Ražiškiečiai – neviltyje: į kaimą nebeužsuka joks viešasis transportas

Nuo šių metų sausio Kauno rajono vežėjui atsisakius nuostolingo 95-ojo maršruto Rokai–Kaunas–Garliava–Rokai, į Garliavos apylinkių seniūnijos Ražiškių kaimą nebeužsuka joks viešasis transportas.

Nori važiuoti į miestą

Važiuojant pietiniu Kauno aplinkkeliu nuo Rokų į Garliavą, už Jiesios upės ir geležinkelio matyti Ražiškių kaimas. Gyvenvietė įsikūrusi šalia Jiesios slėnio, beveik pusiaukelėje tarp Garliavos ir Rokų. "Dabar, kai 95-asis maršrutinis taksi nebevažiuoja, iki artimiausios viešojo transporto stotelės mums reikia eiti į Rokus, reikia kopti į kalną. Aš šiuo metu esu po klubo sąnario operacijos, reikia į polikliniką – nėra kaip nuvažiuoti", – skundėsi Ražiškių kaimo gyventoja Valentina Brazauskienė.

Ji ir kiti ražiškiečiai kreipėsi į Kauno rajono savivaldybę prašydami pagerinti susisiekimą su miestu. "Prašėme, kad būtų pratęstas 6-ojo maršruto autobusas, važiuojantis iš Kauno, Technikos gatvės, į tą Garliavos pusę, kuri artimiausia Ražiškiams. Nuo tos vietos iki mūsų kaimo – tik maždaug 2,5 km", – pasakojo ražiškietė.

Pasak V.Brazauskienės, užtektų, kad autobusas į kaimą užsuktų kelis kartus – ryte ir vakare, kad žmonės galėtų nuvažiuoti į darbą ir po darbo grįžti. Vietos gyventojos teigimu, 95-ojo maršruto mikroautobusai važiavo labai nepunktualiai, dažnai numatytu laiku iš viso neatvažiuodavo, dėl to keleivių sumažėjo. "Jei vežtų punktualiai, keleivių būtų pakankamai", – įsitikinusi V.Brazauskienė.

Jie apsvarstė komisijoje ir apskaičiavo, kiek turėtume prisidėti prie tokio maršruto išlaikymo, nes aišku, kad maršrutas būtų nuostolingas.

Svarsto įvairius variantus

Kauno rajono savivaldybės Kelių ir transporto skyriaus vedėjas Tautvydas Tamošiūnas sakė, kad svarstomi įvairūs Ražiškių kaimo gyventojų susisiekimo su miestu variantai. Svarstant, ar tikslinga būtų pakoreguoti esamus viešojo transporto maršrutus, ar sukurti naują maršrutą, siekiantį Ražiškius, surengta ir Rokų gyventojų apklausa. Pasak savivaldybės atstovo, Rokų gyventojai, paklausti, ar važiuotų tokiu maršrutu – į Garliavos pusę, atsakė, kad toks maršrutas jiems nereikalingas.

"Mes kreipėmės ir į Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėją Paulių Kerą, klausėme, galbūt jie sutiktų 6-ojo maršruto autobusą Kaunas–Garliava pratęsti iki Rokų dalies, esančios Kauno mieste. Būtų važiuojama pro Ražiškius. Jie apsvarstė komisijoje ir apskaičiavo, kiek mes turėtume prisidėti prie tokio maršruto išlaikymo, nes aišku, kad maršrutas būtų nuostolingas, – pasak T.Tamošiūno, savivaldybė prisidėtų prie šio maršruto išlaikymo, tačiau prieš tai reikia išspręsti keletą problemų. – Mes kreipėmės į Lietuvos automobilių kelių direkciją (LAKD), kad jie įrengtų stoteles, nes kelias Rokai–Garliava, kuriuo važiuotų autobusas, yra valstybinis. Stotelė čia yra tik ties Karkazų gatve, o jei būtų pratęstas 6-asis autobuso maršrutas, reikėtų dviejų naujų stotelių kelio atkarpoje tarp Karkazų ir Garliavos. LAKD atsakė, kad svarstys, tačiau aiškaus atsakymo, ar stotelės bus įrengtos, kol kas negavome."

Nėra kur apsisukti

T.Tamošiūno teigimu, užsukti į Ražiškius siūlyta visiems vežėjams, kuriems priklauso mikroautobusų maršrutai šioje rajono pusėje. "Viskas būtų paprasčiau, jei į Ražiškius užsuktų mikroautobusai, kurie gali sustoti bet kur – jiems nereikia įrengti stotelės. Tačiau vežėjai, matyt, nenorėdami prarasti kitų keleivių, kuriuos veža į Veiverius, Skriaudžius, Linksmakalnį ir pan., atsakė neigiamai, – sakė pašnekovas. – Svarstėme ir variantą pakeisti mūsų, Kauno rajono savivaldybės, 106-ąjį maršrutą Kauno autobusų stotis–Jurginiškiai. Šio maršruto autobusai važiuoja pro III fortą. Mes turėtume įrengti stotelę Karkazų gatvėje, nes čia mums pavaldus kelias, o kelyje Rokai–Garliava stotelę turėtų įrengti LAKD. Ražiškių kaimo gyventojams reikėtų ateiti į Karkazų gatvės sankryžą su Rokų plentu."

Kauno rajono vicemeras Jonas Gurskas tvirtino, kad Ražiškių gyventojų susitiekimo su miestu klausimas bus svarstomas Kauno rajono keleivinio kelių transporto organizavimo ir kontrolės komisijos posėdyje. Vicemeras pastebėjo, kad į patį kaimą autobusams įvažiuoti būtų keblu, nes nėra kur apsisukti. Geriausias sprendimas, vicemero nuomone, nukreipti 106-ojo maršruto autobusą per Karkazus. Savivaldybės atstovų teigimu, Ražiškių gyventojų susisiekimo su miestu klausimas turėtų būti išspręstas iki rugsėjo mėnesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karolis

Karolis portretas
Aš esu moksleivis ir man susisiekimas su Garliava būtinas visomis darbo dienomis, kad pasiekčiau mokyklą, dar 4 metus eisiu tai man labai patogu būtų tas 6 autobusas. Beje prie Karkazų įsukimo nuo Garliavos važiuojant link Rokų yra dvi stotelės iš abiejų pusių. O dėl apsisukimo tai Rokuose galima, nes kai važiuoji yra įsukimas į Rokus tai ten galima padaryti tas stoteles.

Keleivė

Keleivė  portretas
Labai reikalingas susisiekimas visiems, ką daryti vaikams einantiems į mokyklas ir žmonėms kurie neturi galimybės nuvykti į darbą ar paprasčiausiai ligoninę!

laima

laima portretas
daug zmoniu is garliavos dirba rokuose o priversti vaziuoti per miesta iki darbo nuo namu 5kilometrai o kelias i darba uzima valanda laiko kuo toliau tuo labiau gryztam i viduramzius
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių