs dviračių saugyklas, sporto aikštelę, dviejų tipų vaikų žaidimo aikšteles, gyventojų poilsio zoną, šiuolaikišką atliekų konteinerių aikštelę, įrengs naują lietaus nuotekų tinklą bei apšvietimą. Taip pat bus iš esmės pertvarkyti ir atnaujinti prie namų esantys želdynai. Skirtingos miesto komunalinės bendrovės taip pat atnaujins šilumos, vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklus.

Jau vyksta darbai

Šiuo metu bendrovė „Kauno energija“ šalia daugiabučių keičia centralizuotai tiekiamos šilumos tinklų vamzdynus. Taip pat pradėti pažeistų, avarinių ir savaime pridygusių medžių bei krūmų kirtimo darbai.

„Projekto metu bus suformuotos naujos žaliosios erdvės, pasodinti medžiai ir dekoratyviniai krūmai“, – teigė šį projektą kuruojantis Kauno savivaldybės Būsto valdymo skyriaus vedėjas Kęstutis Miškinis.

Per kelias ateinančias savaites prasidės vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklų atnaujinimo darbai. Iki rugsėjo bus atliekami esamų dangų ardymo ir kasimo, lietaus nuotekų įrengimo, bortų bei pagrindų įrengimo, požeminių šiukšlių konteinerių, dangų bei vaikų žaidimo aikštelių įrengimo darbai.

Atrinkti kvartalai

Šiuo metu atrinkti renovuotų ar renovuojamų namų kvartalai, esantys T. Masiulio, K. Škirpos gatvėse bei Pramonės prospekte, kuriuos planuojama tvarkyti užbaigus darbus M. Riomerio gatvėje. Kaune šiuo metu yra suderinti beveik 300 daugiabučių namų renovacijos investicijų planai. 186 projektams yra pritarusius finansinės įstaigos.

164 daugiabučių namų atstovai jau yra pasirašę statybos rangos darbų sutartis. Tai reiškia, jog darbai yra pasiekę projektavimo arba renovacijos stadiją. Pagal pasirašytų darbų rangos sutarčių skaičių Kaunas pirmauja Lietuvoje.

Kur kreiptis?

Kauniečiai, kurie renovuoja savo daugiabučius arba jau yra oficialiai pritarę renovacijai, dėl miesto pagalbos sutvarkant aplinką turi kreiptis į Kauno savivaldybės Būsto renovacijos poskyrio specialistus.

Į miesto pagalbą tvarkant daugiabučių aplinką kauniečiai gali pretenduoti, jei konkrečiame kvartale yra ne mažiau nei penki namai, kurie yra renovuoti, renovuojami arba jų gyventojai yra pritarę renovacijai.


Šiame straipsnyje: renovacijakaunasdaugiabučiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
trecia dalis, paskutine. ...TVARKOSI. Tarytum del to reiktu atsiprasineti , kaip to kaunieciai sitiek metu lauke. Tai vadovelinis pavyzdys kai valdzioje partiju paskirtas nekompetingas "mamyciukas" net ledais ar spurgomis neprekiaves...vienu zodziu pagal angliska posaki "vezlys ant telegrafo stulpo" tu ji matai ir supranti kad pats ten jis uzlipti negalejo, ji kazkas ten padejo...." Ir Visvaldas Matijosaitis nuo sauletekio ir zuvies pirsteliu isvystes versla kurio produktas daugelyje Europos prekybos tinklu. Is kart asfaltavimo kaina sumazejo per pus o miesto tvarkymo projektu kur pazvelgsi visur tvarko... Lietuvai reikia po "Matijosaiti" kiekvienam miestui ir bus tvarka. Tik dauguma valdzios vyru yra susireiksmine iki begalybes, chamavoti, pasipute, bet kad jie ismirtu reikia tu 40-ties metu. Siaip projektas nuostabus. Aisku reikia sulauti uzbaigtuviu ir kad tas entuziazmas staiga neisblestu. Su pagarba Zalgirietis, Kaunietis, Lietuvis.

Lietuvis

Lietuvis portretas
tesinys. ir antra mokant nerealiai uzaukstintas renovacijos kainas. Nuomojami pastoliai, o jais karstosi du abejotini darbininkai.Na bet mes dar homo sovieticus ir tokiais busime maziausiai kol praeis jau istorijoje minetu 40-simt metu butinai reikalingu issivaduoti vergo dvasios. Vienas is didesniu minusu kad architrektai vargu ar "pririso" projekta prie dideliu medziu. Jie ispjove visus ir dare lengviausiu keliu. Vertingiausius medzius reikejo "apzaisti" bet tik Azuolus, Klevus, Liepas.Konkreciu atveju buvo ispjauti beveik visi. Jei butu palikti nors 3-5 medziai nuo 1962 metu kurie ejo 55-tus metus, butu idealu. Siaip mums zmonems niekada neitiksi.Seku visa M.Riomerio kvartalo renovacija ir man be 3-5-kiu medziu kyla tik vienas klausimas -Sio projekto kaina, atkatai ir visa kas i tai sutelpa. Siaip tai Kaune vyksta stebuklas.Po to kai mano koncervatoriai su kupcinsku priesakyje privede Kauna iki anekdotinio lygio staiga gatvese atsirado plakatais "Atsiprasome uz nepatogumus,KAUNAS...

Lietuvis

Lietuvis portretas
Teigiamos ir neigiamos sio projekto puses. Siame rajone nuo 1962 metu ir negaliu apimti savo sodintu azuolu, todel turiu siokia tokia teise pareiksti savo nuomone. Sie butai buvo isdalinti sovietmeciu sovietiniams darbininkams ir tarnautojams. Is prancuzu buvo pavogtos technologijos situ blokeliu gamybos tuo metu kai krusciovas batais tranke i tribuna ir visa Lietuva uzsejo kukuruzais. Paskui siuos butus reikejo issipirkti uz vadinamus "baltus". Siu namu garantinis laikas buvo 25-ki metai. Dabar jiems jau suejes dvigubas garantinis laikas. Todel kiekvienoj normalioje salyje jie butu buve nugriauti ir ju vietoje pastatyti siuolaikiski. Abejoju ar siuolaikiski namai laikys tuos 50-simt metu. Na o sitie, juos renovavus dar 50-simt tikrai laikys. Dar neseniai buvo mires stalinas ir breznevinis vogimas dar nebuvo isisiautejes, todel betonas net kibirksciuoja griaunamas. Didziausias klausimas yra tai, ka sovietai dave uz dyka, jau antra karta tenka pirkti. Pirma privatizuojan ...B.D.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių