Raudondvaryje pagerbti Kauno rajono šviesuoliai

  • Teksto dydis:

Per iškilmingą minėjimą Raudondvario pilyje šiandien buvo apdovanoti Kauno rajonui nusipelnę asmenys.

Per iškilmingą minėjimą Raudondvario pilyje šiandien buvo apdovanoti Kauno rajonui nusipelnę asmenys.

Pirmo lygio Garbės ženklu apdovanotas Kauno rajono savivaldybės gydytojas Romualdas Žekas. Antro lygio Garbės ženklai skirti keturiems šviesuoliams: akademikui prof. habil. dr. Pavelui Duchovskiui, Kauno rajono viešosios bibliotekos direktorei Irenai Stančiauskienei, verslininkui Vytui Čičeliui ir buvusiam Kauno aukštesniosios žemės ūkio mokyklos direktoriui Sigitui Markevičiui. Trečio lygio apdovanojimui pristatyta Domeikavos gimnazijos etninės kultūros mokytoja metodininkė Daiva Bradauskienė.

Garbės ženklai taip pat įteikti žurnalistui Viliui Kavaliauskui, Raudondvario dvaro direktorei Snieguolei Navickienei, Kauno rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio vyresniajam specialistui Dariui Joneikiui.

Mero padėkos už istorinės atminties saugojimą ir bendruomenės telkimą įteiktos dekanui monsinjorui Augustinui Paulauskui,  Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos direktoriui Vidmantui Vitkauskui, istorijos mokytojui Ričardui Gudaičiui.


Kauno rajono savivaldybės gydytojas R. Žekas apdovanotas už ilgametį darbą sveikatos priežiūros sistemoje, pažangią sveikatos politiką, sveikos gyvensenos propagavimą. Patirties specialistas sėmėsi Švedijoje, Danijoje, Suomijoje, Olandijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje, Kanadoje ir ją puikiai pritaikė Kauno rajone. Jis yra Sveikatą stiprinančio Kauno regiono koordinacinės grupės pirmininkas; Lietuvos kūno kultūros akademijos biomedicinos fakulteto tarybos narys; Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto sveikatos psichologijos magistro studijų tarybos narys. R. Žekas sako esąs dėkingas likimui, atvedusiam į Kauno rajoną, čia jis galėjo realizuoti inovatyvius, drąsius sumanymus.

Akademkas prof., habil. dr. P. Duchovskis įvertintas už svarų indėlį į Lietuvos mokslo plėtrą, jo darbai reikšmingi augalų fiziologijos bei agronomijos mokslų raidai. 1988 m. LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institute mokslininkas įkūrė Augalų fiziologijos laboratoriją ir fitotroninį kompleksą, kuriame plėtojami pasaulinio lygio darbai. Laboratorijoje išugdyta savita mokslinė mokykla. Instituto Augalų fiziologijos laboratorijos vedėjas, vyriausias mokslo darbuotojas organizuoja tarptautinius mokslinius renginius ir taip prisideda prie Kauno rajono garsinimo pasaulyje. 2010 m. Seimas profesorių paskyrė Lietuvos mokslo tarybos nariu.

Kauno rajono viešosios bibliotekos direktorė I. Stančiauskienė apdovanojimui pristatyta už indėlį gerinant Kauno rajono gyventojų neformalųjį švietimą, kultūros sklaidą. Nuo 2002 m bibliotekoje įgyvendinti 36 tarptautiniai ir respublikiniai projektai. Už nuopelnus Lietuvai 2002 m. I. Stančiauskienė apdovanota Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 1-ojo laipsnio medaliu. Jai buvo suteiktas Lietuvos metų bibliotekininko vardas.

S. Markevičius yra ilgametis pedagogas, buvęs Kauno aukštesniosios žemės ūkio mokyklos vadovas. Visą darbinę veiklą jis paskyrė Kauno rajonui: naujų technologijų diegimui ir įsisavinimui, žemės ūkio specialistų rengimui. Pedagogas daug prisidėjo plėtojant sportinę veiklą kaime. Tai Lietuvos patriotas, tremtinys, akyvus Sausio 13-osios įvykių dalyvis ir buvęs pirmosios Kauno rajono tarybos deputatas. 

Verslininkui V. Čičeliui apdovanojimas įteiktas už verslo plėtrą Kauno rajone. Bendrovės „Via-Baltica Dvaras“ direktorius kartu su savivaldybe įdėjo daug pastangų atnaujinant kultūros paveldo objektą – Raudondvario dvaro oranžeriją. Prieš 170 metų Benedikto Emanuelio Tiškevičiaus statytai 800 kv. m plotą užimančiai oranžerijai prikelti reikėjo ne tik daug lėšų, bet ir drąsos. Šiandien čia lankosi ambasadoriai, vyksta pokyliai, kultūros renginiai. 2014 m. V. Čičelis yra apdovanotas Sidabro (II laipsnio) „Darbo žvaigžde“. Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų apdovanojimas teikiamas už ypatingus nuopelnus šalies verslui. Verslininkas šiltų žodžių nusipelnė ir už dalyvavimą labdaroje.

Domeikavos gimnazijos etninės kultūros mokytoja D. Bradauskienė įvertinta už etninės kultūros sklaidą. Mokytojos asmenybė, gebėjimas patraukliai perteikti tautos tradicijas, parinkti įdomų repertuarą, suburia gausų „Serbentėlės“ kolektyvą. Jis nuolat laimi šalies ir tarptautiniuose folkloro festivaliuose. 2003 m. buvo pripažintas geriausiu Lietuvos vaikų folkloro ansambliu. Mokytoja yra vaikų folkloro ansamblių Dzūkijos regionui konsultantė, LVA folkloro ansamblio „Kupolė“ vadovė. D. Bradauskienė jau yra pelniusi Kauno rajono metų mokytojos vardą, Lietuvos televizijos projekte žiūrovų išrinkta Lietuvos šviesuole nominacijoje „Už meilę kaimu kvepiančiai dainai ir šokiui“, pelnė Kultūros ministerijos kultūros kūrėjų premiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvos pensininkų sąjūdis

Lietuvos pensininkų sąjūdis portretas
Mieli Lietuvos pensininkai Konservatorių ir Socialdemokratų partijos atsakingos už tai kad nuo 2008 metų iki šiandien pensininkų gaunamos vidutinės pajamos sumažėjo 50 procentų ir dabar mes esame patys skurdžiausi pensininkai visoje Europos sąjungoje. Mūsų Lietuvoje yra artri milijono,esame jėga todėl tai ir parodykime per rinkimus ,-nebalsuokime už skriaudėjų kandidatus,braukime juos iš rinkimų biuletenių ir jų balsus atiduokime kitoms partijoms kurios pažadės šią padėtį pakeisti į pozityviaja pusę.Įvedus eurą diddėjo minimalus darbo užmokestis tačiau mūsu pensijos liko neindeksuotos tokios pat kaip ir 2008 metais o kainos maistui,paslaugoms,vaistams ir komunaliniams mokesčiams išaugo.Realiai tai reiškia kad jos sumažėjo netgi 50 procentų. Tad parodykime prieš rinkimus kad ir mes šį tą reiškiame,nubauskime melages partijas ir jų atstovus rinkimuose.

ISTORIKUI

ISTORIKUI portretas
Negražu iškraipyti faktus. Dvaras niekada nebuvo privatizuotas, tik anksčiau priklausė dabar jau uždarytam Inžinerijos institutui, o dabar - Kauno rajono savivaldybei. Savivaldybei priklauso ir oranžerija, panaudos sutartimi patikėta privačiam restoranui. O sovietmečiu visas dvaras visai neblizgėjo, o kaip tik kasmet darėsi vis labiau apšiuręs.

PUIKU

PUIKU portretas
Buvo puikus renginys paminėti vasario 16-ai, pagerbti Kauno kraštui nusipelniusius šviesuolius. Skeptikai, sutikite, kad be nuoširdžiai dirbančių savo kraštui žmonių, netgi jūs nebeturėtumėte ką kritikuoti.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių