Renovuotoje Gastroenterologijos klinikoje – technologijų naujovė

Kaune įkurtas Virškinimo sistemos ligų tyrimų institutas, o renovuotoje Gastroenterologijos klinikoje pradėtos taikyti naujausios technologijos kepenų ligų diagnostikai.

Pristatytas ir unikalus prietaisas

Penktadienį pradėjo veikti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Virškinimo sistemos ligų tyrimų institutas, kurio vadovu paskirtas Lietuvos Mokslų akademijos tikrasis narys profesorius Limas Kupčinskas. Jis yra ir Gastroenterologijos klinikos, kurios renovacijos pabaiga sutapo su instituto atidarymu, vadovas.

Tuo medikų džiaugsmai dar nesibaigia. Gastroenterologijos klinika įsigijo prietaisą „Fibroscan“, skirtą kepenų ligų diagnostikai. Jo veikimas pagrįstas naujausiomis technologijomis, kokios iki šiol Lietuvoje nebuvo taikomos.

Kepenų tyrimai būdavo atliekami, biopsine adata iš jų paėmus gabalėlį audinio. Dabar kepenys tiriamos be invazijos į šį organą.

Nuo Dietologijos skyriaus

Po renovacijos centrinio Kauno klinikų korpuso ketvirtajame aukšte atidaryta Gastroenterologijos klinika šį pavasarį švenčia 20 metų veiklos jubiliejų.

Per šį laiką iš nedidelio Dietologijos skyriaus buvo sukurtas plataus profilio virškinimo sistemos ligų diagnostikos ir gydymo padalinys, kuriame derinama aukščiausio lygio klinikinė veikla, mokslinis darbas ir mokymas.

Mokslinė veikla siejasi su klinikinio darbo poreikiais. Tai, kas aktualu Gastroeneterologijos klinikai praktiškai, derinama su gastroenterologijos mokslo aktualijomis ir tendencijomis tarptautiniu mastu.

„Stengėmės spręsti Helicobacter pylori sukeltų ligų – gastrito, opaligės, skrandžio vėžio problemas. Kai pradėjome tai daryti 1992-1993 metais, dar nebuvo aiški šios naujai atrastos bakterijos reikšmė. Tačiau mums šioje srityje pavyko padaryti pirmąjį tarptautinį proveržį ir sulaukėme primažinimo“, – pasakojo Gastroenterologijos klinikos vadovas profesorius L.Kupčinskas.

Svarbi veiklos sritis buvo uždegiminių žarnyno ligų naujų diagnostikos ir gydymo metodų įdiegimas.

Įdiegė daug naujovių

Klinikos darbuotojai pirmieji Lietuvoje įdiegė daug naujų virškinimo ligų diagnostikos ir gydymo metodų: kapsulinę endoskopiją, enteroskopiją, uždegiminių žarnyno ligų biologinę terapiją, kepenų auglių embolizavimo procedūrą vaistais padengtomis mikrokapsulėmis ir kitus.

Gastroeneterologijos klinikos specialistai pirmieji Baltijos šalyse į klinikinę praktiką įdiegė Vilsono ligos, hemochromotozės genetinius tyrimus, kartu su Kauno klinikų radiologais – transjugulinę kepenų biopsiją, kepenų kraujagyslių šuntavimo (dirbtinių kraujagyslių implantavimo) procedūras.

Daugelį šių diagnostikos ir gydymo naujovių integruoti į klinikinę, leido aktyvus vykstantis mokslinis darbas, bendradarbiavimas su geriausiomis užsienio klinikomis.

Sukaupta patirtis tapo pagrindu įsteigti pirmąjį Lietuvoje Virškinimo sistemos ligų tyrimų institutą.

Elastografas „Fibroscan“ – pirmasis Lietuvoje

Lėtinės kepenų ligos diagnozuojamos ir stebimos atliekant klinikinius, biologinius, biopsija paremtus histologinius ir neinvazinius tyrimus, pavyzdžiui, echoskopiją ir pulsinę elastografiją.

Atliekant kepenų audinio diagnostinius tyrimus „Fibroscan“ prietaisu gauti duomenys apibūdina kepenų standumą: kuo standesnės kepenys, tuo greičiau sklinda banga.

Tyrimo metu viename taške atliekama 10 bandymų. Tai trunka mažiau nei 15 minučių ir yra neskausminga.

Naujasis prietaisas „Fibroscan“ sumažina kepenų tyrimo riziką, palengvina procedūrą, užtikrina komfortą bei saugumą pacientui, o tuo pačiu yra informatyvus ir greitas pagalbininkas gydytojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
tai ką čia renovavo ? zurnalistas nelabai skiria kas yra renovacija , pigus budas pritraukti straipsniui dėmesio , na ir aisku pats straipsnis pigus nes informacijos apie aparatūros atnaujinimo kainas nulis kaip ir apie ikainius ir adresus . apgailetina .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių