Raudondvario parke – folkloro fiesta

Raudondvario parke skambėjo folkloro šventės „Didžių žmonių žemė“ garsai.

Šį savaitgalį Raudondvaryje, Telšiuose ir Klaipėdoje vyko renginiai, kurie tapo gražia įžanga į jau liepos pirmosiomis dienomis Vilniuje vyksiančią Lietuvos šimtmečio dainų šventę.

Raudondvario dvarą supančiame parke nuo pat ryto skambėjo muzika, dainos, sukosi poros.

Iš įvairių Lietuvos kampelių Raudondvario parke susirinko net 60 folkloro ansamblių, liaudies meno ir amatų meistrai demonstravo savo kūrinius.  Žiūrovai į bendrus pasidainavimus, pasišokimus, žaidimus ir varžytuves buvo kviečiami jau gerokai po pietų, o šventę vainikavo koncertas „Greta milžinų“. Prie šventės dalyvių taip pat prisijungė ir Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto Muzikinio teatro studijų programos studentai.

„Nuovargis, bet malonus“, – medžio paunksnėje vyrui galvą ant peties pasidėjusi ilsėjosi folkloro ansamblio „Salduvė“ narė Danguolė. – 8 val. išvažiavome iš Šiaulių, o tik apie 10 val. vakare numatyta pabaiga. Bet prisiminimuose lieka geros emocijos, o ne nuovargis“, – įsitikinusi ansamblietė.

Ši Dainų šventė bus kitokia – džiaugsmingesnė, prasmingesnė.

Jungtinis žemaičių ir aukštaičių ansamblis parengė specialią programą. Jie juokauja, kad Šiauliai yra tarp Žemaitijos ir Aukštaitijos, todėl vadovo parėdymu visi mokosi tų kraštų tarmės ir dainuoja tarmiškai, nesvarbu kurio krašto atstovai yra.

Dar gerokai iki oficialios renginio pradžios maloniai stebino ir tai, kad ansamblių nariai mėgavosi tuo, ką daro. Žiūrėk, viename medžio pavėsyje mergaitės traukia sutartinę, kitoje kuriam nors ansambliui skirtoje vietoje senjorai stebi, kaip jaunesni jų ansambliečiai šoka ir, svarbiausia, tai ne kieno nors liepta repeticija, o tiesiog sau.

„Puiki erdvė ir nuostabi atmosfera“, – tokio elgesio priežastį į kelis žodžius sudėjo Rita ir „Tadujos“ ansamblio“. Iš Kelmės atvykęs kolektyvas juokavo, kad šimtmetį pajus vienu metu. Tiesa pažėrė ir kritikos.

Pakiliai ir šventiškai buvo nusiteikę mažieji kauniečiai iš „Dailingės“. Pirmą kartą nė pusės metų neturėdamas Dainų šventėje dalyvavo Steponas. Dabar 11-metis ansamblietis užtikrintai tarė: „Ši Dainų šventė bus kitokia – džiaugsmingesnė, prasmingesnė“.

Tiesa neslėpė, kad tokiuose renginiuose būna tai, kas patinka ir ne. Steponas kritiškai vertino tuo, kurie neklauso vadovų, nes jam nepatinka erzelynė. Šventė Raudondvario dvare dėl tvarkos buvo įvertinta vidutiniškai.

Čia pat sukiojęsis 6-erių „Dailingietis“ Danielius sakė neskaičiuojantis kelinta jam ši šventė. „Bendrystė, nuotaika“, – jam patinkančius folkloro šventės momentus išskyrė Danielius. Vaikas pabrėžė, kad Šimtmečio svarba ir jį įpareigoja jaustis rimčiau.

Paprastai šeštadienis Raudondvario dvaro parke – jaunavedžių ir jų palydos diena, tačiau vietos erdvioje teritorijoje pakako visiems. Vestuvinė folkloro ansamblio „Verpeta“ iš Kaišiadorių daina sustabdė pro vartus einančią jaunavedžių porą.

„Čia ekspromtu. Mes mėgstame pamatę jaunavedžius imti ir sudainuoti jiems“, – paaiškino ansamblietė ir prisijungė tęsti jaunavedžiams pradėtą dainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šventės dąlyvis

Šventės dąlyvis  portretas
Kodėl tokios šventės ne reklamuojamos, nėra skelbiamos ??? Atvažiuoja puikiausi kolektyvai iš visos Lietuvos o žiūrovų beveik nėra , vienas, kitas. Ar taip jau nusispjaut Lietuvių etinę kultūrą ? Labai gaila jeigu taip jau yra iš tiesų.

Anonimas

Anonimas portretas
per didelės išlaidos porą skelbimų pakabyt

Y HA HA

Y HA HA portretas
Tai va, kad jį perkūnas, tyliai baliavoja Makūnas. Mes čia vietiniai lopai galim ir namie šašlyką pasikept., nusipirkę iš ikinės.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių