Raudondvaryje nuo ūkininkų derliaus raibo ir užsieniečių akys

Šeštadienį Raudondvaryje šurmuliuoja tradicinė Kauno rajono žemdirbių ir derliaus šventė „Rudens sambariai 2012“.

„Mūsų rajonas labai gražus ir gamta, ir kultūrinėmis tradicijomis, todėl norėjome, kad šioje nuostabioje vietoje pasivaišintų, pasilinksmintų ir ūkininkai, ir verslininkai, ne tik mūsų rajono gyventojai, bet ir svečiai“, – pasidžiaugęs geru šių metų grūdiniu derliumi sakė pagrindinis jau ketvirtosios Kauno rajono žemdirbių ir derliaus šventės iniciatorius bei organizatorius Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Raudondvario pilies dvaro sodyboje akys raibsta nuo įvairiausių rudens derliaus gėrybių: 25 Kauno rajono seniūnijos buvo išmoningai įsirengusios vieną už kitą gražesnius kiemelius, atspindinčius žemdirbiškas rajono tradicijas ir kvietė pasivaišinti nuostabiausiais skanėstais. Sunku išsirinkti, ko paragauti: medaus, duonos, vaisių, daržovių, sūrių, kepsnių, varškės, naminukės, giros, pyragų.

„Labai skanu“, – nepataikavo vokiečių Bioblingeno apskrities delegacijos atstovai. Komplimentus žarstė ir Kauno rajono partneriai iš Lenkijos, atvykę su lauktuvėmis ir šviežia duona. Švytėjo ir italų akys, kurie iš rankų nepaleido fotoaparatų.

„Su Sicilijos delegacija iš Marineo miesto jau pasirašėme bendradarbiavimo sutartį. Juos labai sudomino lietuviški obuoliai. Gruodį pasirašysime trišalę italų, prancūzų ir Kauno rajono sutartį, siciliečiai pasirašė sutartį ir su Miškų kolegija dėl studentų mainų“, – pasakojo V.Makūnas.

Kauno rajono meras pasidžiaugė aktyviomis bendruomenėmis ir kartu kryptingai plėtojamu žemės ūkiu, infrastruktūra, vandentvarka: „Svarbu, kad viskas nesusikoncentruotų tik Raudondvaryje, Karmėlavoje ar Garliavoje, o pasiektų ir tolimesnes seniūnijas - Čekiškę, Vandžiogalą“.

Kauno rajone vidutinis ūkio dydis – 19,2 hektaro – yra trimis didesnis už Lietuvos ir 1,3-1,4 ha mažesnis už Europos sąjungos vidurkį.

Kauno rajone registruoti 3200 ūkiai. Didžiausias – augalininkyste ir pienininkyste besiverčiančio Čekiškių ūkininko Romo Majero – užima daugiau nei 2000 hektarų ploto.

Yra ir daug nedidelių ūkių, kurie užsiima retesne veikla: stručių ar elnių auginimu, gėlininkyste.

Šventėje neapsieita ir be muzikos: koncertuoja kapelos, dainuoja „Jonis“, „Rondo“, choras „Božolė“. Netrūksta šokių, žaidimų ir net žaismingų piršlybų.

Linksmybės ir vaišės Raudondvario pilies dvaro sodyboje tęsis iki šeštadienio vakaro.

Tradicinė rudens gėrybių ir amatų mugė „Derliaus šventė 2012" šį savaitgalį vyksta ir Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

moliugas

moliugas portretas
Ponai zurnalistai man viena karta paaiskinkite prie ko tie uzsenieciai.

Egis

Egis portretas
Super svente saunuoliai

Hm

Hm portretas
Stručiai ir elniai man neįdomu. Kur kas įdomiau, ar dar įmanoma kur nors Lietuvoj griežčių nusipirkt. Panašu, kad lietuviškai daržininkystei jau amen... Neramu, kad ir su sodininkyste panašiai neatsitiktų. Bet kad šaunuoliai, tai pritariu! O dar šaunuoliškesni būtų, jei daržininkystę atgaivintų.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių