Renginiai pradėtame tvarkyti Kauno stadione užkliuvo Darbo inspekcijai

S.Dariaus ir S.Girėno stadione pradėjo šeimininkauti statybininkai, tačiau išardytos kėdės ir besimėtantys metalo gabalai nesutrukdė surengti varžybų. Dėl renginių statybų aikštelėje pastabų pažėrė ir Valstybinė darbo inspekcija (VDI).

Tarp darbų – rungtynės

„Kauno diena“ skelbė, kad spalio pirmomis dienomis prasidėjo S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos darbai. Darbininkai pirmiausia ėmė ardyti tribūnose sumontuotas kėdes, šviestuvus ir kitas smulkesnes detales. Per kelias dienas darbininkai išardė nemažai kėdžių, paliko tik jas laikiusias konstrukcijas.

Nors oficialiai stadionas yra virtęs statybų aikštele, tai nesutrukdė surengti sporto varžybų: spalio 4–6 d. stadione vyko tiek regbio, tiek futbolo rungtynės. Praėjusį ketvirtadienį čia surengtos Lietuvos futbolo A lygos rungtynės, kuriose Kauno "Stumbras" sutriuškino „Jonavos“ ekipą, o penktadienį čia kovojo Kauno „Žalgiris“ ir FK „Palanga“.

Varžybas stebėjo ir aistruoliai. Dalis jų patogiai įsitaisė dar ant paliktų kėdžių, tačiau kai kurie stebėtojai laiką leido prisiglaudę ant metalo konstrukcijų, kurios seniau laikė plastikines kėdes. Jau ardyti pradėtų tribūnų nejuostė tvoros, tad po statybų aikštelę galėjo vaikščioti pašaliniai asmenys.

Inspekcijos pozicija

„Kauno diena“ pasidomėjo, ar saugu rengti sporto varžybas, kai jau pradėtas ardyti stadionas. VDI užvakar nusprendė atvykti į vietą ir iš karto su vadovais išsiaiškinti situaciją. Kartu patikrinta, kaip vyksta darbai, ar darbininkai laikosi darbo saugos reikalavimų. Specialistas laikėsi pozicijos, kad kai vyksta statybos, jokie renginiai neturėtų vykti, nes nėra garantuojamas saugumas.

„Renginiai statybų aikštelėse nėra gerai. Taip neturėtų būti, nes jei vyksta statybos, tik jos ir turi vykti. Tačiau tikiu, kad tarp rangovų ir stadiono valdytojų buvo susitarimas dėl varžybų, tad rangovai nebebuvo atsakingi. Gerai, kad varžybas stebėjo nedaug žmonių ir nieko blogo neatsitiko, tačiau pasikartosiu, kad renginiai statomuose ar rekonstruojamuose objektuose neturėtų vykti“, – patikino į stadioną atvykęs VDI Kauno skyriaus vyr. darbo inspektorius Algis Bisikirskas.

Ekspertas turėjo ir kitų pastabų dėl saugumo. Anot jo, į statybvietę žmonės negali taip laisvai patekti, kaip dabar, nes praeiviai tiesiog gali laisvai nuo Kauno sporto halės nueiti iki Ąžuolyno. Todėl reikia arba sumažinti aptvertos teritorijos plotą ir taip tvoromis apjuosti objektą bei palikti šalia tvoros vedantį taką, arba imtis kitų priemonių.

Renginiai statybų aikštelėse nėra gerai. Taip neturėtų būti, nes jei vyksta statybos, tik jos ir turi vykti.

„Dabar į statybvietę labai paprasta patekti, todėl čia įeiti gali pašaliniai asmenys. Siūlyčiau ties įėjimu įrengti apsaugos postą arba rakinamus vartus. Be to, prie pat stadiono sienų darbininkai mėto metalo konstrukcijas, tad reikėtų papildomai aptverti teritoriją aplink tą visą laužą, kad krintančios medžiagos ko nors neužgautų. Manau, kad kompanija atsižvelgs į pastabas ir padarys objektą mažiau prieinamą“, – dėmesį į nesaugias vietas atkreipė inspektorius.

Po kelių dienų inspekcija pateikė griežtesnę poziciją dėl rengtų sporto varžybų. „Kauno dienai“ VDI sakė, kad pašaliniams žmonėms statybvietėje būti nebuvo saugu ir jie stadione iš vis negalėjo būti.

„Prasidėjus stadiono rekonstrukcijos darbams, stadionas tampa statybviete ir renginiai yra draudžiami. Statybvietėje leidžiama būti tik su statybomis susijusiems darbuotojams, kurie būna apmokyti ir instruktuoti su esamais rizikos veiksniais, dėvi asmenines apsaugos priemones (šalmus, darbo batus bei darbo rūbus). Varžybų žiūrovams nebuvo saugu būti rekonstruojamame stadione. Bendraujant su rangovo atstovu, jis teigė, kad varžybų metu nebuvo vykdomi statybos darbai, įsitikinome, kad jis kylančią riziką žiūrovų saugumui dėl vykdomų statybos darbų ir patikino, kad daugiau jokių renginių nebus rengiama.

Prasidėjus statybos darbams rangovas yra atsakingas už statybvietę ir privalo užtikrinti, kad į ją nepatektų pašaliniai asmenys. Nustačius darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės pažeidimų, VDI inspektoriai gali darbdaviui ar jo įgaliotam asmeniui administracinę nuobaudą, numatytą Administracinių nusižengimų kodekse“, – visas aplinkybes dėstė VDI specialistai.

Saugumu pasirūpino?

Turkijos kompanijos „Kayi Construction“, kuri laimėjo konkursą rekonstruoti stadioną, atstovai paaiškino, kad leisti rengti varžybas statybų aikštele virtusiame S.Dariaus ir S.Girėno stadione, nebuvo jų iniciatyva ir ji sutikta be didelio entuziazmo.

„Su S.Dariaus ir S.Girėno sporto centru pasirašėme aktą, kad renginių metu už žmonių saugumą atsakome ne mes, o jie. Varžybų metu visi darbininkai pasišalino, jokie darbai nevyko. Specialiai tribūnų nebuvome tvoromis aptvėrę, tačiau budėjo papildomi apsaugos darbuotojai“, – sakė vienas darbų vadovų Arūnas Zinkevičius.

Stadiono valdytojai nematė problemos, kad žmonės varžybas stebėjo sėdėdami ant metalo konstrukcijų ir kad aplink mėtėsi jau išardyti šviestuvai. „Daugiau varžybų stadione nebus. Mes buvome atsakingi už saugą ir viskas buvo gerai. Kur čia problemos? Žmonėms buvo paliktos vietos, kur jie gali stebėti varžybas. Jiems tikrai nebuvo leidžiama sėdėti tribūnose, nebent jie patys savavališkai ten užlipo ir įsitaisė. Aš pats buvau nuėjęs pasižiūrėti ir pastačiau apsaugą, kad stebėtų žmones. Žinote, buvo tokių žmonių, kurie net per tvoras lipo tam, kad galėtų nufotografuoti statybas, nes visiems labai įdomu, juk per tiek metų stadionas pirmą kartą taip tvarkomas. Tai visi nori pasidaryti istorinių nuotraukų“, – tikino S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro vadovas Giedrius Bielskus.

S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcija kainuos beveik 35 mln. eurų. Planuojama, kad darbai bus užbaigti per 20 mėnesių. Po rekonstrukcijos stadione esančių vietų skaičius nuo 9,5 tūkst. padidės iki 15 tūkst., o visos tribūnos bus uždengtos stogu. Per muzikos koncertus stadionas talpins iki 30 tūkst. žmonių.

Stadionas turės modernią šildomą dangą ir atitiks aukščiausios 4-os UEFA kategorijos reikalavimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DDD

DDD portretas
Tai jau... turkas jums padarys stadioną atitinkantį aukščiausios 4-os UEFA kategorijos reikalavimus.

kaunietis

kaunietis portretas
o jau durnumas žmonių..kitas gal kartą buvęs tam stadione, o kai pradėjo ardyt, tai prireikė įamžinti ir lipa per tvorą...tegul lipa, kai kas nors atsitiks, tada ir reikiamai aptvers ir užrakins, pas mus gi taip priimta-kol viskas gerai, kam apie tai galvoti..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių